Categories: Technology

O «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης παραιτήθηκε από την Google -Θέλει να μιλήσει ελεύθερα


Ο δρ. Τζέφρι Χίντον, διακεκριμένος επιστήμονας πληροφορικής και πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη, παραιτήθηκε από τη θέση του στην Google για να μιλήσει ανοιχτά για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της AI.

Ο Χίντον εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονούν η διάδοση της παραπληροφόρησης, η αναστάτωση στην αγορά εργασίας και η πιθανή εκμετάλλευση της ΤΝ από κακόβουλους παράγοντες. Φοβάται ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα γίνει μόνο πιο επικίνδυνη στο μέλλον και θα μπορούσε τελικά να ξεφύγει από τον έλεγχο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραίτηση του Χίντον ακολουθεί έναν αυξανόμενο αριθμό εμπειρογνωμόνων που έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική βλάβη χωρίς την κατάλληλη εποπτεία και ρύθμιση. Ο Έλον Μασκ και περισσότερες από 1.000 άλλες εξέχουσες προσωπικότητες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ζήτησαν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης, επικαλούμενοι τους πιθανούς «βαθύτατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».

Χίντον: «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να ξεπερνά το ανθρώπινο μυαλό σε ορισμένους τομείς»

Ο Χίντον πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να ξεπερνά το ανθρώπινο μυαλό σε ορισμένους τομείς και ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της θα αυξηθεί, καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες θα αγωνίζονται να ηγηθούν του πεδίου -με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες. Προειδοποίησε ότι η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αποκτήσει την ικανότητα να δημιουργεί και να εκτελεί τον δικό της κώδικα υπολογιστών και να τροφοδοτεί ακόμη και όπλα χωρίς ανθρώπινο έλεγχο.

Ο Χίντον, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Turing για την εργασία του στα νευρωνικά δίκτυα που περιγράφονται ως «σημαντικές ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη», εργαζόταν για την Google από τότε που ο τεχνολογικός γίγαντας εξαγόρασε μια startup που ίδρυσε ο ίδιος μαζί με δύο φοιτητές του, τον Alex Krishevsky και τον Ilya Sutskever.

Η ομάδα του ανέπτυξε ένα νευρωνικό δίκτυο που εκπαιδεύτηκε να αναγνωρίζει κοινά αντικείμενα, όπως αυτοκίνητα ή ζώα, αναλύοντας χιλιάδες φωτογραφίες. Ο Sutskever είναι σήμερα επικεφαλής επιστήμονας του OpenAI, που έχει δημιουργήσει το ChatGPT.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα εκτενές βιογραφικό σημείωμα για τον Χίντον στον ιστότοπο της Google επαινεί τα επιτεύγματά του -σημειώνοντας ότι «πραγματοποίησε σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα του deep learning, που έφεραν επανάσταση στην αναγνώριση ομιλίας και στην ταξινόμηση αντικειμένων».

Από την άλλη, ο επικεφαλής επιστήμονας της Google, Τζεφ Ντιν, υπερασπίστηκε τις προσπάθειες της εταιρείας για την τεχνητή νοημοσύνη, δηλώνοντας ότι παραμένει προσηλωμένη σε μια υπεύθυνη προσέγγιση της AI.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή

iTech News

Leave a Comment

Recent Posts

Με ποιους αθόρυβους τρόπους η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει δραματικά τις ζωές μας -Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…

12 ώρες ago

Τελικά, κανείς δεν ξέρει τι είναι ο μεταλλικός δακτύλιος που έπεσε στην Κένυα

Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…

15 ώρες ago

Δείτε το trailer για τη νέα ταινία του Jason Statham

Ο Jason Statham θυμίζει τον Liam Neeson από το Taken στην προσπάθεια του να βρει…

15 ώρες ago

Μια ρομποτική σκούπα που ανεβαίνει και σκαλοπάτια! [CES 2025]

Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες προσφέρουν μεγάλη ευκολία, με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται να καθαρίσετε μόνο…

15 ώρες ago

Το όραμα της εταιρείας για την εμπειρία χρήσης της τηλεόρασης [CES 2025]

Η Samsung παρουσίασε στο CES 2025 τις τελευταίες καινοτομίες της στις τεχνολογίες οθόνης με τεχνητή…

16 ώρες ago

Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν, εκεί όπου χτίζεται το μέλλον της τεχνολογίας παγκοσμίως

Η μικρή παράκτια πόλη Σίντσου (Hsinchu) στην Ταϊβάν μετρά πάνω από τρεις αιώνες ζωής. Παρότι…

16 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.