Δείτε το νέο ντοκιμαντέρ της COSMOTE και ανακαλύψτε ποια είναι τα Real Robokids της Ελλάδας.
«Κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξουμε τον πλανήτη! Πώς θα το κάνουμε; Με ποίηση;». Με αυτή την αφοπλιστική παρατήρηση, ο Χρήστος – Παναγιώτης ένας από τους Ολυμπιονίκες της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής θέλησε να περιγράψει τον τρόπο που τα παιδιά αντιμετωπίζουν την ρομποτική, τον συνδυασμό της επιστήμης και της μηχανικής με την τεχνολογία και τα μαθηματικά.
Τον περασμένο Νοέμβριο, 6 ομάδες μαθητών από την Ελλάδα βρέθηκαν στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Γκιόρ της Ουγγαρίας. Παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου με πάθος για τις νέες τεχνολογίες και αφοσίωση στην εκπαιδευτική ρομποτική έφεραν τη χώρα μας στην πρώτη θέση του κόσμου, συλλέγοντας τα περισσότερα μετάλλια – από κοινού με τη Ρωσία – στον παγκόσμιο αυτό εκπαιδευτικό διαγωνισμό.
Η προσπάθεια των παιδιών από την Καλαμάτα, την Πάτρα και την Αθήνα που πήραν το εισιτήριο για την ιδιαίτερη αυτή Ολυμπιάδα αποτυπώθηκε στο ντοκιμαντέρ THE REAL ROBOKIDS, που ετοίμασε η COSMOTE.
Την περασμένη Δευτέρα, το iefimerida.gr είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις ομάδες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και να μιλήσει με τα παιδιά που κατάφεραν να ξεχωρίσουν για το πάθος, την ομαδικότητα και την σκληρή του δουλειά σε έναν τομέα που μοιάζει με «παράθυρο» στο μέλλον της ανθρωπότητας.
Τι είναι το STEM και η WRO που στηρίζει η COSMOTE
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες, έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο που φιλοδοξεί να ενώσει τις τελείες σε ένα σύνολο γνώσεων και εφαρμοσμένων επιστημών, που θα δείξουν το μέλλον σε μια σειρά από πτυχές της ζωής του ανθρώπου. Φυσικά, όταν μιλάμε για μέλλον, θα πρέπει πάντα να έχουμε στο νου τα παιδιά, τους ανθρώπους που θα έρθουν να κάνουν αυτό το μέλλον, παρόν. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το STEM. Πρόκειται για το ακρωνύμιο των λέξεων Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά, σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο μέσω του οποίου τα παιδιά μυούνται στον κόσμο της ρομποτικής και των εφαρμοσμένων επιστημών.
Μέσα από το STEM γεννήθηκε το 2004 και η ιδέα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Η World Robot Olympiad λοιπόν, καλεί μαθητές ηλικίας από 6-7 ετών ως και φοιτητές του πανεπιστημίου να λάβουν μέρος σε μια σειρά από δοκιμασίες, σχεδιασμένες για την ηλικία και τις φιλοδοξίες τους. Στην Ελλάδα, o WRO Hellas, αναλαμβάνει να ενημερώσει τα σχολεία της χώρας και στη συνέχεια να διοργανώσει τους εθνικούς διαγωνισμούς, από τους οποίους προκύπτουν και εκείνοι που μπορούν να λάβουν μέρος στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
H COSMOTE, ως στρατηγικός συνεργάτης του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas*, εδώ και 6 χρόνια υλοποιεί ένα σύνολο δράσεων, με σκοπό την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και του τεχνολογικού προσανατολισμού των νέων, καθώς και την διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering–Mathematics) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
THE REAL ROBOKIDS: Το πρώτο ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα, από την COSMOTE
Φέτος λοιπόν, με πρωτοβουλία της COSMOTE παρουσιάστηκε το πρώτο ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα με θέμα το STEM και την Ολυμπιάδα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με τίτλο THE REAL ROBOKIDS. Το σενάριο του “THE REAL ROBOKIDS” υπογράφει ο Πάνος Σαμπράκος, ενώ τη σκηνοθεσία ο Λεωνίδας Πανονίδης.
Σε αυτό, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πορεία των ομάδων που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη φετινή Ολυμπιάδα -αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της χώρας μας στον τομέα του STEM-και τη συναρπαστική τους εμπειρία στην κορυφαία αυτή διοργάνωση. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube.
Η COSMOTE με το ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να παρουσιάσει τους πρωταγωνιστές του μέλλοντος, αλλά και να κάνει γνωστό σε πιο ευρύ κοινό, το έργο που πραγματοποιείται με πολύ κόπο, προσπάθεια και όρεξη από παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ανθρώπους που αποφάσισαν να αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να ανοίξουν έναν συναρπαστικό ορίζοντα σε μαθητές που ανυπομονούν να προσφέρουν, να μάθουν και να συνεργαστούν.
Οι 6 ομάδες που βρέθηκαν στην Ουγγαρία
Μέσα από το THE REAL ROBOKIDS ανακαλύπτουμε τις 6 ομάδες παιδιών διαφόρων ηλικιών, από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο που έλαβαν μέρος στην Ολυμπιάδα της Ουγγαρίας φέρνοντας μετάλλια και διακρίσεις για τη χώρα μας. Η ελληνική αποστολή επέστρεψε με 4 μετάλλια και 3 διακρίσεις και κατετάγη έτσι πρώτη σε συγκομιδή μεταλλίων μαζί με την αποστολή της Ρωσίας.
Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τον Γιάννη και τον Βασίλη (ομάδα Jobi Team), τους βενιαμίν της ελληνικής αποστολής, από την Αγία Παρασκευή να προετοιμάζονται για την κατηγορία Regular. Τα δύο παιδιά έπρεπε να φτιάξουν ένα ρομποτάκι και να το προγραμματίσουν να εφαρμόσει μια σειρά από εργασίες πάνω σε μια συγκεκριμένη πίστα. Τα δύο παιδιά πήραν το χάλκινο μετάλλιο μεταξύ των παιδιών του Δημοτικού.
Στην κατηγορία Regular όμως παρακολουθούμε την προσπάθεια δύο ακόμη ομάδων, της TeamWork Optimum μεταξύ των παιδιών Λυκείου και των Youngbloods, των κοριτσιών από τον Πειραιά στην κατηγορία των παιδιών Γυμνασίου. Ο Γιώργος Γεωργιάδης μας μίλησε λίγο πριν την προβολή του φιλμ και μας εξήγησε πως έχει λάβει μέρος σε δύο ακόμη ολυμπιάδες. Στο THE REAL ROBOKIDS παρακολουθούμε την προσπάθεια του, μαζί με τον Θανάση Κουζιώκα και τον Χρήστο-Παναγιώτη Σχοινά-Μπονάτσο στην Ουγγαρία. Η TeamWork Optimum κατέλαβε την 7η θέση.
«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα γνωρίσω παιδιά από το Πουέρτο Ρίκο και τις Φιλιππίνες» μας εξηγεί η Φρόσω Πολυχρονιάδου, μία από τις Youngbloods. Τα κορίτσια από τον Πειραιά απαντούν στα στερεότυπα που συχνά συνοδεύουν την ενασχόληση με την τεχνολογία και τη ρομποτική και το φύλο, λέγοντας πως δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ διαφορετικά. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τις αγωνίες και τις ατυχίες τους την ώρα του παιχνιδιού, όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα περίμεναν.
Ποδόσφαιρο με ρομπότ
Ανάμεσα στις έξι ομάδες, υπήρχε και η BitBot, o Νίκος, ο Κωνσταντίνος και ο Γιώργος που έφτιαξαν τα ρομπότ τους με σκοπό να παίξουν ποδόσφαιρο. Ο Γιώργος Μπάκας μας εξήγησε πως υπήρχαν ομάδες με περισσότερο εξοπλισμό από εκείνους, ωστόσο η ελληνική ομάδα κατάφερε να φτάσει στον τελικό του WRO και να κατακτήσει την τιμητική δεύτερη θέση πίσω από την ομάδα του Μακάο.
Στην τρίτη κατηγορία της ολυμπιάδας εκπαιδευτικής ρομποτικής, την OPEN, διαγωνίστηκαν οι Smartbirds και οι Minders. Τα κορίτσια από την Πάτρα, οι Smartbirds, παρουσίασαν τον «Θαλή», το ρομπότ που πλοηγείται στους δρόμους της πόλης, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα των ανθρώπων που συναντά και εξασφαλίζοντας τη βοήθεια που χρειάζονται. Ή, με τα δικά τους λόγια, «έφτιαξαν ένα ρομπότ ανθρώπινο, σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι αρχίζουν να μοιάζουν με ρομπότ». Το φιλόδοξο ρομπότ τους, έφερε τους Smartbirds στη δεύτερη θέση.
Τέλος, οι Minders παρουσίασαν ένα project που δίνει λύσεις στην διαχείριση αποβλήτων μιας σύγχρονης πόλης. Η ομάδα κατάφερε με το φιλόδοξο σχέδιό της και την εξαιρετική εφαρμογή του να καταλάβει την τέταρτη θέση.
Και κάπως έτσι εμείς μείναμε να κοιτάμε με περηφάνια τους τίτλους τέλους του Ντοκιμαντέρ και ελπίδα για το μέλλον που θα μας προσφέρουν τα Real Robokids.