Δεν θα ευθύνεται πάντοτε για τις αναρτήσεις των χρηστών

3


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εν μέρει τάχθηκε με την πλευρά του YouTube σχετικά με το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και της παράνομης δημοσίευσης περιεχομένου. Γίνεται λόγος για την υπόθεση των Frank Peterson και Elsevier Ιnc. κατά του Youtube και της μητρικής εταιρείας του Google, η οποία έλαβε κατεύθυνση προς τα γερμανικά δικαστήρια.

Εν έτει 2008, ο Peterson, μουσικός παραγωγός, άσκησε αγωγή κατά των προαναφερθέντων εταιρειών για την ανάρτηση στο Youtube αρκετών τραγουδιών του – που ισχυρίζεται ότι κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα – τα οποία δημοσιεύτηκαν ηχογραφημένα στην πλατφόρμα χωρίς τη συγκατάθεση του από την Sarah Brightman. Τα τραγούδια προέρχονται από τον δίκο «A Winter Symphony» αλλά επρόκειτο και για αποσπάσματα από τις συναυλίες της περιοδείας «Symphony Tour».

To Eφετείο τότε είχε αποφανθεί ότι παρόλο που η πλατφόρμα «δεν απέδειξε την πρόθεση που απαιτείται για να είναι υπεύθυνη ως συμμετέχων» και «δεν γνώριζε τις συγκεκριμένες πράξεις παραβίασης», το YouTube θεωρήθηκε υπεύθυνο επειδή «ενώ είχε ειδοποιηθεί για παράνομες δραστηριότητες, δεν διέγραψε αμέσως το επίμαχο περιεχόμενο ή δεν εμπόδισε την πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο».

Από τα έγγραφα του δικαστηρίου που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα προέκυψε ότι:

Οι υπεύθυνοι των εν λόγω πλατφορμών δεν έχουν προβεί στην αρμόζουσα επικοινωνία σχετικά την πλήρη αντίληψη από το κοινό για το ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και της παράνομης δημοσίευσης περιεχόμενου από τους χρήστες στις πλατφόρμες τους

Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι εάν το YouTube και λοιπές πλατφόρμες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, είναι πολύ πιθανό να θεωρηθούν υπεύθυνοι.

Ο Εισαγγελέας Henrik Saugmandsgaard Øe δήλωσε ότι η υπόθεση επικεντρώθηκε στο «εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα της ευθύνης των διαδικτυακών παρόχων των πλατφορμών» σχετικά με περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Παράλληλα, σημείωσε:

Για ορισμένους, οι διαδικτυακές πλατφόρμες επιτρέπουν την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων μεγάλης κλίμακας, από την οποία οι χειριστές τους επωφελούνται εις βάρος των δικαιούχων, γεγονός που δικαιολογεί την επιβολή εκτεταμένων υποχρεώσεων για την παρακολούθηση του περιεχομένου που ανεβαίνει στις πλατφόρμες τους από τους χρήστες τους. Για άλλους, η επιβολή των χειριστών να παρακολουθούν σε αυτό το βαθμό το περιεχόμενο που αναρτάται, θα επηρέαζε σημαντικά τη δραστηριότητά των χρηστών και τα δικαιώματα τους και θα υπονόμευε την ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργικότητας στο διαδίκτυο

Η προκαταρκτική απόφαση διαπίστωσε ότι το YouTube δεν ευθύνεται άμεσα για την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων στην πλατφόρμα, δεδομένου ότι είχε «εφαρμόσει διάφορα τεχνολογικά μέτρα για την πρόληψη και τον τερματισμό των παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων στην πλατφόρμα του».

Ένας εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε:

Το YouTube είναι ο ηγέτης των πνευματικών δικαιωμάτων και υποστηρίζει ότι οι κάτοχοι πληρώνονται δίκαια. Γι ‘αυτό έχουμε επενδύσει σε υπερσύγχρονα εργαλεία πνευματικών δικαιωμάτων που έχουν δημιουργήσει μια εντελώς νέα ροή εσόδων για τον κλάδο. Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, έχουμε πληρώσει 4 δισ. δολάρια στη μουσική βιομηχανία, και πάνω από το 30% προέρχεται από περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]



Πηγή