Η Meta έθεσε χθες, Τετάρτη, σε λειτουργία το νέο της ιστότοπο με την ονομασία Threads, μια πλατφόρμα «microblogging» με χαρακτηριστικά που πλησιάζουν αυτά του Twitter και μια απειλή για τον ήδη ευάλωτο όμιλο του Έλον Μασκ.
«Εμπρός λοιπόν, Καλωσήρθατε στο Threads», έγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Meta , Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο λογαριασμό του στο Threads, ένα μήνυμα που συγκέντρωσε μέσα σε μερικά λεπτά χιλιάδες «likes», ενδεικτικό της επιτυχημένης έναρξης αυτού του νέου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
«Η app (εφαρμογή) γραπτών συζητήσεων του Instagram»: αυτή είναι η περιγραφή του Threads (κλωστές, νήματα στα αγγλικά) στο Apple Store.
«Ελπίζουμε ότι (το Threads) θα μπορέσει να είναι μια ανοικτή και δεκτική πλατφόρμα για τις συζητήσεις», έγραψε ο επικεφαλής του Instagram Άνταμ Μοσέρι. «Αν αυτό είναι που θέλετε κι εσείς, ο καλύτερος τρόπος είναι να είστε καλοπροαίρετοι».
Μη διαθέσιμο ακόμη το Threads στην Ευρώπη
Ο Μοσέρι εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι αναβλήθηκε η ανάπτυξη του Threads στην Ευρώπη, εξηγώντας πως, αν η Meta θα έπρεπε να περιμένει την έγκριση των Βρυξελλών, η έναρξη της λειτουργίας του ιστότοπου θα έπρεπε να περιμένει πολλούς μήνες.
«Ανησυχούσα μήπως κλείσει το παράθυρό μας, επειδή η χρονική συγκυρία είναι σημαντική», εξήγησε μιλώντας στον εξειδικευμένο ιστότοπο Platformer.
Μέσα σε τέσσερις ώρες ύπαρξης, το Threads είχε φθάσει το όριο των πέντε εκατομμυρίων εγγραφών, σύμφωνα με ανάρτηση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στον επίσημο λογαριασμό του.
Η νέα εφαρμογή φαίνεται να μοιάζει εμφανισιακά στο Twiter. Υπάρχουν ήδη σ’ αυτή πολυάριθμοι λογαριασμοί θεσμικών παικτών, όπως του Netflix ή του εξειδικευμένου ενημερωτικού ιστότοπου The Hollywood Reporter.
Το Threads του Ζάκερμπεργκ απειλεί το Twitter του Μασκ
Η έναρξη της λειτουργίας του Threads έρχεται μόλις τέσσερις μήνες αφότου είχαν κυκλοφορήσει οι πρώτες φήμες για το σχέδιο αυτό και μόλις λίγες ημέρες έπειτα από μια νέα περιπέτεια του Twitter, από την οποία το εν λόγω δίκτυο βγήκε εξασθενημένο.
Το Σάββατο, ο κύριος μέτοχος του Twitter, ο Έλον Μασκ, ανακοίνωσε τη θέσπιση, προσωρινά σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ενός ορίου στον αριθμό των μηνυμάτων που μπορεί κανείς να συμβουλευτεί ανά λογαριασμό και ανά ημέρα, κάτι που ενόχλησε τους χρήστες και τους διαφημιστές.
«Η χρονική συγκυρία είναι πολύ καλή για τη Meta», σχολίασε ο Τζόναθαν Τάπλιν, συγγραφέας δύο βιβλίων για τους γίγαντες της τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων το «The End of Reality» (Το τέλος της πραγματικότητας), που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο. «Υπάρχουν πολλοί που αντιστέκονται με σχεδόν θρησκευτική εμμονή σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ίλον Μασκ».
Για τον ίδιο, το Threads αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή απειλή για το Twitter.
Ο άμεσος αντίκτυπος της έναρξης της λειτουργίας του νέου μέσου κοινωνικής δικτύωσης μπορεί εντούτοις να είναι περιορισμένος, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Meta επέλεξε να περιμένει πριν προτείνει το Threads στους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η γιγάντια εταιρεία θέλει να πάρει χρόνο για να αποσαφηνίσει τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την εταιρεία και τα προϊόντα της ο νέος κκανονισμός για τις ψηφιακές αγορές (DMA) που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το σχέδιο.
Ο DMA έχει στόχο να επιβάλει συγκεκριμένους κανόνες στις μεγάλες εταιρείες του Ίντερνετ, κυρίως στη Meta, ώστε να αποφεύγονται πρακτικές που πλήττουν τον ανταγωνισμό.
Τι είναι το Threads
Στο Threads οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν αναρτήσεις, να σχολιάσουν και να κοινοποιήσουν ό,τι θέλουν. Παράλληλα, θα μπορούν να διατηρούν το ίδιο όνομα που έχουν στο Instagram και να ακολουθήσουν αυτόματα τους ίδιους λογαριασμούς. Το Threads περιγράφεται ως πλατφόρμα «όπου οι κοινότητες συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τα πάντα, από τα θέματα που σας ενδιαφέρουν σήμερα, μέχρι το τι θα γίνει αύριο».
Οι χρήστες της νέας πλατφόρμας θα χρειαστούν έναν λογαριασμό στο Instagram για να συνδεθούν. Αφού εγγραφούν, μπορούν να επιλέξουν να ακολουθούν τους ίδιους λογαριασμούς που ακολουθούν στο Instagram, αν και αυτοί έχουν ενταχθεί στη νέα εφαρμογή.
Η εφαρμογή μοιάζει πολύ με το Twitter οπτικά, αν και έχει αλλάξει κάποια από τη διατύπωση, με τα retweets να ονομάζονται «reposts» και τα tweets «threads».
Οι αναρτήσεις στο Threads μπορούν να έχουν μήκος 500 χαρακτήρων, σε σύγκριση με 280 για τους περισσότερους χρήστες του Twitter, και μπορούν να αναρτηθούν βίντεο διάρκειας έως και πέντε λεπτών, ενώ μια ανάρτηση μπορεί να κοινοποιηθεί ως σύνδεσμος σε άλλες πλατφόρμες. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν unfollow, να μπλοκάρουν, να περιορίσουν ή να αναφέρουν άλλους. Οι χρήστες μπορούν επίσης να φιλτράρουν τις απαντήσεις που περιέχουν ορισμένες λέξεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ