Όταν η ταυτότητα και το διαβατήριο θα είναι μια μακρινή ανάμνηση – Newsbeast

45


Λίγα δευτερόλεπτα αφότου ένας επισκέπτης διάβασε ένα σύντομο κείμενο στην οθόνη, εμφανίσθηκαν τα πάντα για αυτόν όπως ύψος, μέγεθος ρούχων, ηλικία, δομή σκελετού, θέματα υγείας και προσωπικότητας.

Τι δείχνει η φωνή για την προσωπικότητα και τον σωματότυπο; Για να βρουν την απάντηση περίεργοι επισκέπτες περίμεναν σε σειρά αναμονής σε ένα εκθεσιακό χώρο στο Θερινό Νταβός (Ετήσια Συνάντηση των Νέων Πρωταθλητών 2018) στην Τιατζίν.

Φυσικά δεν είναι ακριβείς όλες οι προβλέψεις, έδειξαν όμως το επίπεδο μιας πολύ νέας τεχνολογίας – φωνητική ανάλυση με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης – που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon που εδρεύει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

«Η φωνή είναι περισσότερο μοναδική από το δακτυλικό αποτύπωμα διότι το δακτυλικό αποτύπωμα δεν αλλάζει, η φωνή όμως εξηγεί την παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άνθρωπος» εξηγεί η επικεφαλής των ερευνών στο τμήμα Πληροφορικής των πανεπιστημίου Ρίτα Σινγκ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Σινγκ και οι συνεργάτες της μελέτησαν ανθρώπινα πρόσωπα και κατέγραψαν φωνές που αντιστοιχούσαν στα πρόσωπα για να κάνουν τις συνδέσεις. Στη συνέχεια βλέπουν τα αποτελέσματα με βάση μια σειρά από φωνητικές ιδιότητες. Η δημιουργία του προφίλ των ανθρώπων με τη βοήθεια της φωνής μπορεί να φανεί χρήσιμο τόσο στις αρχές όσο και στις υπηρεσίες υγείας.

Το 2014, μία παρόμοια πρώιμη τεχνολογία βοήθησε την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών να εντοπίσει έναν κακοποιό που έκανε τηλεφωνικές φάρσες.

«Ο,τιδήποτε επηρεάζει το σώμα και το μυαλό εσωτερικά θα επηρεάσει τη φωνή. Ίσως μία μέρα να είμαστε σε θέση να αναλύσουμε μία φωνή και να δούμε εάν ο άνθρωπος αυτό έχει πάρει φάρμακα για την πίεση, ένα αντιβιοτικό ή κάτι παρόμοιο» εξηγεί η Σινγκ.

Το Θερινό Νταβός θεσπίστηκε το 2007 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στην Κίνα, εναλλάξ στις πόλεις Τιαντζίν και Νταλιάν.

Η τριήμερη εκδήλωση με θέμα «Η Διαμόρφωση Καινοτόμων Κοινωνιών στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» προσήλκυσε πάνω από 2.000 πολιτικούς, επιχειρηματίες, ερευνητές και εκπροσώπους των Μέσων μαζικής ενημέρωσης για να συζητήσουν θέματα που θα διαμορφώσουν το μέλλον, όπως εφαρμογές προηγμένων τεχνολογιών ξεκινώντας από την Τεχνητή Νοημοσύνη, ρομπότ έως δεδομένα blockchain.

Χάρη στην πρόοδο φωνητικής, αναγνώρισης προσώπου και DNA τεχνολογίας δεν θα χρειάζονται πια τα κλειδιά. Το πορτοφόλι, η ταυτότητα και το διαβατήριο θα είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αυτό ήταν το κύριο θέμα στο διαδραστικό πάνελ της συζήτησης «Βιομετρικός Κόσμος».

Ο επικεφαλής των Special Projects-Visa Ρομπ Λίβινγκστον, περιέγραψε μερικά πρωτότυπα που θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πραγματοποιούν αγορές, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών που βασίζονται στη ροή του αίματος με την επίδειξη του καρπού, επικοινωνία πεδίων και πλαστικές κάρτες με ενσωματωμένη αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ενώ κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές φαίνονται ασαφείς, το WEF δημοσίευσε μια λίστα με τις 10 πρώτες αναδυόμενες τεχνολογίες του 2018 οι οποίες κυμαίνονται από την επαυξημένη πραγματικότητα και την εξατομικευμένη ιατρική μέχρι τα εμφυτεύσιμα φάρμακα που παράγουν κύτταρα, καθώς και εργαστηριακό κρέας. Για τη δημιουργία των αναδυόμενων αυτών τεχνολογιών έχει επιλεχθεί μία ομάδα επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων και είναι πιθανό να τεθούν σε ισχύ σε διάστημα από τρία έως πέντε χρόνια.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το εργαστηριακό κρέας. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το κρέας που προέρχεται από καλλιεργημένα κύτταρα μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής κρέατος και να εξαλείψει την ανήθικη μεταχείριση που υφίστανται τα ζώα που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος.

Αμερικανικές αναδυόμενες επιχειρήσεις έχουν ήδη προσελκύσει εκατομμύρια σε χρηματοδότηση, παρόλο που το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και τα αποτελέσματα των γευστικών δοκιμών είναι ανάμεικτα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ( WEF).

Σκεπτικιστές ανησυχούν ότι οι προηγμένες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, ενδέχεται να δημιουργούν κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα ρομπότ μπορεί να κλέψουν θέσεις εργασίας από τον άνθρωπο. Η Σινγκ προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του τι συμβαίνει με τα δεδομένα τους όταν μιλούν στις υπηρεσίες φωνητικής αναγνώρισης καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, όπως λέει, να προσβληθεί από κάποιον χάκερ ο φωνητικός τους κωδικός.

Μία τελευταία έρευνα που εκπόνησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει ότι μέχρι το 2025 πάνω από τις μισές σημερινές θέσεις εργασίας θα έχουν αντικατασταθεί από μηχανές, σε αντίθεση με το 29% που είναι σήμερα. Μια τέτοια μεταμόρφωση θα έχει βαθιές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, όσον αφορά τους συνολικούς αριθμούς θέσεων εργασίας οι προοπτικές είναι θετικές, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 133 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2022, σε σύγκριση με 75 εκατ. θέσεις που θα αντικατασταθούν από τις μηχανές.

Όταν ρωτήθηκε εάν φοβάται ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ελέγχονται από ρομπότ, ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι η αλλαγή συμβαίνει τώρα, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε αυτές τις αλλαγές. Στο πρόσφατο βιβλίο του «Shaping the Fourth Industrial Revolution», ο Σβαμπ έστειλε ένα μήνυμα ότι η νέα βιομηχανική επανάσταση πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική.

«Πρέπει να κάνουμε χρήση των ρομπότ αντί να γίνουμε υπάλληλοι τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.





Πηγή