Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και του Πανεπιστημίου Stanford δημοσίευσαν μια νέα εργασία που παρουσιάζει ένα χειρουργικό ρομπότ ικανό να εκτελεί ορισμένες επεμβάσεις όπως ένας άνθρωπος, απλώς παρακολουθώντας τους ανθρώπους να τις εκτελούν.
Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε την ιδέα της με το δημοφιλές χειρουργικό σύστημα da Vinci, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για μη επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις. Ο προγραμματισμός των ρομπότ απαιτεί συνήθως τη χειροκίνητη εισαγωγή κάθε κίνησης που θέλετε να κάνουν. Οι ερευνητές το παρέκαμψαν αυτό χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μαθησιακής μίμησης, μια τεχνική που εμφυτεύει χειρουργικές δεξιότητες ανθρώπινου επιπέδου στα ρομπότ, αφήνοντάς τα να παρατηρήσουν πώς το κάνουν οι άνθρωποι.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν εκατοντάδες βίντεο που καταγράφηκαν από κάμερες τοποθετημένες στον καρπό και έδειχναν πώς οι άνθρωποι γιατροί κάνουν τρεις συγκεκριμένες εργασίες: χειρισμό βελόνων, ανύψωση ιστών και συρραφή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ουσιαστικά το είδος της εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν το ChatGPT και άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αντί για κείμενο, το μοντέλο απορρόφησε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που κινούνται τα ανθρώπινα χέρια και τα εργαλεία που κρατούν.
Αυτά τα κινηματικά δεδομένα ουσιαστικά μετατρέπουν την κίνηση σε μαθηματικά που το μοντέλο μπορεί να εφαρμόσει για να εκτελέσει τις διαδικασίες κατόπιν αιτήματος. Αφού παρακολουθήσει τα videos, το AI μοντέλο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα da Vinci για να μιμηθεί τις ίδιες τεχνικές. Δεν είναι πολύ διαφορετικό από τον τρόπο με τον οποίο η Google πειραματίζεται με τη διδασκαλία των AI-powered ρομπότ να πλοηγούνται σε χώρους και να ολοκληρώνουν εργασίες δείχνοντάς τους videos.
«Είναι πραγματικά μαγικό να έχουμε αυτό το μοντέλο και το μόνο που κάνουμε είναι να το τροφοδοτούμε με δεδομένα από την κάμερα και να μπορεί να προβλέψει τις ρομποτικές κινήσεις που απαιτούνται για τη χειρουργική επέμβαση. Πιστεύουμε ότι αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς ένα νέο σύνορο στην Ιατρική Ρομποτική», δήλωσε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής του JHU, Axel Krieger. «Το μοντέλο είναι τόσο καλό που μαθαίνει πράγματα που δεν του έχουμε διδάξει. Όπως αν του πέσει η βελόνα, θα την σηκώσει αυτόματα και θα συνεχίσει. Αυτό δεν είναι κάτι που του έμαθα να κάνει».
Η ιδέα ενός ρομπότ ελεγχόμενου από τεχνητή νοημοσύνη που κρατά λεπίδες και βελόνες γύρω από το σώμα σας μπορεί να ακούγεται τρομακτική, αλλά η ακρίβεια των μηχανών μπορεί να τις κάνει καλύτερες σε ορισμένες περιπτώσεις από τους ανθρώπους γιατρούς. Η ρομποτική χειρουργική είναι όλο και πιο συνηθισμένη σε ορισμένες περιπτώσεις. Ένα ρομπότ που εκτελεί πολύπλοκες διαδικασίες ανεξάρτητα μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ασφαλέστερο, με λιγότερα ιατρικά λάθη. Οι άνθρωποι γιατροί θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να επικεντρωθούν σε απροσδόκητες επιπλοκές και στα πιο δύσκολα μέρη μιας χειρουργικής επέμβασης που οι μηχανές δεν είναι ακόμη σε θέση να χειριστούν.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τη χρήση των ίδιων τεχνικών για να διδάξουν σε μια Τεχνητή Νοημοσύνη πώς να κάνει μια πλήρη χειρουργική επέμβαση. Δεν είναι οι μόνοι που επιδιώκουν την ιδέα της ρομποτικής υγειονομικής περίθαλψης με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία ανάπτυξης οδοντιατρικής τεχνολογίας AI Perceptive παρουσίασε την επιτυχία ενός ρομπότ που καθοδηγείται από AI και εκτελεί μια οδοντιατρική επέμβαση σε άνθρωπο χωρίς επίβλεψη.
[via]