Ο Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι τα εμπόδια για την επιπλέον φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών είναι εντελώς πολιτικά και ότι έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα τεχνικά ζητήματα αναφορικά με το πώς θα επιβληθεί παρακράτηση στα έσοδα που αντλούνται από τις διαδικτυακές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ευρώπη έχει συζητήσει αρκετά για το πώς θα αναγκάσει τους κολοσσούς του διαδικτύου όπως η Google, η Apple και η Facebook να πληρώσουν περισσότερους φόρους και είναι ώρα για μια απόφαση», ήταν η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών.
Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έχει ηγηθεί μιας εκστρατείας προκειμένου οι εταιρίες με σημαντικά ψηφιακά έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο στην πηγή των εσόδων τους. Η Γερμανία εδώ και καιρό εμφανίζεται χλιαρή στην ιδέα, με μικρότερα κράτη-μέλη με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, να αντιτίθενται στην πρόταση.
«Αρκετά με τις συζητήσεις. Αρκετά με τις κουβέντες. Αρκετά με τις δικαιολογίες!», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Public Senat και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αυτό που μπαίνει στη μέση, όπως πάντα στην Ευρώπη, είναι η έλλειψη πολιτικής θέλησης. Όλα τα τεχνικά ζητήματα έχουν επιλυθεί», τόνισε στη συνέχεια.
Ο Λεμέρ έχει δηλώσει ότι μια μικρή ή μια μεσαία επιχείρηση σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ιταλία καταβάλλει κατά μέσο όρο 14 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω φόρο από την Google, την Amazon, τη Facebook και την Apple.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει οι εταιρίες με υψηλά ψηφιακά έσοδα στην Ευρώπη να καταβάλουν φόρο 3% επί του τζίρου από τις διαδικτυακές υπηρεσίες στην Ε.Ε. Αυτό αναμένεται να εισφέρει περίπου 5 δισ. ευρώ.
Οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τα κυρίαρχα κόμματα στις ευρωεκλογές της επόμενες χρονιάς εάν το μπλοκ εμφανιστεί ανίκανο να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στους επιχειρηματικούς γίγαντες και να προστατεύσει τους πολίτες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Είναι ώρα η Ευρώπη να αποφασίσει εάν θέλει να γίνει μια ήπειρος υποτελής… ή μια κυρίαρχη ήπειρος», υπογράμμισε καταληκτικά ο Λεμέρ.