Μια νέα διεπαφή μπορεί να διαβάζει με ακρίβεια τις σκέψεις και να τις μετατρέπει σε ομιλία. Αυτή η νέα τεχνολογία μετατροπής των σκέψεων από τον εγκέφαλο σε ομιλία θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα ομιλίας, όπως η ALS, να μιλήσουν ξανά. Μια νέα μελέτη που παρουσιάζει την τεχνολογία δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine αυτόν τον μήνα και περιγράφει πώς η συμμετοχή ενός ατόμου στη μελέτη βοήθησε να υλοποιηθεί η τεχνολογία.
Το άτομο που συμμετείχε στη μελέτη, ο Casey Harrell, άρχισε να εμφανίζει σημάδια αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS), γνωστής και ως νόσου του Lou Gehrig, πέντε χρόνια πριν ενταχθεί στη μελέτη. Λόγω των επιπτώσεων της νόσου στο σώμα του, ο Harrell σύντομα δεν μπορούσε να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με την οικογένειά του, τους φίλους του και τους γύρω του.
Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να επικοινωνήσει περίπου 160 προφορικές λέξεις ανά λεπτό. Ωστόσο, η ALS άφησε τον Harrell ικανό να επικοινωνεί μόνο με περίπου 5-6 σωστές λέξεις ανά λεπτό. Από τη στιγμή, όμως, που του εμφυτεύτηκε η νέα τεχνολογία brain-to-speech μέσα στον εγκέφαλό του, η ικανότητα του Harrell να επικοινωνεί βελτιώθηκε σημαντικά και με μεγάλη ακρίβεια.
Με βάση τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σε αυτήν την μελέτη, το πείραμα ήταν πολύ επιτυχημένο και αυτού του είδους η τεχνολογία θα μπορούσε κάλλιστα να σημάνει μια επανάσταση για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την ALS και άλλες ασθένειες που επηρεάζουν την ομιλία. Όλη η έρευνα έγινε υπό την καθοδήγηση επιστημόνων από το UC Davis.
Αν και ο Harrell είναι ο πρώτος που δοκιμάζει τη νέα τεχνολογία brain-to-speech, τα αποτελέσματα αποτελούν ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός. Δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε τη διαδικασία να γίνεται ευρύτερα διαθέσιμη σε ασθενείς που πάσχουν από ALS και παρόμοιες ασθένειες.
[via]