Τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ευρώπη

0


Η ώρα του AI Act έφτασε, καθώς από σήμερα Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024 τέθηκε σε εφαρμογή το νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτει κανόνες, περιορισμούς και υποχρεώσεις για τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Έτσι, ξεκινά ο χρόνος για μια σειρά κλιμακωτών προθεσμιών συμμόρφωσης που θα εφαρμόσει ο νόμος σε διαφορετικούς τύπους προγραμματιστών και εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι περισσότερες διατάξεις θα εφαρμοστούν πλήρως στα μέσα του 2026. Όμως η πρώτη προθεσμία, η οποία επιβάλλει την εφαρμογή των απαγορεύσεων σε έναν μικρό αριθμό ανεπίτρεπτων χρήσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης σε συγκεκριμένα πλαίσια, όπως η χρήση της βιομετρίας εξ αποστάσεως σε δημόσιους χώρους για την επιβολή του νόμου, θα εφαρμοστεί σε μόλις έξι μήνες. Σύμφωνα με την προσέγγιση της Ένωσης, οι περισσότερες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης θεωρούνται χαμηλού/μηδενικού κινδύνου, οπότε δεν θα εμπίπτουν καθόλου στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.

Ένα υποσύνολο πιθανών χρήσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης ταξινομείται ως υψηλού κινδύνου, όπως η βιομετρία και η αναγνώριση προσώπου ή η Τεχνητή Νοημοσύνη που χρησιμοποιείται σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η απασχόληση. Τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να καταγράφονται σε μια βάση δεδομένων της ΕΕ και οι προγραμματιστές τους θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις διαχείρισης κινδύνου και ποιότητας.

Μια τρίτη βαθμίδα “περιορισμένου κινδύνου” αφορά τεχνολογίες AI, όπως chatbots ή εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή deepfakes. Αυτά θα πρέπει να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις διαφάνειας ώστε να διασφαλίζεται ότι οι χρήστες δεν εξαπατώνται. Ένα άλλο σημαντικό σκέλος του νόμου αφορά τους προγραμματιστές της λεγόμενης Τεχνητής Νοημοσύνης γενικού σκοπού (GPAI). Και πάλι, η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο, με τους περισσότερους προγραμματιστές να αντιμετωπίζουν ελαφρές απαιτήσεις διαφάνειας. Μόνο ένα υποσύνολο των πιο ισχυρών μοντέλων θα πρέπει να αναλαμβάνει επίσης μέτρα αξιολόγησης και μετριασμού των κινδύνων.

Το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουν οι προγραμματιστές GPAI για να συμμορφωθούν με το AI Act συζητείται ακόμη, καθώς δεν έχουν ακόμη καταρτιστεί κώδικες πρακτικής. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το AI Office, ένας φορέας στρατηγικής εποπτείας και οικοδόμησης του οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης, ξεκίνησε μια διαβούλευση και μια πρόσκληση για συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία θέσπισης κανόνων, λέγοντας ότι αναμένει να οριστικοποιήσει τους Κώδικες τον Απρίλιο του 2025.



Πηγή