Έρχονται τα emojis για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες

10


Πόσες φορές έχουμε δει στην καθημερινότητά μας να μην γίνεται σεβαστή η ζωή των ανθρώπων με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα, ακόμη και από εμάς τους ίδιους, πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε; Η απάντηση είναι σίγουρα πολλές. Ειδικά εάν λάβουμε υπόψη μας ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφήνουν τα οχήματά τους ακριβώς στα σημεία όπου υπάρχει ράμπα για πρόσβαση στο πεζοδρόμιο κάποιου που κινείται με αναπηρικό καροτσάκι.

Και δεν είναι μόνον όσοι έχουν κινητικά προβλήματα. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας με πρόβλημα όρασης, ακοής και πάει λέγοντας… Όσο σκληρό και να φαίνεται, οι συγκεκριμένοι άνθρωπο, πολλές φορές είναι σαν να μην υπάρχουν για όλους όσοι είναι υγιείς, αρτιμελείς.

Αυτό το φαινόμενο στον πραγματικό κόσμο, ίσως ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί με τον δέοντα σεβασμό στον εικονικό κόσμο, μέσω του εμπλουτισμού του λεξιλογίου της βασικής επικοινωνίας στο ίντερνετ με σύμβολα, λέξεις, emojis δηλαδή, που αφορούν την κατάσταση αυτών των συνανθρώπων μας.

Η Apple προτείνει μια σειρά από 13 emojis, συμπεριλαμβανομένου ενός με σκύλο-οδηγό τυφλού, ενός με βοήθημα ακοής, ενός με μπαστουνάκι τυφλού, ενός με άνθρωπο σε αναπηρικό καροτσάκι κλπ. Προκειμένου να καταλήξει στα σχέδια των emojis τα οποία προτείνει, συνεργάστηκε με το American Counsil of the Blind, την Cerebral Palsy Association και την National Association of the Deaf.

«Ένας στους επτά ανθρώπους σ’ όλον τον κόσμο έχει ένα είδος ειδικής ανάγκης», σημειώνει στην υποβολή της πρότασής της η Apple. «Η τωρινή επιλογή των emojis δίνει μια ευρεία αναπαράσταση ανθρώπων, δραστηριοτήτων, αντικειμένων που έχει νόημα για το ευρύ κοινό, αλλά πολύ λίγα από αυτά μιλούν στις εμπειρίες ζωής των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες» τονίζεται επιπλέον, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναπαράστασης πιο διαφορετικών ατόμων, και πιστεύουμε ότι θα πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο διάλογο για την καλύτερη αναπαράσταση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Το να προστεθούν emojis που είναι εμβλήματα των εμπειριών ζωής των χρηστών βοηθά την προαγωγή μιας κουλτούρας με έμφαση στη διαφορετικότητα, μιας κουλτούρας που ενσωματώνει και τις ειδικές ανάγκες», καταλήγει η πρόταση.

Αναμένοντας τη συνάντηση του Απριλίου της Unicode, που αποφασίζει ποια emojis θα χρησιμοποιηθούν και τι θα αναπαριστούν, και έχοντας κατά νου ότι οι καινούργιες γενιές σερφάρουν στο διαδίκτυο από πολύ μικρή ηλικία, οι ελπίδες να γαλουχηθεί μια γενιά με διαφορετική νοοτροπία σε τέτοια ζητήματα, στηρίζονται στα μικρά παιδιά. Πάντα υπάρχει η ανάγκη για έναν καλύτερο κόσμο, αρκεί να υπάρξει και η ανάλογη διάθεση.





Πηγή