Πίσω στο 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών σε άλλες μορφές. Τώρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν με την πρόταση για την ποινικοποίηση, μεταξύ άλλων, διαφόρων τύπων βίας στο Διαδίκτυο.
Οι προτεινόμενοι κανόνες θα ποινικοποιήσουν τη μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων, συμπεριλαμβανομένων των deepfakes που δημιουργούνται από εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή του revenge porn. Η διαδικτυακή παρακολούθηση, η διαδικτυακή παρενόχληση, η μισογυνική ρητορική μίσους και το “cyber-flashing”, ή η αποστολή γυμνών προσώπων χωρίς ζήτηση, θα αναγνωριστούν επίσης ως ποινικά αδικήματα.
Η Επιτροπή λέει ότι η ύπαρξη μιας οδηγίας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αφορά ειδικά αυτές τις συγκεκριμένες πράξεις θα βοηθήσει τα θύματα στα κράτη μέλη που δεν τις έχουν ακόμη ποινικοποιήσει. “Αυτό είναι ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεδομένης της εκθετικής εξάπλωσης και του δραματικού αντίκτυπου της βίας στο διαδίκτυο”, έγραψε στην ανακοίνωσή της.
Επιπλέον, η οδηγία θα απαιτεί από τα κράτη μέλη να αναπτύξουν μέτρα που θα μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να αναγνωρίζουν ευκολότερα την ηλεκτρονική βία και να γνωρίζουν πώς να την αποτρέψουν, αν είναι δυνατόν, ή πώς να ζητήσουν βοήθεια. Θα απαιτεί από αυτά να παρέχουν στους κατοίκους τους μια διαδικτυακή πύλη όπου μπορούν επίσης να στέλνουν αναφορές.
Στο ρεπορτάζ του, το Politico υποστήριξε ότι η πρόσφατη διάδοση πορνογραφικών εικόνων deepfake με το πρόσωπο της Taylor Swift ώθησε τους αξιωματούχους της ΕΕ να προχωρήσουν στην πρόταση. Αν θυμάστε, το X αναγκάστηκε μάλιστα να μπλοκάρει προσωρινά τις αναζητήσεις για το όνομα της μουσικού μετά την εξάπλωση των εικόνων.
«Ο πιο πρόσφατος αηδιαστικός τρόπος εξευτελισμού των γυναικών είναι η κοινοποίηση προσωπικών εικόνων που δημιουργούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα σε λίγα λεπτά από οποιονδήποτε», δήλωσε στο δημοσίευμα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová. «Τέτοιες εικόνες μπορούν να προκαλέσουν τεράστιο κακό, όχι μόνο στους ποπ σταρ αλλά και σε κάθε γυναίκα που θα πρέπει να αποδείξει στη δουλειά ή στο σπίτι ότι πρόκειται για deepfake».
Προς το παρόν, πάντως, οι προαναφερθέντες κανόνες αποτελούν απλώς μέρος ενός νομοσχεδίου που οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει ακόμα να εγκρίνουν. «Ο τελικός νόμος εκκρεμεί επίσης προς έγκριση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε το Συμβούλιο της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Politico, αν όλα πάνε καλά και το νομοσχέδιο γίνει νόμος σύντομα, τα κράτη της ΕΕ θα έχουν περιθώριο μέχρι το 2027 να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες.
[via]