Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Xiaomi προχωρά στα αποκαλυπτήρια των mid-season ναυαρχίδων της με τα Xiaomi 14T και Xiaomi 14T Pro να κοσμούν ήδη τις προθήκες των καταστημάτων και της χώρας μας.
Παραδοσιακά, η T Series της κινέζικης εταιρείας αποτελεί μικρή αναβάθμιση των κύριων ναυαρχίδων, ωστόσο, η Xiaomi μοιάζει πιο ώριμη από ποτέ στη διαχείριση των πιο πρόσφατων trends (λέγε με AI) και προσθέτει κάποιες έξτρα πινελιές ούτως ώστε να δημιουργεί υπεραξία στα νέα smartphones της.
Εμείς έχουμε στα χέρια μας εδώ και αρκετές ημέρες και τα δύο μοντέλα, αλλά θα ξεκινήσουμε την παράθεση των απόψεων μας με το κορυφαίο μοντέλο σε αυτό το review, δηλαδή με το Xiaomi 14T Pro. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το AI μπορεί να είναι το hype της εποχής, όμως, δεν περιορίζεται σε αυτόν τον τομέα η ενίσχυση της T Series.
Ξεκινώντας από τον τομέα της κατασκευής και του σχεδιασμού, τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που ήθελαν τη Xiaomi να επιλέγει το τιτάνιο ως κύριο υλικό κατασκευής. Αντ’ αυτού, το Xiaomi 14T Pro στηρίζεται σε ένα ιδιαίτερα premium κράμα αλουμινίου σε τρεις αποχρώσεις (Titan Grey, Titan Blue και Titan Black) που σε συνδυασμό με την 3D-curved πλάτη δημιουργεί άμεσα στον χρήστη μια αίσθηση ναυαρχίδας στο χέρι του.
Στιβαρό και ευχάριστο στο μάτι και την αφή, με μοναδική παραφωνία το γεγονός ότι μαγνητίζει τις δαχτυλιές. Αν είστε λίγο ψυχαναγκαστικοί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε τρεις και λίγο θα θέλετε να το σκουπίζετε, επομένως, η χρήση θήκης είναι επιβεβλημένη καθαρά για λόγους αισθητικής και όχι τόσο για τον φόβο της ζημιάς σε περίπτωση πτώσης.
Η μεγαλύτερη βελτίωση έχει να κάνει με το camera module, το οποίο διατηρεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία των προηγούμενων μοντέλων, αλλά τουλάχιστον προεξέχει ελαφρώς λιγότερο και ακολουθεί τον χρωματισμό του υπόλοιπου σώματος. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι εξακολουθεί να χοροπηδά η συσκευή όταν την ακουμπάς επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια και θέλεις να το χρησιμοποιήσεις με αυτόν τον τρόπο.
Κατά τ’ άλλα, στο Xiaomi 14T Pro έχουμε τα volume και power buttons (με εγχάρακτη τσαχπινιά στο τελευταίο για να το νιώθεις όπως το αγγίζει το δάκτυλο σου) στη δεξιά πλευρά στο σωστό ύψος για φυσιολογική πρόσβαση όπως το κρατάς, υποδοχή USB-C και SIM card tray στο κάτω μέρος μαζί με ηχείο και μικρόφωνο, «καθαρή» την αριστερή πλευρά και αισθητήρα υπερύθρων μαζί με διπλό μικρόφωνο στο επάνω μέρος.
Οι διαστάσεις και το βάρος του είναι φυσιολογικές για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ η κατασκευή του είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από γλυκό νερό και σκόνη. Συνολικά, όταν κρατάς το Xiaomi 14T Pro στο χέρι σου απολαμβάνεις μια premium αίσθηση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις πολύ πιο ακριβές ναυαρχίδες τόσο της Xiaomi, όσο και των ανταγωνιστών της.
Αν για κάτι μπορείς να είσαι 100% σίγουρος όταν πιάνεις στα χέρια σου smartphone της Xiaomi, αυτό είναι η οθόνη. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι το Xiaomi 14T Pro διαθέτει μια από τις κορυφαίες οθόνες αυτή τη στιγμή στην αγορά, με το 6.67’’ CrystalRes AMOLED panel να είναι σχεδόν αλάνθαστο στα πάντα.
Ανάλυση FHD+ (μάλλον πιο κοντά στο QHD+), αυτόματα προσαρμόσιμος ρυθμός ανανέωσης εικόνας 144Hz και μέγιστη φωτεινότητα που φτάνει τα 4000nits σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι εγγύηση για μια ξεκάθαρα απολαυστική εμπειρία θέασης, αλλά και διαχείρισης, σε κάθε πιθανό σενάριο (gaming, scrollάρισμα, παρακολούθηση περιεχομένου) και στο έντονο φως της ημέρας σε ανοικτούς χώρους! Εξαιρετικό και το γεγονός ότι τα bezels είναι ελάχιστα προς όλες τις πλευρές, με την οθόνη να καταλαμβάνει το 93.3% της πρόσοψης για μια σχεδόν ολοκληρωτικά full-screen εμπειρία.
Μοναδική ελάχιστη παραφωνία είναι η υποστήριξη της ανάλυσης 2712 x 1220 σε κάποιες εφαρμογές όταν κρατάς το Xiaomi 14T Pro σε οριζόντια θέση, οι οποίες εμφανίζουν μαύρες μπάρες στις πλευρές για να γεμίσουν ολόκληρη την οθόνη. Θεωρούμε ότι αυτό διορθωθεί με κάποιο patch και γι’ αυτό δεν δίνουμε μεγάλη σημασία, μιας και στην πράξη ούτε που το καταλαβαίνεις.
Οι εποχές που διαβάζαμε για επεξεργαστές της MediaTek και θεωρούσαμε υποδεέστερες αυτές τις συσκευές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το Xiaomi 14T Pro έρχεται με τον MediaTek Dimensity 9300+, ο οποίος συνδυάζεται με 12GB μνήμη RAM και αποθηκευτικό χώρο έως 1TB UFS 4.0. Δεν υπήρξε σενάριο στη δική μας δοκιμή που να ζόρισε ούτε κατ’ ελάχιστο τη συσκευή μας, είτε μιλάμε για έντονο multitasking, είτε για πολύωρη χρήση της κάμερας και ειδικά τη λήψη video, είτε για πολύωρο gaming σε απαιτητικούς τίτλους όπως το Genshin Impact και το Call of Duty Mobile.
Θα περίμενε κανείς πως λόγω της χρήσης κράματος αλουμινίου και του συγκεκριμένου form factor, το Xiaomi 14T Pro θα ανέβαζε θερμοκρασία σε ενοχλητικό βαθμό. Στην πράξη, απλά νιώσαμε τη συσκευή να ζεσταίνεται χωρίς να νιώσουμε σε καμία στιγμή πως «αρπάζει», όπως σε πολλές πολύ ακριβότερες συσκευές άλλων εταιρειών (όλοι καταλάβατε…).
Στα υπόλοιπα κρατάμε την ικανοποιητική ποιότητα των ηχείων, με καθαρότητα στις υψηλές εντάσεις και ανεκτά επίπεδα μπάσου, αλλά και την αστραπιαία απόκριση του οπτικού αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, το Xiaomi 14T Pro έρχεται με τυπική χωρητικότητα 5000mAh, αλλά το εξαιρετικό πάντρεμα του hardware με το λογισμικό σου αφήνει περιθώριο έντονης χρήσης με μία φόρτιση για τουλάχιστον 36 ώρες. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι αν καείς με τα games ή τραβάς πολλά videos η μπαταρία μειώνεται πολύ πιο γρήγορα (κοντά στο 10% ανά ώρα), αλλά και πάλι η ενεργειακή συμπεριφορά είναι εξαιρετική. Στα θετικά καταγράφουμε και την υποστήριξη ενσύρματης φόρτισης σε ισχύ έως 120W (50W ασύρματα) που γεμίζει τη μπαταρία σε λιγότερο από 20 λεπτά, αλλά δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται στο κουτί.
Με την πλειοψηφία των εταιρειών να ρίχνουν όλη την προσοχή τους (δικαιολογημένα) στις λειτουργίες ΑΙ, θα περίμενε κανείς κάτι αντίστοιχο και από τη Xiaomi. Η εταιρεία ακολουθεί μια πιο μετριοπαθή τακτική και κατά την ταπεινή μας άποψη, πολύ καλά κάνει, καθότι η πλειοψηφία των AI λειτουργιών δεν θα χρησιμοποιηθούν σχεδόν ποτέ από την ευρεία μάζα των χρηστών.
Στο Xiaomi HyperOS έχουν μειωθεί αισθητά οι προεγκατεστημένες bloatware εφαρμογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν εξαλειφθεί πλήρως. Ο χρήστης έχει βέβαια, τη δυνατότητα να αφαιρέσει πλήρως ό,τι δεν του κάνει. Κατά τ’ άλλα, το HyperOS είναι τρομερά διαισθητικό, πανεύκολο στη χρήση και πιστό στην εξαγγελία της Xiaomi για προώθηση της διασυνδεσιμότητας με τις υπόλοιπες συσκευές του οικοσυστήματος της, αλλά και στη δυνατότητα παραμετροποίησης με βάση τις ανάγκες του χρήστη.
Στα αξιοσημείωτα μπορούμε να κρατήσουμε την ενσωμάτωση του Google Gemini ως προσωπικό βοηθό, την αναβαθμισμένη εφαρμογή Gallery με πολλές βελτιώσεις και νέες λειτουργίες όπως το Best Take (αναλύει παρόμοιες λήψεις και κρατά τις καλύτερες), τη λειτουργία AI Subtitles (αν και σε μορφή beta μέχρι στιγμής) για άμεση μετάφραση κρατώντας το Xiaomi 14T Pro κοντά στον συνομιλητή ή ακόμα και για ταινίες και videos, την επανασχεδιασμένη εφαρμογή Weather και το φρέσκο Control Center. Σύντομα θα προστεθούν και οι λειτουργίες AI Recorder και AI Film.
Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο υποτίθεται ότι το Xiaomi 14T Pro θα πρέπει να υπερέχει, είναι οι δυνατότητες των καμερών του. Από τότε που η Xiaomi ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη Leica, έχει πιθανότατα θέσει τον πήχη για τη φωτογραφία στην upper mid-range κατηγορία, αν και υπάρχουν κάποιες αναντιστοιχίες.
Ως παράδειγμα θα σταθούμε στις κοντινές λήψεις, οι οποίες πλησιάζουν τις επιδόσεις του κορυφαίου μοντέλου της Xiaomi αυτή τη στιγμή, το Xiaomi 14 Ultra. Περιμέναμε ότι το ξεχωριστό portrait mode θα είναι το ιδανικό για τέτοιου είδους λήψεις, αλλά διαπιστώσαμε πως το κλασικό mode λήψης είναι ταχύτερο και, ενδεχομένως, καλύτερο! Σε ορισμένες περιπτώσεις, στο portrait mode ήταν δυσκολότερο να πετύχουμε το σωστό επίπεδο έκθεσης και εστίασης, ενώ στο standard mode όλα λειτουργούσαν πρίμα!
Δεν λείπουν, φυσικά, τα στυλ λήψης της Leica, με τα Leica Authentic και Leica Vibrant να γίνονται καλύτερα αντιληπτά χρησιμοποιώντας τον κύριο αισθητήρα 50MP. Αν και υπάρχουν εμφανείς διαφορές μεταξύ τους, στην πραγματικότητα αμφότερα αποδίδουν αρκετά πιο κορεσμένα τα χρώματα με αποτέλεσμα οι λήψεις να γίνονται οπτικά πιο ελκυστικές και όχι αληθοφανείς. Κοινώς, οι αναμνήσεις σας θα είναι κομματάκι πιο όμορφες από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σίγουρα θα ξενίσει αυτούς που ποντάρουν στην ειλικρίνεια.
Αυτός ο χρωματικός…οργασμός βοηθά, ωστόσο, στην ποιότητα των λήψεων με το Night mode. Η Xiaomi φαίνεται να έχει δώσει τεράστιο βάρος στις νυχτερινές λήψεις και ειλικρινά έχουμε προσθέσει στη γκαλερί κάποιες φωτογραφίες που είναι ακραία πιο φωτεινές (και ταυτόχρονα ανέλπιστα καθαρές) σε σχέση με ό,τι βλέπαμε με τα μάτια μας στην πραγματικότητα!
Κατά τ’ άλλα, ο τηλεφακός μας δίνει τρομερά καθαρές λήψεις μακρινών αντικειμένων (με μια ματιά στη γκαλερί θα καταλάβετε τι εννοούμε) ακόμα και σε περιπτώσεις όπου ξεφεύγουμε στο ψηφιακό zoom. Ο υπερευρυγώνιος παραδοσιακά μας τα χαλάει λίγο, ενώ η εμπρόσθια κάμερα είναι εξαιρετική για selfies και τηλεδιασκέψεις.
Για τη λήψη video υπάρχουν modes που σίγουρα θα αξιοποιήσουν οι δημιουργοί περιεχομένου για διάφορες πλατφόρμες, απλά μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι είναι μάλλον κρυμμένες στις ρυθμίσεις της εφαρμογής της κάμερας. Με λίγο ψάξιμο, πάντως, θα βρείτε από που θα σας κάνει τη δουλειά (π.χ. Steady Video, Motion Tracking Focus).
Το Xiaomi 14T Pro είναι από τα smartphones που τηρούν τις υποσχέσεις τους στον μέγιστο βαθμό και τοποθετούνται ακριβώς στο όριο πριν το βήμα στην high-end premium κατηγορία. Ποιοτική κατασκευή, εξαιρετική οθόνη, ισχυρό hardware, κάμερα υψηλού επιπέδου και μεγάλη αυτονομία! Εάν θέλεις το κατιτίς παραπάνω, θα πρέπει να ξοδέψεις σχεδόν €300 περισσότερο, αλλά αξίζει; Με κλειστά μάτια λοιπόν…
Ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγη ώρα το νέο OnePlus 13R και φέρνει μαζί του έναν…
Στον κόσμο των wearables, η ανίχνευση της αρτηριακής πίεσης θεωρείται το επόμενο ιερό δισκοπότηρο για…
Η Acer ανακοίνωσε στο CES 2025 σημαντικές αναβαθμίσεις στις επιδόσεις και στα χαρακτηριστικά των νέων…
Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν μια μέρα να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός…
Στο πλαίσιο μιας σημαντικής αναθεώρησης των πολιτικών της για τον έλεγχο του περιεχομένου που ανακοινώθηκε…
Το σχέδιο της Microsoft να μετατρέψει τα πάντα σε συστήματα με δυνατότητα να παίζουν παιχνίδια…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment