Οι «καθαριστές του Facebook» οι άνθρωποι που παρακολουθούν και εντοπίζουν το περιεχόμενο που ανεβαίνει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και θεωρείται ακατάλληλο ελέγχουν κάθε μέρα εκατομμύρια βίντεο και φωτογραφίες.
Οι «καθαριστές του Facebook» μιλούν στο BBC και είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία εργαζομένου από τη Μανίλα των Φιλιππίνων: «Έχω δει εκατοντάδες αποκεφαλισμούς». «Στη Μανίλα εκατοντάδες εργαζόμενοι ασχολούνται με αυτό ακριβώς. Να μην συναντάμε τέτοιου είδους υλικό», δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ο ένας από τους διευθυντές των «καθαριστών».
«Είναι πραγματικά μία κρυμμένη βιομηχανία στις Φιλιππίνες. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που δουλεύουν για τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα που γνωρίζουμε, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube κ.α. Παρακολουθούν όλες τις εικόνες και τα βίντεο που έχουν μαρκαριστεί ως ύποπτα από έναν αλγόριθμο ή τα έχουν αναφέρει οι χρήστες», εξηγεί.
«Αν κάνεις ένα λάθος μπορεί να καταστρέψεις περισσότερες από μια ζωές. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένα πόλεμο, bullying ή ακόμα και να σκοτώσει έναν άνθρωπο», αναφέρει μια «καθαρίστρια».
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι «καθαριστές» του Facebook είναι ότι εργάζονται οκτώ με δέκα ώρες την ημέρα «και βλέπουν κάθε είδους σκληρό υλικό, όπως κακοποίηση ανηλίκων, τρομοκρατικά βίντεο, αποκεφαλισμούς».
«Αναγκάστηκα να παρακολουθήσω τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. Ήταν κάτι ασυγχώρητο για εμένα. Πήγα κατευθείαν στον επικεφαλής μου και του είπα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο», αποκαλύπτει μια «καθαρίστρια». Η απάντηση που πήρε, κατά την ίδια, ήταν ότι αυτή είναι η δουλειά της και έχει υπογράψει συμβόλαιο.