Η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα έρχεται από το Διάστημα και μάλιστα σύντομα!

0


Μια βρετανική startup σχεδιάζει να παρέχει ηλιακή ενέργεια από το Διάστημα στους Ισλανδούς μέχρι το 2030, σε μια προσπάθεια που θα μπορούσε να είναι η πρώτη επίδειξη αυτής της νέας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας στον κόσμο.

Το έργο διαστημικής ηλιακής ενέργειας αποτελεί σύμπραξη μεταξύ της Space Solar με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, της Reykjavik Energy και της ισλανδικής πρωτοβουλίας βιωσιμότητας Transition Labs. Σκοπεύει να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο επίδειξης έως το 2030, ο οποίος θα εκπέμπει στη Γη 30 μεγαβάτ καθαρής ενέργειας, αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 3.000 σπίτια.

Ο δορυφόρος που θα εκπέμπει ενέργεια θα ζυγίζει 64 τόνους, θα έχει πλάτος περίπου 400 μέτρα (συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συσσωρευτών του) και θα περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη σε μεσαία γήινη τροχιά, μια περιοχή κοντά στο Διάστημα σε υψόμετρο μεταξύ 2.000 και 36.000 χιλιομέτρων.

Μέχρι το 2036, οι εταίροι θέλουν να κατασκευάσουν έναν στόλο από έξι τέτοιους διαστημικούς ηλιακούς σταθμούς ενέργειας, ικανούς να παρέχουν γιγαβάτ καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε χρήστες στη Γη 24 ώρες το 24ωρο, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας της Space Solar σε τροχιά θα μπορούσαν να παρέχουν πάνω από 15 γιγαβάτ ενέργειας.

Η Space Solar δήλωσε ότι η ανάπτυξη και η κατασκευή του πιλοτικού εργοστασίου θα κοστίσει 800 εκατομμύρια δολάρια. Το σύστημα θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο ένα τέταρτο περίπου του κόστους της πυρηνικής ενέργειας, στα 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια ανά γιγαβάτ, πρόσθεσε η εταιρεία, καθιστώντας το ανταγωνιστικό σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που λειτουργούν στη Γη. Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες στην επιφάνεια της Γης, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας σε τροχιά δεν θα υποφέρουν από τη διαλείπουσα λειτουργία – ένα σημαντικό μειονέκτημα της συμβατικής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια συνεχώς, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή τις καιρικές συνθήκες.

«Η διαστημική ηλιακή ενέργεια προσφέρει απαράμιλλα οφέλη με ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος και διαθεσιμότητα 24 ώρες το 24ωρο», ανέφερε ο Martin Soltau, co-CEO της Space Solar. «Η αναγνώριση από την Reykjavik Energy των δυνατοτήτων της διαστημικής ηλιακής ενέργειας να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση είναι συναρπαστική και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε για ένα βιώσιμο μέλλον».

Κάθε ένα από τα ηλιακά πάρκα των 30 μεγαβάτ θα παραδοθεί σε τροχιά με μία μόνο εκτόξευση του Starship megarocket της SpaceX, προβλέπει η Space Solar.

Με δυνατότητα ανύψωσης έως και 150 τόνων ωφέλιμου φορτίου σε χαμηλή γήινη τροχιά, το Starship είναι έτοιμο να φέρει επανάσταση στην αξιοποίηση του Διαστήματος από την ανθρωπότητα, μειώνοντας το κόστος εκτόξευσης, το σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη διαστημικών υποδομών μεγάλης κλίμακας, όπως οι ηλιακοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε τροχιά.

Οι εταίροι του project αναζητούν αυτή την περίοδο τοποθεσίες για την κατασκευή επίγειων κεραιών λήψης που θα συλλέγουν την ενέργεια που εκπέμπεται με τη μορφή ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας και θα τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας της Space Solar είναι κατασκευασμένοι από αρθρωτά δομικά στοιχεία που θα μπορούσαν να συναρμολογηθούν για τη δημιουργία ηλιακών συλλεκτών ενέργειας διαφορετικών μεγεθών. Οι γιγάντιοι δορυφόροι μπορούν να βρίσκονται σε τροχιά σε διαφορετικά υψόμετρα και να παρέχουν ενέργεια σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, δήλωσε η εταιρεία.

Μέχρι πρόσφατα, η διαστημική ηλιακή ενέργεια θεωρούνταν απόλυτη επιστημονική φαντασία λόγω των τεράστιων μεγεθών που απαιτούνταν για την παραγωγή αξιοποιήσιμων ποσοτήτων ενέργειας και του υψηλού κόστους εκτόξευσης τέτοιων τεράστιων συγκροτημάτων στο Διάστημα. Η άφιξη του Starship της SpaceX και η πρόοδος στη διαστημική ρομποτική, ωστόσο, έφεραν το όνειρο πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία και η Κίνα, σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν διαστημικά επιδεικτικά συστήματα ηλιακής ενέργειας τα επόμενα χρόνια και να αναπτύξουν πλήρως ανεπτυγμένους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε τροχιά μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Τον Φεβρουάριο, η αμερικανική startup εταιρεία Virtus Solis ανακοίνωσε σχέδια για την εκτόξευση ενός διαστημικού επιδεικτικού σταθμού ηλιακής ενέργειας το 2027. Και αυτό το σχέδιο θα στηριχθεί στο Starship της SpaceX για να απογειωθεί και θα παρέχει περίπου 1 μεγαβάτ σε χρήστες στη Γη.

[via]



Πηγή