Κατά την προσφιλή τακτική της, η Xiaomi προχώρησε στο παγκόσμιο λανσάρισμα του Xiaomi 14 μερικούς μήνες μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια του στην Κίνα, ενώ αποφάσισε να κρατήσει την έκδοση Pro μόνο για την εγχώρια αγορά και να προσφέρει στο κοινό της premium κατηγορίας την έκδοση Ultra.
Μπορεί, λοιπόν, σε κάποιους να ακούγεται το Xiaomi 14 ως το «φτωχό» μοντέλο της φετινής σειράς, αλλά καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε από τώρα πως οι μοναδικές διαφορές του με το Pro εστιάζονται στο μέγεθος της οθόνης και την χωρητικότητα της μπαταρίας! Όπερ σημαίνει ότι το Xiaomi 14 είναι και αυτό μια ιδιαίτερα ισχυρή ναυαρχίδα που κοιτάζει στα μάτια (αν όχι αφ’ υψηλού) τα αντίστοιχα μοντέλα των ανταγωνιστών της.
Εμείς είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διά ζώσης το παγκόσμιο λανσάρισμα σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση της εταιρείας στη Βαρκελώνη τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο του MWC 2024, και πλέον, μετά από αρκετές ημέρες καθημερινής χρήσης ως βασική συσκευή μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας σε αυτό το review!
Το Xiaomi 14 είναι η compact ναυαρχίδα της εταιρείας για το 2024 (ή τουλάχιστον μέχρι να δούμε τη σειράς Xiaomi 14T) με έναν σχεδιασμό που δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την περυσινή οικογένεια. Γυαλί στο πίσω μέρος, κυρτές γωνίες που βυθίζονται άψογα στο flat αλουμινένιο περίγραμμα και ένα μεγάλο τετραγωνισμένο camera module για τη φιλοξενία των αισθητήρων της κύριας κάμερας και του LED flash.
Από όποια πλευρά και αν το κρίνουμε, είτε με το μάτι, είτε με την αίσθηση στο χέρι, το Xiaomi 14 είναι ξεκάθαρα ένα απόλυτα premium κατασκευαστικά smartphone που, ωστόσο, μαγνητίζει τις δαχτυλιές στο πίσω μέρος και χρειάζεται τακτικό «σκούπισμα» του camera module για να μην βγάζεις θολές φωτογραφίες και videos. Το ίδιο ισχύει και για το αλουμινένιο περίγραμμα, αλλά η εταιρεία μας έχει τη λύση έτοιμη!
Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται μια εξαιρετικής ποιότητας θήκη που σε αντίθεση με αυτές άλλων κατασκευαστών προσδίδει και αυτή μια πινελιά πολυτέλειας και αίσθηση μεγαλύτερης ανθεκτικότητας στη συσκευή. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι εφαρμόζει άριστα με το μεγάλο camera module ούτως ώστε όταν το αφήνεις με την οθόνη προς τα επάνω σε μια επιφάνεια, το Xiaomi 14 είναι απόλυτα σταθερό για να το μεταχειρίζεσαι χωρίς να χοροπηδά.
Χάριν στο compact μέγεθος είναι αρκετά ελαφρύ και άνετο στη χρήση με το ένα χέρι, τα power και volume buttons στη δεξιά πλευρά βρίσκονται εκεί που πρέπει για να μην τα αναζητάς, ενώ στο κάτω μέρος έχουμε υποδοχή USB-C, υποδοχή για κάρτες SIM, μικρόφωνο και ένα μεγάλο ηχείο. Η αριστερή πλευρά και το επάνω μέρος είναι «καθαρά». Σε γενικές γραμμές, η εταιρεία κινήθηκε χωρίς πολλές εκπλήξεις και το αποτέλεσμα ομολογουμένως την δικαιώνει!
Με το Xiaomi 14 η εταιρεία απευθύνεται σε αυτούς που δεν θέλουν τόσο μεγάλες συσκευές στην τσέπη και τα χέρια τους. Παρόλα αυτά, οι 6.36’’ του OLED LTPO panel είναι υπεραρκετές για να βυθιστείς στην κατανάλωση περιεχομένου, το scrollάρισμα και φυσικά το gaming! Το panel διαθέτει ανάλυση 2670 x 1200 και δεν προσφέρεται επιλογή για να την «χαμηλώσεις», αλλά υπάρχουν modes για να παίξεις με την ζωηράδα των χρωμάτων ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Για παράδειγμα, το Original Color Pro προσφέρει μια καλή ισορροπία μεταξύ φυσικών αποχρώσεων με μια δόση έντασης.
Η εμπειρία θέασης είναι απλά εξαιρετική σε κάθε συνθήκη. Με μέγιστη φωτεινότητα στα 3000nits η ευκρίνεια στο άμεσο φως της ημέρας είναι, κατά την ταπεινή μας άποψη, αυτή που πρέπει χωρίς να υπάρχει λόγος για κάτι υψηλότερο που ενδεχομένως θα σου στραγγίζει την μπαταρία. Φυσικά, δεν λείπουν οι πολλές επιλογές διαμόρφωσης της Always-On λειτουργίας στο περιβάλλον χρήσης HyperOS, ενώ το AI βάζει το χεράκι του στην ενίσχυση της εικόνας όταν και όποτε πρέπει.
Πολύ όμορφη πινελιά βρήκαμε τον διακριτικό δακτύλιο στην Always-On display για τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων που κρύβεται από κάτω, προκειμένου να τον βρίσκεις με μιας. Ο τελευταίος λειτουργεί αστραπιαία και αξιόπιστα, ενώ ρυθμίζεται ακόμα πιο γρήγορα από τις προηγούμενες υλοποιήσεις του.
Στην καρδιά του Xiaomi 14 βρίσκεται ο ισχυρότερος, μέχρι στιγμής, επεξεργαστής για Android συσκευές, το Snapdragon 8 Gen3 SoC της Qualcomm, το οποίο είναι κατασκευασμένο σε κλίμακα 4nm. Με minimum 12GB μνήμη RAM LPDDR5X και 256GB αποθηκευτικό χώρο UFS 4.0 έχουμε την αφρόκρεμα της εποχής μας και αντιλαμβάνεστε πως δεν υπάρχει τίποτα που να το ζορίσει.
Το Xiaomi 14 πραγματικά «πετάει» στο άνοιγμα των εφαρμογών και μεγάλων αρχείων (π.χ. λήψεις σε RAW format), στις μεταβάσεις κατά την διάρκεια του multitasking, στα απαιτητικά games και φυσικά στην πολύωρη χρήση της κάμερας. Η θερμοκρασία προφανώς ανεβαίνει μετά από λίγη ώρα σε ζόρικες συνθήκες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνει σε ενοχλητικά επίπεδα, ούτε παρατηρήσαμε «μπούκωμα» στις διεργασίες που εκτελεί το hardware. Σταθερή απόδοση, λοιπόν, χωρίς να καίγεσαι και, το κυριότερο, χωρίς να καταρρέει η αυτονομία του.
Αν για κάτι είμαστε σίγουροι στις συσκευές της Xiaomi, ειδικά στην upper mid-range και high-end κατηγορία, είναι η ποιότητα των ηχείων τους. Και στην περίπτωση του Xiaomi 14 δεν έχουμε κανένα παράπονο. Το σύστημα των δύο ηχείων stereo παρουσιάζει μεν ανισορροπία στην ισχύ μεταξύ των δύο, αλλά όταν αυξάνεται η ένταση απολαμβάνεις ήχο surround και ανέλπιστα βαθιά μπάσα! Αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο όταν θέλεις να παρακολουθήσεις στα γρήγορα ένα video ή να πραγματοποιήσεις τηλεδιάσκεψη ή έστω να πάρεις μια γεύση από κάποιο τραγούδι χωρίς να αναζητάς τα ακουστικά σου. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι για πραγματικά ποιοτική ακρόαση καλό θα είναι να φορέσεις ακουστικά, αλλά και πάλι είναι μια εξαιρετική υλοποίηση που σου λύνει τα χέρια με ποιοτικό τρόπο.
Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, η μπαταρία αναπόφευκτα είναι μικρότερης χωρητικότητας λόγω του μικρότερου μεγέθους. Παρόλα αυτά, τα 4610mAh αποδεικνύονται υπεραρκετά για να βγάλεις μια ολόκληρη ημέρα έντονης χρήσης και αυτό το επιβεβαιώσαμε για αρκετές ημέρες που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε πολύ την κάμερα για τις δοκιμαστικές λήψεις μας. Προσέξτε, όμως, το κομμάτι της αυτονομίας αφορά καθαρά την χρήση που θα κάνεις και δεν γίνονται θαύματα από κανέναν κατασκευαστή. Εάν, για παράδειγμα, αποφασίσεις να παίξεις Genshin Impact για ώρες, δεν μπορείς να περιμένεις να αντέξει το smartphone σου για όλη την ημέρα.
Το ευχάριστο είναι ότι στο κουτί συμπεριλαμβάνεται φορτιστής ισχύος 90W, ο οποίος μέσα σε 10 λεπτά σε πηγαίνει στο 50% και σου γεμίζει πλήρως την μπαταρία σε περίπου μισή ώρα. Επιπλέον, το Xiaomi 14 υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση σε ισχύ έως 50W, αλλά και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση σε ισχύ 10W αν θες να το χρησιμοποιήσεις για να φορτίσεις π.χ. τα ακουστικά σου.
Τα έχουμε ξαναπεί για το HyperOS σε προηγούμενα reviews άλλων συσκευών της Xiaomi, αλλά ας κάνουμε ακόμα μία αναφορά. Το νέο περιβάλλον χρήσης θυμίζει ακόμα αρκετά το απερχόμενο MIUI, ωστόσο, σε βάθος χρόνου θα είναι αυτό που θα κινεί τα νήματα σε όλο το οικοσύστημα της εταιρείας. Από smartphones και tablets μέχρι και το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της, το Xiaomi SU7.
Το HyperOS είναι ένα αρκετά «καθαρό» περιβάλλον με άπειρες επιλογές παραμετροποίησης σχεδόν για το κάθε τι που βλέπεις σε αυτό, έρχεται με πολλές bloatware (προεγκατεστημένες) εφαρμογές που ευτυχώς μπορείς να απεγκαταστήσεις πλήρως, ενώ μας έκανε εντύπωση κάτι που ανακαλύψαμε εντελώς τυχαία. Όταν συνδέσεις το Xiaomi 14 σε καλώδιο USB-C PD σε συμβατό monitor, βλέπεις άμεσα την οθόνη σου επάνω στο τελευταίο χωρίς να χρειαστεί να πατήσεις οτιδήποτε.
Γενικά περιμένουμε να δούμε πολύ μεγάλη εξέλιξη του HyperOS στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, αλλά για την ώρα κρατάμε ότι είναι σχετικά ελαφρύ και εύκολα κατανοητό ακόμα και από τον αρχάριο χρήστη.
Xiaomi και Leica συνεργάζονται για άλλη μια φορά για την ανάπτυξη των φακών και του λογισμικού της κάμερας, με το Xiaomi 14 να πηγαίνει ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά σε σύγκριση με τους προκατόχους του (σ.σ. το Xiaomi 14 Ultra πηγαίνει…τρία βήματα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).
Η εφαρμογή της κάμερας δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα, μιας και έχουμε το κλασικό carousel με επιλογές για διάφορα modes, ενσωμάτωση του εργαλείου Google Lens, άμεση δυνατότητα εναλλαγής των στυλ της Leica και του HDR στο επάνω μέρος, αλλά και δυνατότητα λήψης σε RAW format στο Pro mode. Πατώντας στο «More» περνάμε στις πιο δημιουργικές (και πιο σπάνιες σε χρήση) επιλογές, στο mode λήψης στα 50MP και…το Night mode που σε γενικές γραμμές δεν το χρειάζεσαι διότι ενεργοποιείται σχεδόν αυτόματα.
Η πίσω κάμερα, λοιπόν, περιλαμβάνει κύριο αισθητήρα 50MP OmniVision Light Fusion 900 f/2.6 με οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (OIS) και υποστήριξη για 2x ψηφιακό zoom, δεύτερο αισθητήρα 50MP f/2.2 ultrawide 115º και τρίτο αισθητήρα 50MP f/2.0 telephoto με OIS με υποστήριξη για 3.2x οπτικό zoom και macro από απόσταση 10cm.
Οι λήψεις με τον κύριο αισθητήρα σε συνθήκες καλού φωτισμού σε εξωτερικούς χώρους κινούνται, όπως θα περίμενε κανείς, στο ανώτερο επίπεδο. Θεαματικές λεπτομέρειες, ολοζώντανα χρώματα, φυσικές αντιθέσεις και σωστό βάθος στο φόντο όταν τις βλέπεις στην οθόνη του Xiaomi 14, αλλά εκεί που παθαίνεις ένα μικρό σοκ είναι όταν τις ανοίγεις στην οθόνη του υπολογιστή. Συνήθως απογοητεύεσαι, αλλά στην περίπτωση του Xiaomi 14 συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Το γεγονός ότι ο κύριος αισθητήρας προσφέρει το 2x zoom είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, ενώ οι πιο φανατικοί φίλοι της Φωτογραφίας θα παρατηρήσουν πως στο 50MP mode γίνεται ακόμα πιο φυσική επεξεργασία των έντονα φωτισμένων περιοχών του κάδρου, με το ανάλογο «κόστος» στο μέγεθος του αρχείου.
Εδώ να αναφέρουμε ότι τα δύο χρωματικά modes της Leica (Vibrant και Authentic) παρουσιάζουν μια εμφανή διαφορά μεταξύ τους, αλλά κανένα από τα δύο δεν είναι απόλυτα σύμφωνο με την πραγματικότητα. Προσωπικά βρήκα πιο ενδιαφέρον το Vibrant, παρότι «καίει» λίγο περισσότερο τα έντονα φωτισμένα σημεία, αλλά αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό για τον εκάστοτε χρήστη.
Περνώντας στον τηλεφακό, το 3.2x οπτικό zoom φέρνει το αντικείμενο σου πιο κοντά χωρίς απώλειες στην ευκρίνεια, αλλά σαφέστατα υπολείπεται του κύριου αισθητήρα στην απόδοση των αποχρώσεων και των λεπτομερειών. Παρόλα αυτά, ακόμα και στο 10x ψηφιακού zoom η εικόνα σου είναι αξιοποιήσιμη ως έναν βαθμό. Οι macro λήψεις είναι ικανοποιητικές, αλλά έχουμε δει και πολύ καλύτερα αποτελέσματα και από πιο κοντινή απόσταση στον ανταγωνισμό. Εκεί που έρχεται η έκπληξη, πάντως, είναι στα πορτραίτα, διότι ουσιαστικά ο τηλεφακός μπαίνει στο παιχνίδι (σ.σ. λήψεις portrait σε 1x και 3.2x) αποδίδοντας το βάθος και τους τόνους με πολύ μεγαλύτερη φυσικότητα.
Τέλος, ο υπερευρυγώνιος φακός προσφέρει την επιλογή λήψης στα 50MP, αν και δεν βρίσκουμε πραγματικό νόημα σε κάτι τέτοιο πέρα από το να πειραματιστεί κανείς. Έχουμε αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν ότι οι υπερευρυγώνιοι φακοί, όσο καλοί και αν είναι προορίζονται μόνο για συγκεκριμένες περιστάσεις σε εξωτερικούς χώρους.
Σε ό,τι αφορά τις νυχτερινές λήψεις, το Xiaomi 14 τα καταφέρνει περίφημα χωρίς να στραφείς στο ξεχωριστό Night mode. Αυτό που μας άρεσε περισσότερο είναι το γεγονός ότι δεν προσπαθεί ντε και καλά να μετατρέψει τη νύχτα σε ημέρα υπερτονίζοντας τα φωτεινά μέρη του κάδρου. Γι’ αυτό οι αποχρώσεις είναι φυσικές και τα φώτα φαίνονται εκεί που πρέπει να βρίσκονται χωρίς να «ξεπλένουν» την γύρω περιοχή.
Για τα videos να σημειώσουμε πως όλες οι κάμερες προσφέρουν δυνατότητα λήψης σε ανάλυση 4K στα 60fps, στην πράξη, όμως, η πιο λογική επιλογή είναι και εδώ ο κύριος αισθητήρας. Το οπτικό σύστημα σταθεροποίησης δέχεται μια μικρή βοήθεια από το λογισμικό και σε γενικές γραμμές μπορείς να πάρεις ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αν και παρατηρήσαμε μια αρκετά έντονη επεξεργασία στην εικόνα που οδηγεί σε υψηλές αντιθέσεις και υπερκορεσμό των χρωμάτων. Για casual λήψεις είναι μια χαρά.
Κλείνοντας, η εμπρόσθια selfie κάμερα με αισθητήρα 32MP αποδίδει φυσιολογικά τους τόνους του δέρματος, ωστόσο, το παρακάνει με το bokeh effect στο background και καμιά φορά το πρόσωπο σου μοιάζει με….sticker που πέταξες επάνω σε κάποια φωτογραφία.
Με το Xiaomi 14 μπορείς να είσαι σίγουρος ότι έχεις στα χέρια σου ένα premium smartphone με εξαιρετική οθόνη, σταθερή απόδοση, μεγάλη αυτονομία και μια κάμερα για να φωτογραφίζεις τα πάντα γύρω σου. Από εμάς είναι μια απόλυτα λογική επιλογή για όποιον επιθυμεί να κινηθεί σε αυτήν την κατηγορία!
Το πρώτο «πανεπιστήμιο» για ρομπότ στον κόσμο – Θα εκπαιδευτούν 1.000 ανθρωποειδή μέχρι το 2027…
Η Samsung Electronics Co., Ltd. παρουσίασε σήμερα τα Galaxy S25 Ultra, Galaxy S25+ και Galaxy…
El Capitan: Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο θα προστατεύει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Αμερικής -…
Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε τη Δευτέρα 20/1/2025 σε λειτουργία, το…
Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα: 392 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα έκλεισαν οριστικά, σηματοδοτώντας μια ιστορική…
Η Logitech ανακοίνωσε το Rally Board 65, μια φορητή λύση βιντεοδιάσκεψης all-in-one, η οποία ενσωματώνει…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment