Σε περίπτωση που κάποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, όσο πιο γρήγορα λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, τόσο το καλύτερο. Ένα νέο εργαλείο για smartphone μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι αυτό θα συμβεί, επιτρέποντας στους πρώτους ανταποκριτές να προσδιορίσουν αν ένας ασθενής έχει πράγματι υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα συμπτώματα των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί συχνά να είναι ανεπαίσθητα ή/και διφορούμενα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ασθενείς πρέπει να αξιολογούνται μέσω μιας σειράς εξετάσεων μόλις φτάσουν στο νοσοκομείο. Εάν αυτές οι εξετάσεις υποδεικνύουν ότι έχει συμβεί εγκεφαλικό επεισόδιο, τότε αρχίζει η πραγματική θεραπεία. Ωστόσο, εάν οι γιατροί γνώριζαν ότι ένας εισερχόμενος ασθενής ήταν ήδη επιβεβαιωμένο θύμα εγκεφαλικού επεισοδίου, τότε η θεραπεία θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως μόλις το άτομο αυτό φτάσει στο νοσοκομείο.
Σε αυτό το σημείο έρχεται το πειραματικό εργαλείο για smartphone. Το λογισμικό που αναπτύχθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου RMIT της Αυστραλίας, χρησιμοποιεί αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης για να αναλύσει ένα video με το πρόσωπο του ασθενούς καθώς του λένε να χαμογελάσει. Εάν διαπιστωθεί ότι οι μυϊκές κινήσεις του προσώπου τους είναι υπερβολικά ασύμμετρες, τότε το λογισμικό ειδοποιεί τον χρήστη του ότι ο ασθενής έχει υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το σύστημα χρησιμοποιεί το υπάρχον σύστημα κωδικοποίησης της δράσης του προσώπου, στο οποίο οι εκφράσεις του προσώπου αναλύονται σε επιμέρους συστατικά της κίνησης των μυών που ονομάζονται μονάδες δράσης.
“Μία από τις βασικές παραμέτρους που επηρεάζουν τα άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ότι οι μύες του προσώπου τους συνήθως γίνονται μονόπλευροι, οπότε η μία πλευρά του προσώπου συμπεριφέρεται διαφορετικά από την άλλη πλευρά του προσώπου“, λέει ο επικεφαλής επιστήμονας, διδακτορικός ερευνητής Guilherme Camargo de Oliveira. “Έχουμε τα εργαλεία AI και τα εργαλεία επεξεργασίας εικόνας που μπορούν να ανιχνεύσουν αν υπάρχει κάποια αλλαγή στην ασυμμετρία του χαμόγελου, αυτό είναι το κλειδί για την ανίχνευση στην περίπτωσή μας“.
Όταν το σύστημα δοκιμάστηκε σε video προσώπου ατόμων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και υγιών εθελοντών, αποδείχθηκε ότι είχε 82% ακρίβεια στον εντοπισμό των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να βελτιωθεί καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται περαιτέρω.
Τα σχέδια προβλέπουν τώρα τη μετατροπή του εργαλείου σε εφαρμογή, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι τραυματιοφορείς για να εντοπίζουν επιτόπου τα εγκεφαλικά επεισόδια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μάλιστα, επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Βαλένθια και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έχουν ήδη αναπτύξει παρόμοιες δικές τους εφαρμογές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις, πιο ολοκληρωμένες εξετάσεις, όπως αξονικές τομογραφίες, θα εξακολουθούσαν τελικά να διενεργούνται στο νοσοκομείο.
[via]
Αυτή τη γιορτινή περίοδο, η Philips Monitors δημιουργεί μια σειρά προτάσεων από ευέλικτες και καινοτόμες…
Στις αρχές της χρονιάς, η OpenAI παρουσίασε το Sora, ένα νέο AI μοντέλο παραγωγής βίντεο…
Η Κίνα πρωταγωνιστεί ολοένα και περισσότερο στην τεχνολογική πρόοδο, όχι μόνο στον τομέα της αεροδιαστημικής,…
Στις τρεις πρώτες ταινίες του Indiana Jones, ο Dr. Henry Jones Jr. δεν συνάντησε ποτέ…
Ο Walton Goggins του Fallout λέει ότι είναι «ωραίο συναίσθημα» να επιστρέφει στο ρόλο του…
Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια τεχνολογία που μπορεί να ανιχνεύει νάρκες από μακριά και με…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment