Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances περιγράφει λεπτομερώς μια γεωλογική έρευνα στον κρατήρα Jezero, κατά την οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όργανα ραντάρ προσαρτημένα στο Perseverance της NASA για να διεισδύσουν στο έδαφος και να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με το τι βρίσκεται κάτω από τους τροχούς του οχήματος. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο ηλικίας 4 δισεκατομμυρίων ετών κρατήρας που δημιουργήθηκε από πρόσκρουση αστεροειδούς γέμισε αργότερα με νεότερα ιζήματα και πετρώματα.
Διαβάστε επίσης
Συγκεκριμένα, αυτά τα νεότερα ιζήματα και πετρώματα θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί στον κρατήρα μέσω συστημάτων πολλαπλών ποταμών, γεγονός που συμπίπτει με την προηγούμενη σοβαρή πρόταση των ερευνητών ότι ο κρατήρας Jezero ήταν κάποτε ένα δέλτα που τροφοδοτούνταν από ένα αρχαίο σύστημα ποταμών. Αυτές οι προτάσεις ήταν ο λόγος για τον οποίο το Perseverance στάλθηκε να ερευνήσει εξαρχής τον κρατήρα Jezero. Τώρα, οι επιστήμονες βρήκαν οριζόντια στρώματα υπόγειων ιζημάτων που μοιάζουν με μια λίμνη στη Γη.
Καθώς η στάθμη των υδάτων αυξανόταν και μειωνόταν κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών, δημιούργησαν έναν ιστό από υδάτινα μονοπάτια που έμοιαζε με δέλτα. Αν ο κρατήρας Jezero ήταν κάποτε μια λίμνη παρόμοια με τις λίμνες στη Γη, θα ήταν η ιδανική τοποθεσία για την αναζήτηση μικροβιακής ζωής του παρελθόντος, γι’ αυτό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα τα δείγματα που συνέλεξε το Perseverance να περιέχουν ήδη αποδείξεις για την ύπαρξή της. Ωστόσο, δεν θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα μέχρι τα δείγματα να υποβληθούν σε δοκιμές πίσω στη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ανακτηθούν τα δείγματα. Και αυτό θα συμβεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, την επόμενη δεκαετία…
[via]