[Δ.Τ.]
Το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου 2018, ανακοινώθηκε από τα γραφεία του Ελληνικού Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, η επίσημη έναρξη του προγράμματος Digital Coding – Girls Coding II για εκμάθηση βασικών αρχών κώδικα στα πλαίσια του CODE WEEK EU, από το ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, με την υποστήριξη και συμβολή της Google.
Το Girls Coding II, αποτελεί την συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος Girl Coding που υλοποίησε το ΚΕΑΝ πέρσι το καλοκαίρι, για 60 μαθήτριες, με την θεσμική υποστήριξη του ΕΙΤ-European Institute for Innovation and Technology κατόπιν εισηγήσεως της Ευρωβουλευτού και Προέδρου της Επιτροπής για την Καινοτομία, την Έρευνα και τις νέες Τεχνολογίες κας Εύας Καϊλή.
Την εκδήλωση χαιρέτισε κατά την εισαγωγή της η Ευρωβουλευτής:
“Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι κοινή προτεραιότητα και άξονας της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς η προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η ενθάρρυνση των νέων και ιδίως των μαθητριών να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες. Οι νέοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εντελώς διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον και πρέπει να προσπαθήσουμε να τους προετοιμάσουμε. Οι νέες τεχνολογίες είναι εργαλείο και ειδικά για τις γυναίκες, μπορεί να γίνει εργαλείο εργασίας, ισότητας, επιρροής. Είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών για να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην οικονομία, να έχουν την επαγγελματική τους ανεξαρτησία ιδίως όταν επιλέξουν να κάνουν οικογένεια. Είμαι ενθουσιασμένη και συγκινημένη να βλέπουμε το πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο το παρακολούθησαν 60 μαθήτριες πέρσι, φέτος με την βοήθεια της Google να φτάνει τους 600 μαθητές και μαθήτριες σε Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλονίκη. Δεσμευόμαστε όλοι εδώ σήμερα, ότι θα προσπαθήσουμε να το μεγαλώσουμε, να το υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο, να περιλάβουμε και ομάδες που με τις ψηφιακές δεξιότητες δεν θα απειληθούν με κοινωνικό αποκλεισμό, όπως οι πρόσφυγες και οι νέοι μετανάστες”
Στο πνεύμα τις διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και όλων των προοδευτικών πολιτικών και δυνατοτήτων που η ΕΕ εξασφαλίζει για τους πολίτες της, ο εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Συνδέσμου του ΕΚ στην Ελλάδα κος Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης παρουσίασε την πανευρωπαϊκή καμπάνια thistimeiamvoting.eu για την ενθάρρυνση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές.
O Πρόεδρος του ΚΕΑΝ Σταύρος Μηλιώνης, περιέγραψε τις διαστάσεις και τις συνθήκες του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι για 60 μαθήτριες, με την θεσμική υποστήριξη του ΕΙΤ-European Institute of Innovation and Technology κατόπιν εισήγησης της κας Καϊλή.
“Tο ενδιαφέρον που έδειξαν οι μικρές μαθήτριες, η αγωνία των γονέων εάν θα συνεχιστεί, τα τηλεφωνήματα που δεχόμασταν όλο αυτόν τον καιρό, ήταν για εμάς η απόδειξη του πόσο σημαντική ήταν μια τέτοια πρωτοβουλία. Ευτυχώς και χάρη στην υποστήριξη της Google, φέτος ανανεώσαμε την διδακτική ύλη και θα καταφέρουμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα στους Δήμους του Ιλίου, Κορυδαλλού, Ηρακλείου Αττικής, Πειραιά, Μεσσήνης και Θεσσαλονίκης για 600 παιδιά. Σήμερα η ανακοίνωση αυτή, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την πανευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα”
Στην συνέχεια, ο κ. Νικος Μιχαλόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οργανωτικών Μεταρρυθμίσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Digital Champion, χαιρέτισε την πρωτοβουλία και απηύθυνε πρόσκληση να ενταχθεί στην ευρύτερη Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες.
“Προχωρούμε με σχεδιασμό, ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές υποδομές στην χώρα, η οποία πρέπει να είναι μέτοχος και να συμβαδίσει με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Σε σχετική εκδήλωση του Υπουργείου έχουμε πάνω από 100 μαθητές προσκεκλημένους από όλη την Ελλάδα ώστε να παρουσιάσουμε αυτό ακριβώς: την σημασία της συμμετοχής και την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων”
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, τοποθετήθηκε ο κ. Diego Ciulli, Public Policy Manager of Google, Italy and Greece. Ο κ. Ciulli μοιράστηκε την δική του ιστορία
‘Όπως στην γενιά μας το να μάθεις αγγλικά ήταν η προϋπόθεση για να βρεις εργασία, έτσι και για την νεότερη γενιά οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες. Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος για την θερμή υποστήριξη του προγράμματος αυτού και από τους θεσμικούς φορείς, και από την Κυβέρνηση, για εμάς στην Google ήταν υποχρέωση μας, είναι καθήκον μας να δίνουμε τέτοιες δυνατότητες στα παιδιά. Πριν από δεκαετίες η πραγματική επανάσταση ήταν όταν η Google προσέφερε την πρόσβαση στην πληροφορία για τον καθέναν. Τώρα προσφέρουμε εργαλεία εκμάθησης και κατανόησης του νέου ψηφιακού κόσμου. Αυτή είναι και η νέα πρόσκληση για τους δασκάλους. Η πληροφορία, η γνώση , ό,τι ρωτήσουν ένα παιδί βρίσκεται στο κινητό του. Πρέπει να το καθοδηγήσουμε σωστά στην έρευνα αυτή, πλέον πρέπει να μάθουμε πώς να αξιοποιούν στο μέγιστο την πληροφορία.”
Στην εκδήλωση που συντόνισε η Μανταλένα Καϊλή , εκ μέρους της πλατφόρμας επικοινωνίας MADE, παραβρέθηκαν θεσμικοί εκπρόσωποι, ερευνητές και επιχειρηματίες, στους οποίους έγινε και συγκεκριμένη αναφορά:
“Στην προσπάθειά μας, οι ψηφιακές δεξιότητες να μην είναι προνόμιο για λίγους αλλά δικαίωμα κάθε μαθήτριας και μαθητή, μας στηρίζουν και σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους και εκείνοι οι οποίοι αποτελούν τους φυσικούς πολλαπλασιαστές αυτού του μηνύματος, οι οποίοι ο καθένας και η κάθε μια από την θέση τους προωθούν την καινοτομία και την ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών, χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη Ελένη Ατσικμπάση, από το Healing Lesvos Project, με το tech-hub με το οποίο και θα κάνουμε ειδική συνεργασία τόσο για τους μαθητές και πολίτες της Λέσβου όσο και για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, την Μελλισάνθη Μαχούτ, νεαρή ηθοποιός που ζει μεταξύ Ελλάδας και Καναδά καθότι «δίνει» φωνή στον χαρακτήρα της αρχαίας Ελληνίδας θεάς σε ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως Video Games, τον Γιάννη Κλιάφα από τo Athens Technology Center, που θα υποστηρίξει ηλεκτρονικά την διεξαγωγή των ευρωεκλογών, την Μαρία Μακρυδάκη Γεν.Διευθύντρια της ΕΣΙΜΕΤ τον Μανώλη Κουτουλάκη εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πειραιά και τον Γεράσιμο Αγγελετάκη υπεύθυνο για τα θέματα παιδείας του Δήμου Πειραιά, τον κο Δημήτριο Πλευράκη από την Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, και φυσικά η ομάδα της Google στην Ελλάδα”
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εργαστηρίων στο info@kean.gr & www.girlscoding.eu