ESA και LEGO δημιούργησαν «διαστημικά» τούβλα για να προσομοιώσουν το χτίσιμο στη Σελήνη [Video]

0


Η αποστολή πραγμάτων στη Σελήνη είναι δαπανηρή, και ακόμη και όταν οι αστροναύτες περπατήσουν ξανά στο φεγγάρι, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Κάθε επιπλέον γραμμάριο φορτίου που στέλνεται στη Σελήνη είναι άλλο ένα γραμμάριο που πρέπει να ανυψωθεί στο Διάστημα ενάντια στη βαρύτητα της Γης.

Αυτό το δίλημμα είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν πρόκειται για την κατασκευή μελλοντικών σεληνιακών κατοικιών. Φυσικά, δεν είμαστε σίγουροι για το πώς θα λειτουργήσει στην πραγματικότητα η οικοδόμηση με υλικά από τη Σελήνη. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Δοκίμασαν, για αρχή, να μετατρέψουν τη διαστημική σκόνη σε τούβλα που μοιάζουν με LEGO και να χτίσουν με αυτά.

«Κανείς δεν έχει κατασκευάσει μια δομή στη Σελήνη, οπότε ήταν υπέροχο που είχαμε την ευελιξία να δοκιμάσουμε όλα τα είδη σχεδίων και τεχνικών κατασκευής με τα διαστημικά μας τούβλα», δήλωσε ο Aidan Cowley, επιστημονικός υπεύθυνος του ESA, σε δήλωσή του.

Υπάρχει όμως μια μικρή παγίδα: Τα διαστημικά τούβλα του ESA δεν είναι στην πραγματικότητα φτιαγμένα από σεληνιακή σκόνη. Για όλα τα σεληνιακά δείγματα που έχουν επιστρέψει στη Γη διάφορες αποστολές, ο σεληνιακός ρεγόλιθος είναι απλά πολύ σπάνιος και επιστημονικά πολύτιμος για να χρησιμοποιηθεί για τούβλα. Αντ’ αυτού, οι επιστήμονες του ESA στράφηκαν σε ένα προσομοιωτή: τον ρεγόλιθο από μετεωρίτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υλικό ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών από έναν μετεωρίτη που ανακαλύφθηκε στη βορειοδυτική Αφρική γύρω στο 2000. Χρησιμοποιώντας έναν 3D εκτυπωτή, διαμόρφωσαν τη σκόνη του μετεωρίτη σε τούβλα σε σχήμα κλασικών LEGO 2×4.

Τα τούβλα που προέκυψαν δεν μοιάζουν εντελώς με τα LEGO – είναι σημαντικά πιο τραχιά, για παράδειγμα – αλλά είναι αρκετά αναγνωρίσιμα. Μπορούν να στοιβάζονται ακριβώς όπως τα LEGO και οι σχεδιαστές μπορούν να τα συναρμολογήσουν σε διαφορετικές κατασκευές. Είναι εξίσου συναρπαστικά για να παίζεις μαζί τους, αλλά και ικανά να βοηθήσουν τους επιστήμονες να δοκιμάσουν τις μεθόδους κατασκευής και να καθορίσουν ποιες από αυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα με το υλικό που έχουν στη διάθεση τους.

«Ήταν τόσο διασκεδαστικό όσο και χρήσιμο για την επιστημονική κατανόηση των ορίων αυτών των τεχνικών», δήλωσε ο Cowley.

Τα σεληνιακά τούβλα του ESA θα εκτίθενται επίσης στο κοινό σε επιλεγμένα καταστήματα LEGO μεταξύ 20 Ιουνίου και 20 Σεπτεμβρίου.

[via]



Πηγή