Categories: Mobile

Compact ναυαρχίδα με σπουδαία κάμερα, αλλά με το γνωστό θέμα


Κάθε review που αφορά smartphone της Sony θα μπορούσε να ξεκινά με την ίδια εισαγωγή εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Το ίδιο, λοιπόν, συμβαίνει και στην περίπτωση του Sony Xperia 5 IV, το οποίο είχαμε στα χέρια μας για τις απαραίτητες δοκιμές για σχεδόν 20 ημέρες και σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα μας είναι τα ίδια: μια εξαιρετική συσκευή αν την εξετάσεις μεμονωμένα, χωρίς δηλαδή να λάβεις υπόψιν τον ανταγωνισμό και την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, αλλά όπως πάντα και με ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Το ερωτηματικό αφορά καθαρά την φιλοσοφία της Sony, καθώς η εταιρεία κινείται ξεκάθαρα στον δικό της κόσμο προσφέροντας μεν κορυφαίες τεχνικές δυνατότητες, εμμένοντας δε σε έναν μάλλον παρωχημένο (αδιαμφισβήτητα κλασικό) σχεδιασμό και σε μια τιμή που δεν δικαιολογείται από την πορεία της στον χώρο των smartphones τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια.

Με μια πρώτη ανάγνωση, το Sony Xperia 5 IV επιχειρεί να γεμίσει το κενό της αγοράς σε ναυαρχίδες με compact μέγεθος, απλά εν έτει 2022 αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει πραγματικά κοινό που να ενδιαφέρεται για πανίσχυρα specs και κορυφαία ποιότητα κάμερας σε μια μικρή (για την εποχή) και μακρόστενη οθόνη. Θα μπορούσε εύλογα κάποιος να πει πως ίσως θέλει να παίξει τον ρόλο του μικρού iPhone για τον κόσμο του Android OS, αλλά ακόμα και η τελευταία πρόταση της Apple πωλείται σε χαμηλότερη τιμή (ειδικά στις ΗΠΑ).

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Καμία έκπληξη σε αυτόν τον τομέα, μιας και το Sony Xperia 5 IV είναι ένα τυπικό Sony smartphone με block μακρόστενο σχεδιασμό και premium υλικά κατασκευής. Άνετο στο κράτημα και στην χρήση με το ένα χέρι λόγω της μακρόστενης οθόνης, ελαφρύ (μόλις 172gr), ανθεκτικό και πολυτελές στην αίσθηση χάριν στον συνδυασμό γυαλιού και αλουμινίου. Ειδικά για το πίσω μέρος με το matte φινίρισμα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν κρατά επάνω του βρωμιά ή δαχτυλιές.

Στο Sony Xperia 5 IV βρίσκουμε στην δεξιά πλευρά το ξεχωριστό κουμπί – κλείστρο για την κάμερα, καθώς και τα volume και power buttons, με το τελευταίο να ενσωματώνει και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων για βιομετρικό ξεκλείδωμα. Στο κάτω μέρος υπάρχει η υποδοχή USB-C και η υποδοχή για κάρτες SIM (dualSIM + microSD), ενώ στο επάνω μέρος εξακολουθεί να προσφέρεται υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, κάτι που σπάνια βλέπουμε πλέον σε high-end smartphones.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η κατασκευή είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP65/IP68 για προστασία από γλυκό νερό, αλλά και ότι στο πακέτο υπάρχει μόνο η συσκευή (ούτε καλώδιο φόρτισης, ούτε φορτιστής).

Οθόνη – Ήχος

Αν για κάτι μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος όταν πρόκειται για smartphone της Sony, αυτή είναι η ποιότητα της οθόνης που επιλέγει για τις συσκευές της. Το Sony Xperia 5 IV δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς έχει τοποθετηθεί AMOLED panel μεγέθους 6.1’’ και ανάλυσης FHD+ (2520 x 1080, 21:9 αναλογία), με fixed ρυθμό ανανέωσης εικόνας στα 60Hz ή στα 120Hz.

Μπορεί να μην προσφέρει αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης εικόνας, παρόλα αυτά, η Sony έχει επενδύσει στην φωτεινότητα (1000nits), στην πιστοποίηση HDR10 και στην πλήρη κάλυψη της χρωματικής γκάμας BT.2020 στο Creator Mode, απ’ όπου μπορεί κανείς να πειραματιστεί πλήρως με την απεικόνιση των χρωμάτων ανάλογα με τις επιθυμίες του.

Η οθόνη του Sony Xperia 5 IV είναι εξαιρετική για την παρακολούθηση περιεχομένου, για gaming και την προεπισκόπηση των λήψεων που πραγματοποιείς. Φυσικά, για άλλη μια φορά η εταιρεία επιλέγει να παίξει με λίγο μεγαλύτερα bezels σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές, και αυτό διότι εξακολουθεί να χρειάζεται χώρο για την ενσωμάτωση της εμπρόσθιας κάμερας, των ηχείων και διάφορων αισθητήρων στον έξτρα χώρο.

Μιας και αναφερθήκαμε στα ηχεία, αυτά είναι τοποθετημένα στην πρόσοψη (στο επάνω και κάτω περιθώριο) για να μην τα κρύβεις με τα χέρια σου όταν κρατάς το smartphones για να παρακολουθήσεις κάποιο video. Υποστηρίζεται η τεχνολογία Dolby Atmos, ο ήχος είναι πολύ ισορροπημένος, αλλά συνολικά σε ποιότητα θα μπορούσε να είναι αρκετά καλύτερος για τα δεδομένα της κατηγορίας. Ίσως το μικρό σώμα του Sony Xperia 5 IV να μην βοηθά στην ενσωμάτωση πιο δυνατών ηχείων, γι’ αυτό συνιστούμε την χρήση ακουστικών.

Hardware – Απόδοση

Μία από τις κορυφαίες επιλογές σε επεξεργαστή (Snapdragon 8 Gen1) και η τίμια λύση των 8GB μνήμης RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου (με δυνατότητα επέκτασης μέσω κάρτας microSD) ήταν αναμενόμενες επιλογές από την εταιρεία για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Sony Xperia 5 IV σε κάθε σενάριο χρήσης. Και αυτό το καταφέρνει όντως στην πράξη, απλά δεν λύθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα των προηγούμενων μοντέλων: η υπερθέρμανση στην χρήση της κάμερας.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι το Sony Xperia 5 IV πηγαίνει σφαίρα σε στις μεταβάσεις μεταξύ ανοικτών εφαρμογών και στα games χωρίς να παρατηρείται κάτι ενοχλητικό από πλευράς θερμοκρασίας ή έστω το παραμικρό lagάρισμα. Είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, το γεγονός ότι η ίδια η Sony σε προειδοποιεί μόλις ανοίξεις την εφαρμογή της κάμερας πως η απόδοση της συσκευής ενδέχεται να μειωθεί αισθητά! Δυστυχώς αυτό το επιβεβαιώνουμε από τις δικές μας δοκιμές και είναι να απορεί κανείς γιατί η εταιρεία δεν έχει δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα για το σύστημα ψύξης των smartphones της.

Κατά τ΄ άλλα, η Sony μόχθησε για να ενσωματώσει ένα πακέτο δικών της εφαρμογών που αφορούν την εικόνα και το video (Video Pro, Music Pro, Cinema Pro κ.ά.), οι οποίες προσφέρουν στον χρήστη την δυνατότητα να κάνει επαγγελματικού επιπέδου επεξεργασία και λήψη απευθείας από το Sony Xperia 5 IV. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι οι λεπτομέρειες των Pro εφαρμογών είναι μάλλον υπερβολικές για άνετη κατανόηση και χρήση μέσα από μια μικρή οθόνη, αλλά και πάλι αναδεικνύουν τις δυνατότητες και την τεχνογνωσία της Sony. Δεν λείπει ούτε η εφαρμογή Game Enhancer που εκτός από την βελτιστοποίηση της συσκευής για τα mobile games, προσφέρει και εργαλεία για άμεσο streaming στο YouTube.

Σχετικά με το βιομετρικό ξεκλείδωμα δεν έχουμε κανένα παράπονο από την ταχύτητα και την αξιοπιστία του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρίσκεται ενσωματωμένος στο power button στην δεξιά πλευρά, το οποίο με τη σειρά του έχει τοποθετηθεί στο ιδανικό ύψος για να ψάχνεσαι όταν βιάζεσαι.

Εκεί που έχει γίνει εξαιρετική δουλειά είναι ο τομέας της αυτονομίας, μιας και η μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh σου βγάζει άνετα μια ημέρα έντονης χρήσης παρά τα θέματα υπερθέρμανσης με την κάμερα του. Δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται φορτιστής στο πακέτο και υποστηρίζεται φόρτιση σε ισχύ έως 30W που γεμίζει την μπαταρία στο 100% σε κάτι παραπάνω από 90 λεπτά.

Κάμερες

Αν αφήσουμε στην άκρη το θέμα της υπερθέρμανσης, η δουλειά που έχει κάνει η εταιρεία στο σύστημα κάμερας του Sony Xperia 5 IV είναι εξαιρετική. Έχουμε τρεις αισθητήρες 12MP (1/1.7’’) f/1.7 (24mm, 82º) + 12MP (1/2.5’’) f/2.2 (16mm, 124º) + 12MP (1/3.5’’) f/2.4 (60mm, 40º), ένα φυσικό κουμπί στην δεξιά πλευρά για να τραβάς φωτογραφίες άμεσα σαν να κρατάς μια compact camera, ενώ και το περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής θυμίζει περισσότερο DSLR παρά smartphone.

Είναι γεγονός ότι αρχικά μπορεί να «τρομάξει» τον χρήστη που έχει συνηθίσει την κλασική δομή μιας εφαρμογής κάμερας, αλλά δεν αργείς να καταλάβεις γρήγορα πως έχεις μπροστά στα μάτια σου όλα όσα χρειάζεται να «πειράξεις» για να πάρεις την καλύτερη δυνατή λήψη. Η πλειοψηφία των χρηστών θα παίξει κυρίως με το Basic και το Auto mode, ωστόσο, συστήνουμε σε όλους να αφιερώσουν λίγο χρόνο στο Pro mode. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι η υπερθέρμανση δεν οδήγησε ποτέ σε κόλλημα του Xperia 5 IV ή σε κρασάρισμα της εφαρμογής, απλά είναι κάπως ενοχλητική η αίσθηση στα χέρια.

Στο κομμάτι της απόδοσης, οι λήψεις με τον κύριο αισθητήρα κατά την διάρκεια της ημέρας κινούνται ποιοτικά στο ανώτατο επίπεδο σε θέματα λεπτομέρειας, χρωματικής ισορροπίας και δυναμικού εύρους, ενώ μείναμε εντυπωσιασμένοι από την συμπεριφορά του ευρυγώνιου φακού και το κροπάρισμα στις λήψεις σε 2.5x οπτικό zoom. Τα πορτραίτα αποδίδονται με αρκετά φυσιολογικό διαχωρισμό του αντικειμένου από το φόντο, ενώ θα εκπλαγείτε με την αυτόματη εστίαση όταν επιχειρήσετε να φωτογραφίσετε κάποιο κινούμενο αντικείμενο.

Στις νυχτερινές λήψεις είναι εξίσου πολύ ικανοποιητικές λήψεις αφήνοντας το Xperia 5 IV στο αυτόματο mode. Διαπιστώσαμε ότι ο αλγόριθμος παίρνει καλές αποφάσεις στην εκμετάλλευση των διαθέσιμων πηγών φωτισμού, ακόμα και όταν χρησιμοποιείς τον ευρυγώνιο φακό, κάτι που γενικά δεν ενδείκνυται όταν μιλάμε για smartphones.

Σε γενικές γραμμές, η κάμερα του Sony Xperia 5 IV είναι ο βασικός λόγος για να επενδύσει κανείς σε αυτό, αρκεί να έχει την διάθεση να το ψάξει λίγο παραπάνω και να έχει την διάθεση να ασχοληθεί με τις Pro εφαρμογές της εταιρείας.

Επίλογος

Αντιμετωπίζοντας το Sony Xperia 5 IV ως μια μοναδική επιλογή σε compact ναυαρχίδα δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο από τις επιδόσεις του, με εξαίρεση το θέμα της υπερθέρμανσης. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, το τεράστιο πρόβλημα είναι η τιμολογιακή πολιτική της Sony, καθώς ζητά €1099. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν οι καταναλωτές θα προτιμούσαν τις συσκευές της Sony σε περίπτωση που οι τιμές ήταν πιο ανταγωνιστικές…

Sony Xperia 5 IV – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 6.1’’ OLED FHD+ (21:9, 120Hz, HDR) με επικάλυψη Gorilla Glass Victus
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen1 (4nm)
  • Μνήμη RAM 8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB (επέκταση έως 1TB με microSDXC)
  • Τριπλή κάμερα 12MP f/2.2 1/2.5’’ (16mm) + 12MP f/1.7 1/1.7’’ (24mm) + 12MP f/2.4 1/3’’ (60mm)
  • Εμπρόσθια κάμερα 12MP 1/2.9’’
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • WiFi 6E, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 30W (δεν συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο)
  • Υποδοχές USB-C και 3.5mm για ακουστικά (!)
  • Διαστάσεις 156 x 67 x 8.2mm
  • Βάρος 172gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP65/IP68 (προστασία από γλυκό νερό)

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Το «Εxperience AI» της Google έρχεται να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Το «Εxperience AI» της Google έρχεται να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης -…

8 ώρες ago

OpenAI, Meta και Anthropic υπέκυψαν…

Τι κοινό έχουν οι OpenAI, Anthropic και Meta; Είναι τεχνολογικοί γίγαντες που πρόσφατα δάνεισαν την…

14 ώρες ago

«Θέλω να βγάλω (νέα) ταυτότητα» – «Τσίπουρο πίνεις;»: Γενέθλια για το mAigov, οι 10 πιο συχνές και οι 5 πιο περίεργες ερωτήσεις

«Θέλω να βγάλω (νέα) ταυτότητα» – «Τσίπουρο πίνεις;»: Γενέθλια για το mAigov, οι 10 πιο…

14 ώρες ago

Η αναζήτηση στο Διαδίκτυο σε άλλο επίπεδο με την AI της Google

Μαζί με το νέο Gemini 2.0, η Google ανακοίνωσε σήμερα μια νέα λειτουργία που ονομάζεται…

23 ώρες ago

Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram, WhatsApp και Threads

Μια δυσχερής διακοπή υπηρεσιών έπληξε αρκετές από τις εφαρμογές της Meta, με χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως…

23 ώρες ago

Επίσημα το νέο AI μοντέλο της Google

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του Gemini 1.5, το τμήμα DeepMind της Google…

23 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.