Μαζί σας σήμερα με το Samsung Galaxy S10, το οποίο μας παραχώρησε η COSMOTE για τις ανάγκες αυτού του review. Με το νέο smartphone της Samsung, οι χρήστες μπορούν να σερφάρουν στο Internet με απίστευτες ταχύτητες μέσα από το μεγαλύτερο δίκτυο 4G/4G+ στην Ελλάδα, με πληθυσμιακή κάλυψη πάνω από 98% και 95% αντίστοιχα.
Το χρησιμοποιώ καθημερινά εδώ και περίπου 10 ημέρες ως βασική συσκευή και μπορώ να πω ότι ήμουν αρκετά επιφυλακτικός μιας και δεν τα πήγαινα καλά με τα smartphones της Samsung. Όχι επειδή δεν ήταν καλά, απλά καθαρά υποκειμενικά δεν μου ταίριαζαν. Είναι η πρώτη φορά που τολμώ να πω ότι ναι θα έκανα το βήμα για να επιλέξω smartphone της Samsung, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως έμεινα ευχαριστημένος με τα πάντα.
Το χρησιμοποιώ καθημερινά εδώ και περίπου 10 ημέρες ως βασική συσκευή και μπορώ να πω ότι ήμουν αρκετά επιφυλακτικός μιας και δεν τα πήγαινα καλά με τα smartphones της Samsung. Όχι επειδή δεν ήταν καλά, απλά καθαρά υποκειμενικά δεν μου ταίριαζαν. Είναι η πρώτη φορά που τολμώ να πω ότι ναι θα έκανα το βήμα για να επιλέξω smartphone της Samsung, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως έμεινα ευχαριστημένος με τα πάντα.
Καταρχάς να αναφέρω ότι το Samsung Galaxy S10 είναι το μεσαίο μοντέλο της φετινής, επετειακής οικογένειας που παρουσίασε επίσημα η εταιρεία τον προηγούμενο μήνα. Είχα την ευκαιρία να επεξεργαστώ και τα τρία μοντέλα τόσο στο συνέδριο τεχνολογίας MWC 2019 στη Βαρκελώνη, όσο και στην επίσημη παρουσίαση τους για την Ελληνική αγορά πριν από μερικές ημέρες. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να κάνω κάποια σύγκριση με τα άλλα δύο μοντέλα, δηλαδή το Galaxy S10e και το Galaxy S10+ εάν δεν τα χρησιμοποιήσω για μερικές ημέρες. Οπότε θα μείνω καθαρά σε αυτό που έχω στα χέρια μου.
Στο μαύρο κουτί της συσκευής συμπεριλαμβάνονται φορτιστής Adaptive Fast Charge, καλώδιο USB Type-C, αντάπτορας USB A σε C και ακουστικά AKG.
Εμφανισιακά βλέπουμε ότι η Samsung ακολούθησε το δρόμο της “τρύπας” τοποθετώντας οθόνη Infinity-O με οπή στην επάνω δεξιά πλευρά για τη φιλοξενία της εμπρόσθιας κάμερας και ουσιαστικά τήρησε την υπόσχεση της ότι δεν θα υιοθετήσει τις άσχημες εγκοπές που είδαμε τον τελευταίο 1μιση χρόνο σε πληθώρα smartphones από διάφορους κατασκευαστές. Αυτή η επιλογή, βέβαια, της στερεί μια σημαντική λειτουργία αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματα του Galaxy S10 που θα δούμε στη συνέχεια.
Αμφίκυρτο panel Dynamic AMOLED 6.1’’ ανάλυσης QHD+ με αναλογία εικόνας 19:9, το οποίο προσφέρει μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία θέασης και συμβατή με το πρότυπο HDR10+, αν και δύσκολα βρίσκεις περιεχόμενο σε αυτό το πρωτόκολλο. Αυτή είναι και η κυριότερη διαφορά του από τα Super AMOLED panels που χρησιμοποιούσε η εταιρεία στο παρελθόν. Εξαιρετική φωτεινότητα στο φως της ημέρας, υψηλή αντίθεση, τρομερή απεικόνιση των χρωμάτων και όπως προείπα μια πλήρως ικανοποιητική εμπειρία. Τα περιθώρια έχουν μειωθεί αισθητά στην επάνω και κάτω πλευρά, ωστόσο, στις πλαϊνές είναι εμφανή κυρίως όταν έχεις ανοιχτόχρωμο φόντο.
Στην αριστερή πλευρά έχουμε τα κουμπιά ρύθμισης του ήχου και το ξεχωριστό κουμπί για άμεση ενεργοποίηση της ψηφιακής βοηθού Bixby, στη δεξιά πλευρά το power button, στην επάνω πλευρά την υποδοχή για τις κάρτες SIM και το ακουστικό, ενώ στην κάτω πλευρά το ηχείο και τις υποδοχές USB Type-C και 3.5mm για τη σύνδεση ακουστικών. Πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η Samsung δεν ακολούθησε ούτε τη μόδα αφαίρεσης της υποδοχής για τα ακουστικά.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι η Samsung έλαβε υπόψιν της τις αντιδράσεις των χρηστών για το ξεχωριστό κουμπί ενεργοποίησης της Bixby και έχει κυκλοφορήσει ήδη update που σου επιτρέπει να επαναπρογραμματίσεις το κουμπί για να ανοίγει άλλες εφαρμογές της συσκευής σου όταν το πατάς. Παρόλα αυτά, δεν υποστηρίζει το άμεσο άνοιγμα του ψηφιακού βοηθού Google Assistant για όσους θα προτιμούσαν κάτι τέτοιο.
Ένα σχόλιο και για το ηχείο, καθώς αρκετοί έχετε αρχίσει να ενδιαφέρεστε και για τις δυνατότητες των συσκευών στο κομμάτι του ήχου όταν δεν φοράτε ακουστικά. Πρώτα να αναφέρω ότι μπορείς να ενεργοποιήσεις την τεχνολογία Dolby Atmos με ένα άγγιγμα από το panel των γρήγορων ρυθμίσεων. Στις δοκιμές που έκανα με Metallica, Maceo Plex και Edvard Grieg έμεινα εντυπωσιασμένος με το βάθος και την ευκρίνεια στα μπάσα, ένας τομέας όπου συνήθως πονούν όχι μόνο τα smartphones, αλλά και πολλές από τις ηχομπάρες και τα dedicated ηχεία. Πολύ δυνατός και καθαρός ήχος stereo χωρίς παραμορφώσεις ακόμη και σε full ένταση, με τα ηχεία να παίρνουν θέσεις Right και Left όταν κρατάς τη συσκευή οριζόντια, με τον προσανατολισμό τους να διατηρείται όταν γυρνάς τη συσκευή κάθετα. Προφανώς, το ηχείο στο κάτω μέρος έχει μεγαλύτερη ισχύ από το ακουστικό στο επάνω μέρος.
Για να ολοκληρώσω τα της κατασκευής, στο πίσω μέρος έχει τοποθετηθεί τριπλή κάμερα σε οριζόντια διάταξη με το module να περιλαμβάνει το LED flash και τον αισθητήρα μέτρησης καρδιακού παλμού. Αν αναρωτιέστε που κρύβεται ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, αυτός έχει τοποθετηθεί κάτω από την οθόνη και χρησιμοποιεί τεχνολογία υπερήχων για να αναγνωρίσει το αποτύπωμα του χρήστη. Σε αυτό το κομμάτι δεν έχω μείνει ευχαριστημένος, διότι ειδικά τις πρώτες ημέρες μου εμφανιζόταν συχνά το μήνυμα να κρατήσω το δάκτυλο μου για περισσότερη ώρα επάνω στην οθόνη και γενικά είναι πιο αργός απ’ ό,τι θα περίμενα σε μια συσκευή τέτοιας αξίας. Η Samsung, πάντως, έχει τονίσει ότι θα προχωρήσει σε αναβαθμίσεις του λογισμικού για τον in-display αισθητήρα ώστε να λειτουργεί καλύτερα και γρηγορότερα, κάτι που θα μπορούμε να τσεκάρουμε το επόμενο διάστημα.
Συνολικά, η αίσθηση που αφήνει το Samsung Galaxy S10 στο χέρι χωρίς προστατευτική θήκη είναι καλή, με μικρό πάχος και βάρος, οπότε το νιώθω άνετο στο χέρι μου. Γυαλί με επικάλυψη Gorilla Glass 6 στην πρόσοψη, γυαλί με επικάλυψη Gorilla Glass 5 στο πίσω μέρος, αλουμινένιο περίγραμμα και πιστοποίηση στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη νομίζω καλύπτουν τα όποια ερωτήματα για την ανθεκτικότητα του. Δεν χαράσσεται εύκολα, αν πέσει σπάζει και δεν έχεις φόβο για τυχόν μικροατυχήματα με νερά, καφέδες κλπ.
Από πλευράς απόδοσης, δε νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Ο octa-core επεξεργαστής Samsung Exynos 9820 είναι εφάμιλλος σε ισχύ με τον Snapdragon 855 που χρησιμοποιείται στην έκδοση της συσκευής στις ΗΠΑ και σε συνδυασμό με τα 8GB μνήμης RAM δεν μασάει τίποτα σε multitasking, απαιτητικό gaming, εναλλαγή μεγάλων εφαρμογών και αναπαραγωγή περιεχομένου. Τα 128GB αποθηκευτικού χώρου είναι υπεραρκετά για το μέσο χρήστη, αλλά υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης με κάρτα microSD έως 512GB. Στα πολύ θετικά κρατάω ότι μετά από μια ωρίτσα Arena of Valor και άλλη τόση στο καπάκι στο PUBG δεν παρατήρησα καμία υπερθέρμανση ή γενικότερο ζόρισμα.
Στο περιβάλλον χρήσης έχουμε το νέο One UI βασισμένο στο Android 9 Pie, και προσωπικά μιλώντας ήταν μια καλοδεχούμενη αλλαγή, καθώς δεν μου άρεσαν καθόλου τα προηγούμενα της Samsung. Τα έχουμε πει σε αρκετά άρθρα στο techgear.gr, αλλά καλό είναι να θυμηθούμε μερικά πράγματα.
Το One UI χαρακτηρίζεται από τα στρογγυλεμένα μενού, εικονίδια και κουμπιά, με μεγαλύτερο μέγεθος για όλα και με το βάρος να έχει πέσει στην εύκολη διαχείριση με το ένα χέρι. Η φιλοσοφία είναι να παρουσιάζεται στον χρήστη ακριβώς αυτό που θέλει να κάνει και με τις επιλογές να βρίσκονται όλες προς το κάτω μέρος της οθόνης για να τις πιάνεις εύκολα όταν κρατάς τη συσκευή με το ένα χέρι.
Έχουμε κλασικά την Always-on Display που ενεργοποιείται με ένα άγγιγμα (tap) στην οθόνη όταν είναι κλειστή η συσκευή, στην οποία εμφανίζεται η ημερομηνία και ώρα (με επιλογές για διαφορετικό στυλ), το ποσοστό της μπαταρίας και εικονίδια ειδοποιήσεων. Με διπλό tap στην οθόνη μεταβαίνεις απευθείας στη lock screen. Σε αυτήν τονίζεται η περιοχή όπου πρέπει να τοποθετήσεις το δάκτυλο σου για το ξεκλείδωμα, αν φυσικά έχεις ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο, ενώ η περιοχή γύρω από την οπή της εμπρόσθιας κάμερας φωτίζεται αν έχεις επιλέξει ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου.
Το σύστημα ειδοποιήσεων έχει ανανεωθεί ριζικά, με πολλαπλές ενέργειες που μπορούν να εκτελεστούν απευθείας από τις καρτέλες τους, αλλά το multitasking menu είναι μάλλον περίεργο. Θυμίζει αυτό του Android Pie με τις καρτέλες των ανοιχτών εφαρμογών σε οριζόντια θέση και πατώντας επάνω στα εικονίδια των εφαρμογών μπορείς να τις ανοίξεις σε Split Screen mode ή σε Pop-up παράθυρα, αν το υποστηρίζουν βέβαια. Το κακό είναι ότι εάν επιλέξεις να βγεις από αυτό το super multitasking (και μάλλον πολύ τραβηγμένο) mode, τότε χάνεται όλη η προεργασία που έκανες για να έχεις ανοιχτές τις εφαρμογές με το συγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχει φυσικά το Edge panel που πρωτογνωρίσαμε στο Galaxy S6 Edge, το οποίο εμφανίζεις σέρνοντας το δάκτυλο σου από δεξιά πλευρά της οθόνης για να δεις τις πιο πολυχρησιμοποιημένες εφαρμογές ή αυτές που έχεις ορίσει εσύ ο ίδιος. Εκεί μπορείς να ρυθμίσεις το μέγεθος, το χρώμα και τη διαφάνεια του μενού.
Στα θετικά, επίσης, η υποστήριξη διαχείρισης με χειρονομίες αντί της κλασικής μπάρας με τα κουμπιά πλοήγησης back, home και recents στο κάτω μέρος της οθόνης. Επίσης, κρατώντας πατημένο το home button ενεργοποιείς τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant και με διπλό πάτημα του power button ενεργοποιείς την κάμερα.
Κλείνοντας αυτό το σκέλος να αναφέρω ότι υπάρχει το Game Launcher όπου τοποθετούνται αυτόματα τα παιχνίδια που κατεβάζεις και ανοίγοντας τα από εκεί εξασφαλίζεις απρόσκοπτο gaming χωρίς να σου εμφανίζονται ειδοποιήσεις την ώρα που παίζεις. Προφανώς εξακολουθούν να έρχονται οι ειδοποιήσεις, αλλά στο background.
Γενικά, το περιβάλλον χρήσης των smartphones είναι καθαρά υποκειμενικό αν θα αρέσει ή όχι. Σε άλλους ταιριάζει το stock Android της Google, σε άλλους τα custom made των εταιρειών. Για το One UI μπορώ να πω ότι είναι ευχάριστο, εύχρηστο και ευκολοκατανόητο για την πλειοψηφία των χρηστών.
Και ήρθε η ώρα να περάσουμε στις κάμερες, ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Samsung Galaxy S10 και της σειράς γενικότερα.
Τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος με κύριο αισθητήρα 12MP και μεταβαλλόμενο διάφραγμα από f/1.5 για μεγαλύτερη πρόσληψη φωτός σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και f/2.4 για μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε καλό φωτισμό. Ο δεύτερος αισθητήρας είναι επίσης 12MP με τηλεφακό για 2x οπτικό zoom, ενώ ο τρίτος αισθητήρας είναι το κερασάκι στην τούρτα με 16MP f/2.2 και υπερευρυγώνιο φακό 123° που πραγματικά βλέπει σε μεγαλύτερο εύρος από το ανθρώπινο μάτι.
Στο φως της ημέρας τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, με άψογη λεπτομέρεια και καθαρότητα, ζωντανά χρώματα στις λήψεις απ’ όλους τους αισθητήρες, αλλά να τονίσω ότι στον υπερευρυγώνιο υπάρχει υποβοήθηση από το λογισμικό της Samsung για να μην υπάρχει αλλοίωση στις γωνίες (το barrel effect). Στις πιο δύσκολες συνθήκες χαμηλού φωτισμού τα πράγματα είναι εξίσου πολύ καλά στις λήψεις με τον κύριο αισθητήρα, αλλά στους άλλους δύο παρατήρησα τον αναμενόμενο θόρυβο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακές οι λήψεις.
Εδώ να κάνω μια παρένθεση και να σημειώσω ότι τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώ την κάμερα του smartphone στις αυτόματες ρυθμίσεις και χωρίς κάποιο gimbal ή τρίποδο, έτσι ώστε να βρίσκομαι πιο κοντά στον μέσο καθημερινό χρήστη που θέλει να μάθει για την κάμερα. Σε λήψεις που έκανα με τρίποδο και πειράζοντας λίγο τις ρυθμίσεις του Pro Mode, τα αποτελέσματα ήταν σαφέστατα πολύ καλύτερα από το κλασικό “βγάζω το smartphone και φωτογραφίζω”.
Από πλευράς software έχουμε το Scene Optimizer που αναγνωρίζει το τοπίο και βελτιστοποιεί τη λήψη, ενώ είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το αντίστοιχο night mode της Samsung βρίσκεται “κρυμμένο” στις ρυθμίσεις του Scene Optimizer ως “Bright Night” και ενεργοποιείται αυτόματα στις πιο δύσκολες συνθήκες φωτισμού.
Εκεί που “παθαίνεις πλάκα” είναι στη λήψη video. Με κάποιον μαγικό τρόπο η Samsung έχει καταφέρει να προσφέρει τρομερή σταθερότητα στις λήψεις που πραγματοποιείς απλά κρατώντας τη συσκευή στα χέρια σου. Με ενεργοποίηση και του Super Steady mode ξεφεύγει η κατάσταση, αφού περπατάς, αλλάζεις γωνία, κουνάς το smartphone και το video μοιάζει να έχει γυριστεί από κινηματογραφιστή! Πολύ καλή και η απόδοση των super slow-motion, slow-motion και hyperlapse.
Σε ό,τι αφορά την εμπρόσθια κάμερα έχουμε αισθητήρα 10MP με δυνατότητα λήψης 4K video και λειτουργία Live Focus. Ικανοποιητικά αποτελέσματα για selfies ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Ειδικά στο κομμάτι της λειτουργίας Face Unlock εκεί πραγματικά χρειάζεται βελτίωση. Όσο άντεξα να το δουλέψω αγανάκτησα…
Κλείνοντας και αυτήν την ενότητα να αναφέρω ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα δουλειά στο περιβάλλον της εφαρμογής της κάμερας, διότι πολλές χρήσιμες λειτουργίες βρίσκονται “κρυμμένες” στις ρυθμίσεις.
Για το τέλος άφησα τη μπαταρία. Το Samsung Galaxy S10 έρχεται με χωρητικότητα 3400mAh και στη δικιά μου χρήση έβγαζε μετά βίας μία ημέρα. Θα ήθελα σίγουρα κάτι καλύτερο για ένα premium smartphone και αυτό θα είναι ένα τα βασικά σημεία που θα ελέγξω στο Samsung Galaxy S10+ για να αποφασίσω ποιο από τα δύο αξίζει περισσότερο. Στο θέμα της φόρτισης γέμισα από 1 στο 80% μέσα σε 65 λεπτά φόρτισης και να αναφέρω επίσης ότι υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση, αλλά και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση άλλων συσκευών αν τις ακουμπήσεις επάνω στη γυάλινη πλάτη.
Αυτά για σήμερα! Πλήρη γνώμη για το συγκεκριμένο μοντέλο θα έχω όταν δοκιμάσω εκτενώς και το Samsung Galaxy S10+ για να δω αν αξίζει η διαφορά των €100 μεταξύ τους, αλλά και με το Galaxy S10e που είναι αρκετά πιο φθηνό.
Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…
Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…
Ο Jason Statham θυμίζει τον Liam Neeson από το Taken στην προσπάθεια του να βρει…
Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες προσφέρουν μεγάλη ευκολία, με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται να καθαρίσετε μόνο…
Η Samsung παρουσίασε στο CES 2025 τις τελευταίες καινοτομίες της στις τεχνολογίες οθόνης με τεχνητή…
Η μικρή παράκτια πόλη Σίντσου (Hsinchu) στην Ταϊβάν μετρά πάνω από τρεις αιώνες ζωής. Παρότι…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment