Ανεξήγητο φαινόμενο κατέγραψαν οι επιστήμονες: Ισχυρή λάμψη από τη μαύρη τρύπα του γαλαξία μας [βίντεο] | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

20


Ενα πρωτοφανές φαινόμενο κατέγραψαν οι αστρονόμοι που παρακολουθούν… στενά τη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έγινε στο Astrophysical Journal, η κατά τα άλλα… ήσυχη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας -ονόματι Sagittarius A- εξέπεμψε μια ισχυρή λάμψη για διάστημα ωρών. Από τις μετρήσεις που έγιναν με το τηλεσκόπιο Keck προέκυψε ότι η φωτεινότητα της μαύρης τρύπας -που έχει μάζα 4.6 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ηλιου- αυξήθηκε κατά 75 φορές!

Ο Τουάν Ντο, αστροφυσικός του UCLA και συντάκτης της έρευνας, ανέφερε ότι η ομάδα του, αρχικά, θεώρησε ότι παρατηρούσαν ένα αστέρι, το SO-2, που βρίσκεται σε τροχιά κοντά στη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας, η οποία φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο.

Το βίντεο που δημοσίευσε ο Ντο από την έκλαμψη στη μαύρη τρύπα:

Τα σενάρια για τη μαύρη τρύπα Sagittarius A

«Η μαύρη τρύπα ήταν τόσο φωτεινή που αρχικά τη μπέρδεψα με το άστρο S0-2. Δεν έχω δει ποτέ τόσο φωτεινή τη Sagittarius A» υποστήριξε. «Μετά από λίγες ακόμα εικόνες (frames) ωστόσο ήταν ξεκάθαρο ότι η πηγή (σ.σ. του φωτός) ήταν μεταβαλλόμενη και επρόκειτο για τη μαύρη τρύπα. Τότε βεβαιώθηκαν ότι κάτι ενδιαφέρον συνέβαινε με τη μαύρη τρύπα» εξήγησε ο Ντο.

Οι επιστήμονες μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν σε τι οφείλεται αυτή η έκλαμψη στη μαύρη τρύπα. Η ομάδα του Τουάν Ντο, ωστόσο, εξετάζει δυο θεωρίες. Το πρώτο σενάριο είναι η φαινόμενη λάμψη να προκλήθηκε από κάποιο αστέρι που πέρασε κοντά από τη μαύρη τρύπα. Ενα άλλο σενάριο είναι η λάμψη να σχετίζεται με ένα νέφος αερίων που είχε εντοπιστεί κοντά στη μαύρη τρύπα το 2014.

Προσομοίωση του σεναρίου του νέφους αερίου:

Οι επιστήμονες αφήνουν ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο αυτή η λάμψη να είναι απολύτως φυσιολογική. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τα μοντέλα παρατήρησης της μαύρης τρύπας Sagittarius A. Οι αστρονόμοι ήδη συγκεντρώσουν στοιχεία παρατήρησης και από άλλα επίγεια τηλεσκόπια για να συγκρίνουν τα αποτελέσματα.





Πηγή