Categories: Technology

Ελληνογαλλική συμμαχία στη νανοτεχνολογία

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των Συνδέσμων Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών των δύο χωρών

Ελληνογαλλική «συμμαχία», στον τομέα της νανοτεχνολογίας, ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας, μεταξύ του Ελληνικού (HΟPE- A) και του Γαλλικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών (AFELIM).

Εκ μέρους του HOPE- A, τη συμφωνία υπέγραψε ο πρόεδρός του, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, ενώ από γαλλικής πλευράς το κείμενο φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του ΑFELIM, Ζαν Ιβ Γκόμεζ. Παρών στην τελετή της υπογραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου εργαστηρίου, με θέμα: «Δημιουργώντας τη βιομηχανία των οργανικών και εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα», ήταν και ο πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Κριστόφ λε Ριγκολέ.

«Οι συνεργασίες είναι αναγκαίες για την ανταλλαγή γνώσης και τεχνογνωσίας σε τομείς που αναπτύσσονται ταχύτατα και στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εταιρείες μικρού και μεσαίου μεγέθους, αλλά και σε spin offs, που γεννιούνται μέσα από τα πανεπιστήμια. Επιπλέον, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) όπως και του προγράμματος έρευνας και τεχνολογίας “Ηorizon 2020”, θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και προοπτικές για τη χρηματοδότηση της έρευνας, της καινοτομίας στα πεδία των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών», υπογράμμισε ο κ. Λογοθετίδης, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραμμίστηκε ακόμη ότι οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, όπως και των φορέων που τους εκπροσωπούν, είναι τεράστιες.

Ο ΑFELIM εκπροσωπεί συνολικά τον κλάδο στη Γαλλία και το 40% των μελών του είναι επιχειρήσεις στραμμένες στην παραγωγή και διάθεση οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, εταιρειών, από τους κλάδους των πλαστικών, των ηλεκτρονικών, της χημικής βιομηχανίας, αλλά και της ενέργειας.

Οι εταιρείες συνεργάζονται με τα ερευνητικά κέντρα και, όπως τόνισε ο κ. Γκόμεζ, χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την έρευνα και ανάπτυξη, δίχως να περιμένουν τα πάντα από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Μάλιστα, ο γαλλικός σύνδεσμος, εκτός του ότι διευκολύνει τις συνεργασίες μεταξύ των μελών του, μέσα από τις πλατφόρμες που έχει δημιουργήσει και οργανώσει, παρέχει και υποστήριξη στα προγράμματα που αναζητούν χρηματοδότηση.

Η δημιουργία του HOPE-A και η συμφωνία συνεργασίας, με τον αντίστοιχο σύνδεσμο Επιχειρήσεων στη Γαλλία, είναι ένα μόνο από τα θετικά αποτελέσματα του ROLeMak. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος ενισχύθηκε η ανταλλαγή ερευνητών, από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (ltfn) του ΑΠΘ σε αντίστοιχα της Ευρώπης και αντίστροφα, αγοράστηκαν μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και δημιουργήθηκε ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια στην Ευρώπη.

Επίσης, προέκυψαν 15 νέες έρευνες και 35 ερευνητές, ενώ ενισχύθηκε το δίκτυο ΝΑΝΟΝΕΤ με 100 νέα μέλη.

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Τεχνητή νοημοσύνη ή άνθρωποι; Ποιες εργασίες ωφελούνται περισσότερο από τη χρήση ΑΙ

Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, μια νέα μελέτη από ερευνητές του MIT εξέτασε ποιες εργασίες θα μπορούσαν…

1 ώρα ago

Πως υποδέχθηκαν τη νίκη του Donald Trump οι ηγέτες της Τεχνολογίας

Ο Donald Trump διετέλεσε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 2017 έως το 2021.…

1 ώρα ago

Προχωρά χωρίς καθυστερήσεις η ανάπτυξη του

Η Rockstar έχει παραμείνει αρκετά σιωπηλή από το αρχικό trailer της ανακοίνωσης του Grand Theft…

2 ώρες ago

Απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων σε ηλικίες κάτω των 16 ετών προτείνει η Αυστραλία!

Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα νομοθετήσει την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των…

2 ώρες ago

Η Κίνα κατάφερε να δημιουργήσει όπλο τύπου «Death Star» για καταστροφή δορυφόρων!

Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν ένα «πραγματικό Death Star» ικανό να καταστρέφει εχθρικούς δορυφόρους που…

3 ώρες ago

Περίεργο bug στα iPhone εμφανίζει ακατάλληλο περιεχόμενο από το ιστορικό αναζήτησης

Μια ενοχλητική δυσλειτουργία έχει επανεμφανιστεί στα iPhone, αν κρίνουμε από τις αναφορές που κάνουν την…

5 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.