Η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στον κόσμο προχωρά με την πρόοδο του θόλου της κατασκευής και της στέγασης του πρωτεύοντος κατόπτρου.
Το Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT – Extremely Large Telescope) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) – το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο για ορατό και υπέρυθρο φως – βρίσκεται υπό ανάπτυξη στο όρος Cerro Armazones στην έρημο Atacama της Χιλής. Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο αναμένεται να δει το «πρώτο φως» του μέχρι το 2028, με στόχο την παρατήρηση εξωπλανητών και των ατμοσφαιρών τους, καθώς και τη μέτρηση της διαστολής του Σύμπαντος.
Νέες φωτογραφίες από τον ESO αποκαλύπτουν ότι έχει πράγματι σημειωθεί πρόοδος στην κατασκευή του ELT, συμπεριλαμβανομένου του θόλου, της κεντρικής δομής και της βάσης του κατόπτρου M1 – ένα από τα πέντε κάτοπτρα που θα συνεργάζονται για την παρατήρηση του Σύμπαντος.
Το ELT «θα είναι μια από τις κύριες ναυαρχίδες του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου για τις επόμενες δύο δεκαετίες», ανέφερε ο ESO σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα τις νέες εικόνες.
Μόλις ολοκληρωθεί, το κάτοπτρο M1 θα έχει διάμετρο 39 μέτρα και βάρος 200 τόνους. Η λευκή δομή πλέγματος που φαίνεται στο κέντρο του θόλου θα συγκρατεί το κάτοπτρο M1, επιτρέποντάς του να κινείται ομαλά κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων και να αντισταθμίζει τα ποικίλα φορτία βαρύτητας, τις συνθήκες ανέμου, τις δονήσεις ή τις αλλαγές στη θερμοκρασία.
Οι επιτόπιες webcams, οι λήψεις από drone και οι φωτογραφίες του εργοταξίου επιτρέπουν την ενημέρωση της προόδου του ELT βήμα προς βήμα. Εκτός από τις πρόσφατες φωτογραφίες που μοιράστηκε ο ESO, μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη του τηλεσκοπίου μέσω διαδραστικών βίντεο από κάμερες που μεταδίδονται ζωντανά 24 ώρες το 24ωρο. Το αστεροσκοπείο μοιράστηκε επίσης ένα timelapse βίντεο από το εργοτάξιο.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του ELT θα δει το δευτερεύον κάτοπτρο (M2) του τηλεσκοπίου να ολοκληρώνεται το 2025. Το κάτοπτρο 4,25 μέτρων – το μεγαλύτερο κυρτό κάτοπτρο που έχει παραχθεί ποτέ – θα αντανακλά το φως που συλλέγεται από το Μ1 στο τριτεύον κάτοπτρο 3,75 μέτρων (Μ3), το οποίο έχει εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2027. Αυτό το σύστημα κατόπτρων θα επιτρέψει καλύτερη ποιότητα παρατηρήσεων σε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. Ο θόλος και η δομή του τηλεσκοπίου είναι σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026.
[via]