Κατά την προσφιλή τακτική της τα τελευταία χρόνια, η Xiaomi πραγματοποιεί ξεχωριστά λανσαρίσματα των συσκευών της σε Κίνα, Ινδία και Ευρώπη (συνήθως με αυτήν την σειρά), με αποτέλεσμα να ξέρουμε τα πάντα για τα νέα μοντέλα προτού φτάσουν στα μέρη μας. Παρόλα αυτά, είναι άλλο να γνωρίζεις κάτι στη θεωρία μόνο μέσα από videos, briefings και specsheets, και άλλο να έχεις τη δυνατότητα να περιεργαστείς τη συσκευή ή ακόμα καλύτερα και να την δοκιμάσεις.
Αυτή τη φορά, λοιπόν, θα μιλήσουμε για τον πρωταγωνιστή της ημέρας, καθώς αυτήν την ώρα η Xiaomi πραγματοποιεί εκδήλωση στο Βουκουρέστι για το επίσημο λανσάρισμα της σειράς Redmi Note 13 (και όχι μόνο) στην Ευρώπη, στην οποία έχουμε την τιμή να δίνουμε το παρών. Εξίσου μεγάλη ήταν και η τιμή να λάβουμε το Redmi Note 13 Pro 5G πριν από αρκετές ημέρες, προκειμένου να το δοκιμάσουμε και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα που μοιραζόμαστε μαζί σας σε αυτό το review!
Προτού ξεκινήσουμε με την κλασική δομή μας, να υπενθυμίσουμε ότι γενικότερα όλα αυτά τα χρόνια η σειρά Redmi Note αποτελεί ίσως το συνώνυμο της έννοιας value-for-money, με την εταιρεία να πουλά δεκάδες εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως και φυσικά να έχει χτίσει ένα φανατικό κοινό που γεύεται κάποιες από τις επιδόσεις και τις λειτουργίες των ανώτερων κατηγοριών σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Από αυτήν την φιλοσοφία δεν ξεφεύγει, όπως διαπιστώσαμε και θα διαπιστώσετε και εσείς, το Redmi Note 13 Pro 5G.
Αυτό που μας ξάφνιασε στην πρώτη επαφή με το Redmi Note 13 Pro 5G δεν ήταν άλλο από το πόσο ελαφρύ είναι (μόλις 187gr), ενώ εξίσου πολύ θετική εντύπωση αφήνουν τα ελάχιστα bezels στην οθόνη, ο εργονομικός flat σχεδιασμός και η premium αίσθηση που νιώθεις όταν το κρατάς στο χέρι σου χάριν στο ειδικά επεξεργασμένο frosted γυαλί στο πίσω μέρος.
Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τα volume και power buttons, στο επάνω μέρος υποδοχή 3.5mm για ακουστικά και ένα από τα ηχεία, στο κάτω μέρος υποδοχή USB-C, δεύτερο ηχείο και υποδοχή για κάρτες SIM, ενώ η αριστερή πλευρά είναι εντελώς κενή. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η κατασκευή είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP54 για προστασία από σταγόνες και σκόνη.
Σαφέστατα δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας για τον σχεδιασμό του, όμως είναι μια απόλυτα ικανοποιητική υλοποίηση από πλευράς Xiaomi που του δίνει πόντους στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Θα θέλαμε, πάντως, να βλέπαμε και σε αυτό το μοντέλο αδιαβροχοποίηση όπως στο Pro+.
Ένα από τα πολύ δυνατά χαρακτηριστικά του Redmi Note 13 Pro 5G είναι αναμφίβολα η οθόνη του. Η εταιρεία επιλέγει και πάλι OLED panel μεγέθους 6.67’’, αλλά με ελαφρώς υψηλότερη ανάλυση από την προηγούμενη γενιά, υποστήριξη του προτύπου Dolby Vision, υποστήριξη υψηλού ρυθμού ανανέωσης εικόνας 120Hz και εξαιρετική φωτεινότητα για υψηλότατη ευκρίνεια στο άμεσο φως της ημέρας.
Η ποιότητα της οθόνης στην παρακολούθηση video, στο gaming και στο καθημερινό scrollάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί καμιά φορά να σε ξεγελάσει και να νομίσεις ότι έχεις περάσει στην premium κατηγορία. Τα καλά, όμως, σε ό,τι αφορά την οθόνη δεν σταματούν εδώ: η Xiaomi έχει φροντίσει να την προστατεύσει με επικάλυψη Gorilla Glass Victus (!), έχει λάβει πιστοποίηση από τον οργανισμό TUV Rheinland για την προστασία των ματιών από την μπλε ακτινοβολία, ενώ τοποθέτησε για πρώτη φορά και ταχύτατο οπτικό αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων από κάτω της που στις δικές μας δοκιμές λειτούργησε απροβλημάτιστα σε κάθε περίπτωση.
Παρά το γεγονός ότι φορά τον ολοκαίνουργιο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 7s Gen2, σε συνδυασμό με 8GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο, σε αυτές τις πρώτες ημέρες δοκιμών το Redmi Note 13 Pro 5G μοιάζει ένα κλικ πιο αργό από ό,τι θα περίμενε κανείς. Εξυπακούεται ότι δεν είχαμε την προσδοκία να πετά σε απόδοση όπως ένα upper mid-range ή premium smartphone, αλλά αυτά τα λίγα millisecond καθυστέρησης θα ήταν καλό να εξαφανιστούν.
Για να είμαστε ακριβείς, το Redmi Note 13 Pro 5G λειτουργεί απρόσκοπτα, εκτελεί όλες τις διεργασίες χωρίς κολλήματα ή υπερθέρμανση, ανταπεξέρχεται ικανοποιητικά απέναντι σε απαιτητικά games ή στην βαριά λειτουργία της κάμερας (200MP είναι αυτά), όμως μοιάζει σαν κάτι να του λείπει. Ο μέσος χρήστης, πάντως, δύσκολα θα ενοχληθεί από τη γενικότερη συμπεριφορά της συσκευής του, και ποιος ξέρει, ίσως κάποιο από τα μελλοντικά updates να διορθώσει την κατάσταση αν φυσικά πρόκειται για κάποιο θέμα στο background.
Εδώ να σημειώσουμε και ένα αρνητικό. Το Redmi Note 13 Pro 5G έρχεται με πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές (bloatware) που πιθανότατα να ευθύνονται και αυτές για την προαναφερθείσα καθυστέρηση. Προς το παρόν χρησιμοποιεί το περιβάλλον χρήσης MIUI 14 βασισμένο στο Android 13, αλλά η Xiaomi υπόσχεται 3 μεγάλες αναβαθμίσεις του Android OS και 4 χρόνια υποστήριξη με ενημερώσεις ασφαλείας, ενώ γνωρίζουμε ήδη πως και αυτό το μοντέλο θα λάβει το καινούργιο HyperOS.
Στα υπόλοιπα του hardware κρατάμε τον ισορροπημένο ήχο από τα ηχεία stereo, αλλά μην περιμένετε σοβαρές επιδόσεις στην αναπαραγωγή μουσικής. Είναι απλά ικανοποιητικά για να δείτε στα γρήγορα ένα video ή να πραγματοποιήσετε μια τηλεδιάσκεψη χωρίς να φοράτε ακουστικά.
Σε ό,τι αφορά την μπαταρία, έχουμε κάποιες ενστάσεις που ομολογουμένως δεν περιμέναμε όταν διαβάσαμε για πρώτη φορά πριν από μερικές εβδομάδες τα specs της συσκευής. Ονομαστικά το Redmi Note 13 Pro 5G διαθέτει μια σχετικά μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 5100mAh που θα περίμενε κανείς ότι…δεν τελειώνει ποτέ (λόγω και του γεγονότος ότι ο επεξεργαστής είναι κατασκευασμένος στα 4nm και θεωρητικά έχει πολύ καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά). Στην πράξη, ωστόσο, παρατηρήσαμε σε ορισμένα σενάρια αναπάντεχο «φάγωμα». Και πάλι, βέβαια, το Redmi Note 13 Pro 5G έβγαλε με άνεση μια ολόκληρη ημέρα φυσιολογικής χρήσης, αλλά θα μπορούσε να ξεπεράσει το κατώφλι των 36 ωρών. Η φόρτιση, πάντως, γίνεται σε ισχύ 67W με την χρήση του φορτιστή που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο και τυπικά γεμίζει πλήρως την μπαταρία μέσα σε περίπου 45 λεπτά.
Ένα ακόμα μεγάλο selling point για το Redmi Note 13 Pro 5G είναι προφανώς ο κύριος αισθητήρας κάμερας 200MP. Και ουσιαστικά κάπου εδώ τελειώνει και η κουβέντα για τις γενικότερες επιδόσεις των καμερών, μιας και οι δύο δευτερεύοντες αισθητήρες λειτουργούν περισσότερο ως…κομπάρσοι για να συμπληρώνουν την διάταξη.
Όπως συμβαίνει σε κάθε κάμερα που διαθέτει αισθητήρα πολλών megapixels, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση τα 200MP είναι μειωμένα από προεπιλογή στα 12MP (16-pixel binning) για τις πιο καθημερινές και άμεσες λήψεις του χρήστη, ενώ υπάρχει ένα ξεκάθαρο camera mode που αναγράφει “200MP” για να είσαι σίγουρος ότι τραβάς με όλη την ισχύ του αισθητήρα (και με το ανάλογο «κόστος» σε χωρητικότητα).
Τόσο στο φως της ημέρας, όσο και σε πιο δύσκολες συνθήκες φωτισμού, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις λήψεις με τον κύριο αισθητήρα. Σωστή απόδοση των αποχρώσεων, φυσιολογική συμπεριφορά του HDR, υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας και πολύ αξιόλογη ποιότητα στο zoom όπως μπορείτε να δείτε και στη γκαλερί μας.
Σε ό,τι αφορά τη selfie κάμερα, η απόδοση της είναι μάλλον αναπάντεχα καλύτερη από το αναμενόμενο. Είναι σπάνιο το φαινόμενο, ακόμα και σε πιο ακριβά smartphones, να βλέπεις σχεδόν μηδενική συμμετοχή του λογισμικού στην απόδοση του τόνου του δέρματος ή στην ωραιοποίηση των προσώπων (είτε βάζεις φίλτρα είτε όχι), πάντοτε όταν μιλάμε για λήψεις σε συνθήκες καλού φωτισμού.
Συνολικά, πάντως, με το Redmi Note 13 Pro 5G μπορείς να απαθανατίσεις όλα αυτά που θα ήθελες στην καθημερινότητα ή στα ταξίδια σου, αβίαστα και με πολύ υψηλή ποιότητα για τα δεδομένα της κατηγορίας. Όποιος επιθυμεί κάτι περισσότερο ή πιο επαγγελματικό, υπάρχουν λύσεις με τα ανάλογα χρήματα…
Το Redmi Note 13 Pro 5G είναι από τα smartphones – απάντηση στην κλασική ερώτηση που μας κάνουν γνωστοί και φίλοι: «πες ένα καλό smartphone για να πάρω με λίγα χρήματα». Χωρίς να είναι τέλειο, το Redmi Note 13 Pro 5G δίνει ξεκάθαρες λύσεις στον μέσο χρήστη, καθότι προσφέρει εξαιρετική οθόνη, αξιόλογη κάμερα για να κάνει την δουλειά του άμεσα και γρήγορα, αλλά και μια ποιοτική και ελαφριά κατασκευή.
Στην CES 2025, η TCL κάνει την τεχνολογία πιο ανθρώπινη, προσφέροντας στους καταναλωτές μια καθηλωτική…
Ο επερχόμενος πρόεδρος Donald Trump άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου στο Mar-a-Lago στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώνοντας…
Η Activision κυκλοφορεί κάθε χρόνο παιχνίδια Call of Duty εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και…
Τέλος τα φίλτρα ομορφιάς σε Instagram, WhatsApp και Facebook – Τι αλλάζει και γιατί αποφασίστηκε…
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κατακτήσει τον κόσμο και φαίνεται να είναι το θέμα της μόδας…
Ένας πρώην υπάλληλος της Microsoft δημοσιεύει στο X ότι η Microsoft δεν ενδιαφέρεται για την…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment