Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της καλύτερης, βιώσιμης και προσιτής παραγωγής τροφίμων χωρίς οικολογικές επιπτώσεις, με το «πρώτο αγρόκτημα στον κόσμο για την καλλιέργεια μούρων σε εσωτερικούς χώρους με κάθετη καλλιέργεια σε κλίμακα» να ανοίγει στο Richmond της Virginia. Υποστηρίζεται από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων που βλέπουν αυτή τη νέα φάση της γεωργίας ως έναν τρόπο για την ανακούφιση των παγκόσμιων αναγκών σε τρόφιμα.
Η φάρμα Plenty Richmond Farm έχει σχεδιαστεί για να παράγει περισσότερο από 1,8 εκατ. κιλά φράουλας που καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους κάθετα σε πύργους ύψους 9 μέτρων, χρησιμοποιώντας λιγότερο από ένα στρέμμα. Αυτό είναι ένα κλάσμα της έκτασης που απαιτείται στην παραδοσιακή παραγωγή φράουλας, η οποία υπόκειται επίσης σε εποχικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που περιορίζουν την απόδοση.
Η εταιρεία αναφέρει ότι οι φράουλες, από την παγκόσμια εταιρεία Driscoll’s, θα βρίσκονται στα ράφια των παντοπωλείων στις αρχές του 2025.
«Το αγρόκτημα της Plenty θα ενισχύσει την τοπική γεωργική παραγωγή και θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα διαφοροποιηθεί από τους κινδύνους και θα προστατεύσει το περιβάλλον», δήλωσε ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Glenn Youngkin. «Ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε τις καινοτόμες προσεγγίσεις τους για την επανάσταση στον κλάδο».
Μέχρι σήμερα, η εμπορική κάθετη καλλιέργεια περιοριζόταν κυρίως στην παραγωγή μαρουλιού, αλλά αυτή η τελευταία τεχνολογική εξέλιξη έχει διευρύνει το πεδίο των καλλιεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν προς τα πάνω. Με τη θερμοκρασία, το φως και την υγρασία να ελέγχονται σε 12 «δωμάτια» καλλιέργειας, η επικονίαση των φυτών έχει επίσης σχεδιαστεί ώστε να είναι πιο αποτελεσματική από τις μέλισσες. Σε τελική ανάλυση, η εταιρεία πιστεύει ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ομοιομορφία στους καρπούς και λιγότερα απόβλητα.
«Αυτό το αγρόκτημα είναι ένα μοντέλο για τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κλιματική γεωργία, και απόδειξη ότι η κάθετη γεωργία μπορεί να προσφέρει την ποικιλομορφία των καλλιεργειών, την κλιμακωτή και τοπική παραγωγή που απαιτείται για την μελλοντική διασφάλιση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος», δήλωσε ο Arama Kukutai, CEO της Plenty. «Το αγρόκτημα Plenty Richmond Farm είναι το αποκορύφωμα 200 ερευνητικών δοκιμών τα τελευταία έξι χρόνια για την τελειοποίηση της καλλιέργειας φράουλας με σταθερή γεύση αιχμής σε εσωτερικούς χώρους όλο το χρόνο. Η Driscoll’s θέτει έναν απίστευτα υψηλό πήχη για την ποιότητα των μούρων της και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να παρέχουμε σταθερά μια εξαιρετικά υψηλής ποιότητας φράουλα Driscoll’s όλο το χρόνο».
Το video που δημοσιεύτηκε πριν από ένα χρόνο δείχνει τις πρώτες εργασίες της εταιρείας για την καθιέρωση του μοντέλου κάθετης καλλιέργειας που θα μπορούσε να επιτρέψει αυτού του είδους την παραγωγή τροφίμων σε μικρές περιοχές, με υψηλή απόδοση και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το άνοιγμα αυτής της πρώτης κάθετης φάρμας αποτελεί το αποκορύφωμα πολυετούς επιστημονικής έρευνας σχετικά με το μοντέλο, με εργασίες που ανέλαβε μια παγκόσμια ομάδα από οργανισμούς όπως το Πανεπιστήμιο του Queensland, το Πανεπιστήμιο Macquarie, το Πανεπιστήμιο Wageningen, το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, το Κέντρο Αριστείας CAS για τις Μοριακές Επιστήμες Φυτών και το Ινστιτούτο Φυσιολογίας και Οικολογίας Φυτών της Σαγκάης.
«Τα κάθετα αγροκτήματα αναπτύσσουν καλλιέργειες σε εσωτερικούς χώρους σε στοιβαγμένα στρώματα και παρέχουν σταθερή απόδοση και ποιότητα καλλιέργειας, αλλά χρησιμοποιούν τεράστια ποσότητα δαπανηρής ενέργειας για το φως και τη ροή του αέρα», δήλωσε ο Paul Gauthier, καθηγητής Προστατευόμενων Καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας. «Αν δημιουργήσουμε ένα πιο δυναμικό περιβάλλον που θα ενεργοποιεί και θα απενεργοποιεί τα φώτα και τους αισθητήρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με τους κύκλους της φωτοσύνθεσης αντί να τα αφήνουμε συνέχεια αναμμένα, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε φθηνότερη ενέργεια σε περιόδους εκτός αιχμής και να μεγιστοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της κάθετης καλλιέργειας. Κατάφερα να κάνω τις φράουλες να παράγουν 6 κιλά ανά φυτό, όταν όλοι έλεγαν ότι το μέγιστο που μπορείς να παράγεις σε ένα θερμοκήπιο είναι 2 κιλά. Πολλαπλασίασα την απόδοση της φράουλας κατά τρεις φορές τροποποιώντας το περιβάλλον και πιέζοντας τις στα όρια».
Το αγρόκτημα του Richmond χρησιμοποιεί 97% λιγότερη γη και έως και 90% λιγότερο νερό από τη συμβατική γεωργία, εξαλείφει τη χρήση φυτοφαρμάκων, ενώ το ελεγχόμενο περιβάλλον και η μικρότερη αλυσίδα εφοδιασμού θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο παθογένειας για τις καλλιέργειες.
[via]