Κινέζοι δημιούργησαν drone με βάρος 4gr που μπορεί να πετάει σχεδόν για πάντα

0


Κινέζοι ερευνητές δημιούργησαν ένα drone που ζυγίζει μόλις κάτι παραπάνω από τέσσερα γραμμάρια, δηλαδή λιγότερο από ένα φύλλο χαρτιού εκτυπωτή, και μπορεί να πετάει επ’ αόριστον. Καταγεγραμμένο σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Nature, το drone χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροστατικό κινητήρα που ζυγίζει μόλις 1,52 γραμμάρια και τροφοδοτείται από ηλιακές κυψέλες που παράγουν 4,5V

Τα drones χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων και έχουν φέρει επανάσταση στον τεχνολογικό χώρο με την ευελιξία τους. Παρόλα αυτά, ο φαινομενικά περιορισμένος χρόνος πτήσης που είναι διαθέσιμος για τα περισσότερα από αυτά τα μοντέλα περιορίζει τις δυνατότητες αξιοποίησης τους. Ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη ενεργή έρευνα για την ανάπτυξη ενός μικροσκοπικού drone με ηλιακή ενέργεια που θα μπορεί θεωρητικά να πετάει για πάντα.

Πρόκειται για ένα ιπτάμενο ρομπότ που ζυγίζει 4 γραμμάρια και τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες. Τα πάνελ μπορούν να παράγουν ενέργεια εξαιρετικά υψηλής τάσης που μπορεί να κρατήσει το drone στον αέρα επ’ αόριστον. Διαθέτει έναν ασυνήθιστο ηλεκτροστατικό κινητήρα σε συνδυασμό με τα μικροσκοπικά ηλιακά πάνελ του. Το μοντέλο είναι ένα πρωτότυπο που είναι τόσο μικρό όσο ένα κολιμπρί και καταγράφηκε ότι λειτούργησε για μόλις μία ώρα. Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από το ηλιακό drone ισχυρίζονται ότι η προσέγγισή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή drone μεγέθους εντόμου που θα μπορεί να παραμείνει στον αέρα σχεδόν για πάντα.

Τα μικροσκοπικά drones παραμένουν μια συναρπαστική ατραξιόν για πολλές εφαρμογές και συμβάλλουν στην επίτευξη μεγαλύτερου βάθους. Μπορούν να αναπτυχθούν για επικοινωνίες, αναγνώριση, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και ούτω καθεξής. Ωστόσο, αυτές παρεμποδίζονται από την κακή διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Από την άλλη πλευρά, τα μοντέλα που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια εξακολουθούν να δυσκολεύονται να παράγουν αρκετή ενέργεια ώστε να αυτονομούνται.

[via]



Πηγή