Ώρα να γνωρίσετε τον Norman, την πρώτη «ψυχοπαθή» τεχνητή νοημοσύνη του κόσμου

12


Ομάδα ερευνητών του περίφημου Massachusetts Institute of Technology (MIT) ανέπτυξαν αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «ψυχοπαθή» τεχνητή νοημοσύνη.

Και ονόμασαν το πρόγραμμα Norman φυσικά, από τον χιτσκοκικό Norman Bates του «Ψυχώ»!

Το MIT δεν έχει φυσικά σκοπό να τελειώσει με την υπόθεση ανθρωπότητα, ήθελε απλώς να δει πώς τα δεδομένα με τα οποία τροφοδοτείς έναν αλγόριθμο επηρεάζουν τα εξαγόμενά του. Με ποιον τρόπο δηλαδή η εκπαίδευση ενός αλγορίθμου με ό,τι σκοτεινότερο μπορείς να βρεις στο ίντερνετ (στο κοινωνικό δίκτυο Reddit εδώ) θα επιδράσει στην «προσωπικότητά» του.

Οι ερευνητές τάισαν τον Norman με φωτογραφίες ανατριχιαστικών ανθρώπινων θανάτων που βρήκαν σε ένα άθλιο γκρουπ του Reddit. Ο Norman είναι ένα πρόγραμμα φτιαγμένο να «κοιτά» και να «καταλαβαίνει» φωτογραφίες, περιγράφοντας μετά αυτό που βλέπει. Αφού έμαθε καλά ό,τι ήταν να μάθει, το έβαλαν να περάσει το χαρακτηριστικό ψυχολογικό τεστ των μελανοκηλίδων (τεστ Rorschach), από το οποίο συνάγουν οι ψυχολόγοι τη συναισθηματική κατάσταση και τη νοητική λειτουργία των ασθενών τους.

Οι ερευνητές αντιπαρέβαλαν μετά τις αποκρίσεις του Norman με ένα δεύτερο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που είχε εκπαιδευτεί σε χαρούμενες οικογενειακές φωτογραφίες με πουλάκια, γατάκια και παιδάκια. Οι διαφορές ήταν τρομακτικές!

Στην πρώτη μελανοκηλίδα, ας πούμε, το «υγιές» πρόγραμμα είδε «ένα ζευγάρι να στέκεται ο ένας δίπλα στον άλλο», ενώ ο Norman «έναν άντρα να πηδά έξω από το παράθυρο του ορόφου του»!

Στην παρακάτω εικόνα, το πρόγραμμα ελέγχου είδε «μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από ένα γάντι του μπέιζμπολ», ενώ ο Norman «έναν άντρα που δολοφονείται από πολυβόλο μέρα μεσημέρι»!

fdiohbido2

Γιατί έφτιαξαν όμως τον Norman και σε τι μας βοηθά η αρρωστημένη κατάστασή του; «Αντιπροσωπεύει μια υπόθεση εργασίας για τους κινδύνους που κρύβει η τεχνητή νοημοσύνη όταν πάρει τον στραβό δρόμο, όταν διαστρεβλωμένα δεδομένα χρησιμοποιηθούν δηλαδή σε αλγορίθμους μηχανικής μάθησης».

Για τον Norman πάντως υπάρχει ελπίδα, καθώς ευσυνείδητοι και καλόκαρδοι άνθρωποι μπορούν να μπουν και να κάνουν το τεστ Rorschach, τροφοδοτώντας τον με λίγη ηθική ακεραιότητα…





Πηγή