High-end επιδόσεις στη μισή τιμή!

1


Ένα smartphone υψηλών προδιαγραφών δεν χρειάζεται να κοστίζει ακριβά. Αυτή είναι η φιλοσοφία της POCO από την ίδρυσή της και, πιο συγκεκριμένα, ο λόγος ύπαρξης της οικογένειας F. Από το πρώτο Pocophone F1 μέχρι το POCO F3 , η απόδειξη ότι το hardware της ναυαρχίδας μπορεί να προσφερθεί σε λογική τιμή ήταν μια από τις σταθερές του sub-brand της Xiaomi.

Έχοντας δοκιμάσει διεξοδικά το POCO F6 Pro τις τελευταίες εβδομάδες, μπορούμε να σας πούμε ότι πρόκειται για ένα καταπληκτικό smartphone που προσφέρει όλα όσα υπόσχεται. Και για άλλη μια φορά, η εταιρεία μένει πιστή στη φιλοσοφία της ότι μπορεί να παρέχει στον χρήστη υψηλού επιπέδου προδιαγραφές σχεδόν στη μισή τιμή μιας ναυαρχίδας.

Ας το γνωρίσουμε, όμως, λίγο καλύτερα σε αυτό το review.

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Το POCO F6 Pro είναι μια high-end συσκευή και σε αντίθεση με την προηγούημενη γενιά, η εταιρεία αποφάσισε να επιλέξει πιο premium υλικά για την κατασκευή του (γυαλί και αλουμίνιο), με αποτέλεσμα να το αισθάνεσαι σαν πραγματική ναυαρχίδα στο χέρι σου. Δεν είναι σπάνιο, άλλωστε, να βλέπουμε προτάσεις σε αυτήν την κατηγορία τιμής που προσφέρουν μεν τεχνικά χαρακτηριστικά υψηλού επιπέδου, αλλά να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλά η τιμή τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση και μας εκπλήσσει, φυσικά, ευχάριστα.

Εκτός από την καλή επιλογή υλικών, μας αρέσουν πολύ οι εντελώς επίπεδες πλευρές, καθώς του δίνουν προσωπικότητα και το κάνουν να μοιάζει με ένα πολύ πιο ακριβό smartphone. Όσον αφορά τις διαστάσεις, πρόκειται για μια κάπως μεγαλύτερη και φαρδύτερη συσκευή από την προηγούμενη γενιά, αν και δεν το λες άβολο στο κράτημα. Το βάρος, πάντως, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, μιας και φτάνει στα 209gr, ωστόσο, συμβαδίζει με αυτά που βλέπουμε και σε άλλους κατασκευαστές.

Στην πρόσοψη η POCO έχει εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο μπορούσε τον διαθέσιμο χώρο, με μικρά bezels για την οθόνη που μάλιστα είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει στην κατηγορία (περισσότερα στην σχετική ενότητα). Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει το μεγάλο camera module στο επάνω μέρος που τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν της σειράς F, στη δεξιά πλευρά έχουμε τα power και volume buttons στο σωστό ύψος, στο επάνω μέρος μικρόφωνο και αισθητήρα υπερύθρων, η αριστερή πλευρά είναι κενή και στο κάτω μέρος υπάρχουν οι υποδοχές USB Type-C και SIM, ένα μικρόφωνο και ένα ηχείο.

Οθόνη

Ένα από τα σημαντικότερα selling points του POCO F6 Pro είναι αδιαμφισβήτητα η οθόνη του. Η εταιρεία έχει επιλέξει ένα Flex AMOLED panel μεγέθους 6.67’’, αλλά με ανάλυση WQHD+ (3200 x 1440) που δεν συναντάς εύκολα σε αυτήν την τιμή. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι η προκαθορισμένη ανάλυση είναι η FHD+ και θα πρέπει να μετάβεις στις σχετικές ρυθμίσεις για την οθόνη προκειμένου να ενεργοποιήσεις την υψηλότερη ανάλυση χειροκίνητα, προφανώς με το ανάλογο κόστος για την αυτονομία της συσκευής.

Επιπλέον, το panel προσφέρει ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz, όχι όμως με δυνατότητα προσαρμογής ανάλογα με το περιεχόμενο που παρακολουθείς (δεν είναι LTPO panel). Παρόλα αυτά, υποστηρίζει περιεχόμενο Dolby Vision και HDR10+, ενώ υπόσχεται μέγιστη φωτεινότητα 4000nits σε πολύ ειδικές συνθήκες άμεσου φωτισμού. Η τυπική φωτεινότητα είναι, στην πραγματικότητα, αρκετά χαμηλότερη στα 1200nits, που είναι μεν ένα αξιοπρεπές νούμερο, ωστόσο, δεν τη λες και την πιο φωτεινή οθόνη στο φως της ημέρας.

Εξίσου σημαντικό και το PWM Dimming που φτάνει μέχρι τα 3840Hz. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό στοιχείο για την προστασία της όρασης του χρήστη όταν η φωτεινότητα μειώνεται στο κατώτατο επίπεδο. Η αυτόματη ρύθμιση λειτουργεί ταχύτατα και αξιόπιστα, ενώ δεν λείπουν και οι επιλογές βαθμονόμηση της οθόνης ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη μέσα από τις ρυθμίσεις.

Στην εμπειρία χρήσης, η οθόνη του POCO F6 Pro είναι απολαυστική για την παρακολούθηση περιεχομένου, για άνετο σερφάρισμα με ομαλές μεταβάσεις και φυσικά για πολύωρο gaming. Θα μπορούσε να είναι πιο ευκρινής στο έντονο φως της ημέρας, πάντοτε συγκριτικά με άλλες προτάσεις της αγοράς. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η εταιρεία επένδυσε περισσότερο στην υψηλότερη ανάλυση και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Hardware – Απόδοση

Θα περίμενε κανείς ότι η Xiaomi θα επέλεγε το Snapdragon 8s Gen3 για το POCO F6 Pro, αφού αυτόν τον επεξεργαστή τοποθέτησε στο απλό μοντέλο της φετινής σειράς (POCO F6). Παρόλα αυτά, η έκπληξη έγινε με τον περυσινό κορυφαίο επεξεργαστή για Android smartphones, το Snapdragon 8 Gen2. Μικρό το κακό, αφού ο συνδυασμός με 12GB ή 16GB μνήμη RAM και αποθηκευτικό χώρο UFS 4.0 (256GB/512GB/1TB) απογειώνει τη συσκευή για να μην αντιμετωπίζεις το παραμικρό πρόβλημα σε οποιαδήποτε απαιτητική διεργασία (πολύωρο gaming, πολύωρη χρήση κάμερας, έντονο multitasking). 

Μοναδική παραφωνία το γεγονός ότι θερμαίνεται σχετικά γρήγορα, αλλά τουλάχιστον χωρίς να φτάνει σε δυσάρεστο επίπεδο ή να προκαλεί κολλήματα, κι αυτό χάριν στο ξεχωριστό σύστημα ψύξης που έχει ενσωματώσει η εταιρεία.

Σχετικά με τον ήχο, το POCO F6 Pro διαθέτει διπλό ηχείο stereo που αποδίδει αξιοπρεπέστατα, αν και του λείπουν τα μπάσα. Τουλάχιστον η συσκευή είναι συμβατή με την τεχνολογία Dolby Atmos και προσφέρει ήχο surround, ενώ το equalizer σου επιτρέπει να παίξεις με τις συχνότητες για να διαμορφώσεις το ηχητικό αποτέλεσμα όπως σου αρέσει και μάλιστα λειτουργεί γενικά (και όχι μόνο για τα συνδεδεμένα ακουστικά).

Για το βιομετρικό ξεκλείδωμα οι επιλογές είναι οι αναμενόμενες από ένα Android smartphone: αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη και αναγνώριση προσώπου με τη βοήθεια της εμπρόσθιας κάμερας. Αμφότερα λειτουργούν εξαιρετικά γρήγορα και αξιόπιστα, απλά η αναγνώριση προσώπου απαιτεί καλό φωτισμό στο πρόσωπο του χρήστη.

Κλείνοντας με την αυτονομία, το POCO F6 Pro αποτελεί ένα από τα πιο οικονομικά ενεργειακά smartphones της αγοράς, ειδικά όταν κρατάς την οθόνη σε ανάλυση FHD+. Σε κάθε περίπτωση, με μια σχετικά έντονη χρήση σου βγάζει με χαρακτηριστική άνεση μια ολόκληρη ημέρα χρήσης (και κάτι περισσότερο), ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο φορτιστής ισχύος 120W που γεμίζει πλήρως τα 5000mAh της μπαταρίας μέσα σε περίπου 20 λεπτά! Αρνητικό, πάντως, το γεγονός ότι δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση.

Κάμερες

Ανέκαθεν η φωτογραφία δεν αποτελούσε το δυνατό σημείο των smartphones της POCO, χωρίς αυτό, ωστόσο, να σημαίνει ότι δεν προσφέρουν έστω τίμιες επιδόσεις για τα χρήματα που επενδύεις. Στην περίπτωση του POCO F6 Pro έχουμε μια τυπική συμπεριφορά από smartphone της εταιρείας, με τον κύριο αισθητήρα 50MP f/1.6 να είναι όλα τα λεφτά, καθώς οι άλλοι δύο αισθητήρες (8MP ultrawide και 2MP macro) προορίζονται καθαρά για πολύ συγκεκριμένα σενάρια λήψης και με απόδοση ίδια με αυτήν που έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια χρήσης παρόμοιων συσκευών.

Σε συνθήκες καλού φωτισμού, λοιπόν, το POCO F6 Pro μας δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, με ελαφρώς πιο κορεσμένα χρώματα, σχετικά υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, σωστή ισορροπία λευκού και μια μικρή υπερέκθεση σε ορισμένα σημεία του κάδρου. Όσο μειώνεται ο φωτισμός, η ποιότητα μειώνεται εκθετικά και φαίνεται ότι η κάμερα δυσκολεύεται να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ σκοτεινών και φωτεινών σημείων. Ακόμα και στο ξεχωριστό Night Mode είναι αρκετά έντονη η συμμετοχή του software και των αλγορίθμων ενίσχυσης, όπερ σημαίνει ότι βλέπεις ένα αρκετά τεχνητό αποτέλεσμα, ειδικά αν δεις τη λήψη σου σε μεγάλη οθόνη υπολογιστή.

Παρά την κοινοτυπία του, ο υπερευρυγώνιος φακός είναι κάτι παραπάνω από συνεπής και δεν γίνεται τόσο εμφανής η διαφορά από τον κύριο αισθητήρα σε επίπεδο λεπτομέρειας. Ωστόσο, τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι υπερευρυγώνιες λήψεις καλό θα είναι να περιορίζονται σε συγκεκριμένες ανάγκες (π.χ. φωτογράφηση κάποιου τοπίου από ψηλά). Στα πορτραίτα παρατηρούμε σωστή ανάλυση του φόντου, αν και το παρακάνει ελαφρώς στο bokeh effect, ενώ επίσης παρατηρούμε πιο έντονο φωτισμό στους τόνους του δέρματος και αναμενόμενα όχι τόσο καλό διαχωρισμό του αντικειμένου από το κάδρο στα δύσκολα σημεία (π.χ. μαλλιά).

Για τις selfies με την εμπρόσθια κάμερα λαμβάνουμε αξιοπρεπείς λήψεις στο φως της ημέρας, με τα χρώματα ελαφρώς πιο «ξεπλυμένα» σε σύγκριση με την κύρια κάμερα, ενώ στα videos μπορεί να υποστηρίζεται ανάλυση 4K, δεν λείπουν όμως τα καμμένα σημεία όπου υπάρχει έντονος φωτισμός και δεν διεκδικεί δάφνες σταθερότητας.

Συνολικά, η κάμερα του POCO F6 Pro προορίζεται κυρίως για τον χρήστη που θέλει μια τυπικά καλή απόδοση χωρίς να έχει υψηλές απαιτήσεις (π.χ. να κρατήσει αναμνήσεις μιας ζωής). Θα λέγαμε ότι ταιριάζει περισσότερο σε mid-range smartphone χαμηλότερης τιμής…

Επίλογος

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, το POCO F6 Pro εκπληρώνει όλες τις υποσχέσεις που δίνει η εταιρεία στη συγκεκριμένη σειρά. Μια όμορφη κατασκευή, δυνατό hardware, εξαιρετική οθόνη και αυτονομία, αλλά με μια μέτρια κάμερα. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας, κάπου θα γίνουν υποχωρήσεις για να μείνει η τιμή σε αυτό το επίπεδο, επομένως, για όλα τα υπόλοιπα αξίζει με κλειστά μάτια!

POCO F6 Pro

  • Οθόνη 6.67’’ Flow AMOLED WQHD+ (3200 x 1440, 120Hz, 4000nits μέγιστη φωτεινότητα, Dolby Vision, HDR10+) με επικάλυψη Gorilla Glass 5
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen2
  • Μνήμη RAM 12GB/16GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB/512GB/1TB UFS 4.0
  • Τριπλή κάμερα 50MP f/1.6 OIS + 8MP f/2.2 ultrawide + 2MP f/2.4 macro
  • Εμπρόσθια κάμερα 16MP
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • Dual ηχεία stereo
  • WiFi 7, Bluetooth 5.3, IR, NFC, GPS, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα HyperOS βασισμένο στο Android 14
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 120W
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 160.86 x 74.95 x 8.21mm
  • Βάρος 209gr



Πηγή