Οι τεχνολογικοί γίγαντες κατηγορούν ο ένας τον άλλον εδώ και μήνες όσον αφορά το cloud computing, με την Google, τη Microsoft και την Amazon (AWS), τους τρεις κυρίαρχους παίκτες στην αγορά, να επικρίνουν η μία την άλλη.
Τώρα, η Google κατέθεσε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορώντας τη Microsoft ότι χρησιμοποιεί όρους αδειοδότησης για να περιορίσει τους Ευρωπαίους πελάτες από το να αλλάξουν πάροχο cloud, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τεχνικά εμπόδια για κάτι τέτοιο, και ότι επιβάλλει 400% αύξηση της τιμής.
Ισχυρίζεται ότι αυτό κοστίζει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, καθώς και ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία εμποδίζοντας τις εταιρείες να χρησιμοποιούν πολλαπλές πλατφόρμες cloud.
Οι όροι της Microsoft αναγκάζουν τους χρήστες να «κλειδώνονται» στην υπηρεσία της, γεγονός που αποδυναμώνει επίσης την ασφάλεια, όπως τονίζει η Google, καθώς η έλλειψη ποικιλίας στους παρόχους σημαίνει ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι συχνότερες. Η καταγγελία επισημαίνει την πρόσφατη διακοπή λειτουργίας ως παράδειγμα ευπάθειας όταν μία εταιρεία ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν ότι η Microsoft απέκτησε έως και το 70% όλων των νέων πελατών cloud το 2022 και εξέφρασαν ανησυχίες για τεχνικούς περιορισμούς και τέλη που καθιστούν δύσκολη την αλλαγή παρόχου.
Όπως αναφέρει στη δήλωση της η Google:
Όπως πολλοί άλλοι, προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε άμεσα με τη Microsoft. Ξεκινήσαμε έναν διάλογο στον κλάδο για τη δίκαιη και ανοικτή αδειοδότηση του cloud. Και έχουμε συνηγορήσει για λογαριασμό των Ευρωπαίων πελατών και συνεργατών που φοβούνται αντίποινα με τη μορφή ελέγχων ή χειρότερα αν μιλήσουν.
Μόλις πριν από λίγους μήνες, η Microsoft ήρθε σε συμφωνία με τους Cloud Infrastructure Service Providers in Europe (CISPE), συμφωνώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διακανονισμό ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την επίλυση αντιμονοπωλιακής καταγγελίας σχετικά με τις πρακτικές αδειοδότησης του cloud computing.
[via]