Αυτή η AI μετρά των αριθμών των λουλουδιών και προβλέπει με ακρίβεια την αγροτική παραγωγή!

0


Ερευνητές εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να μετράει τον αριθμό των λουλουδιών στα οπωροφόρα δέντρα χρησιμοποιώντας μόνο εικόνες από smartphone. Το σύστημα θα μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος της συγκομιδής μήνες πριν, εξοικονομώντας στους αγρότες χρόνο, χρήματα και νερό. Τον αλγόριθμο ανέπτυξαν ερευνητές από τη Χιλή, την Ισπανία και το National Robotarium του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Robotarium είναι ένα κέντρο ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Εδιμβούργο της Σκωτίας. Η ομάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Σε χώρες σε όλο τον κόσμο, οι αγρότες συχνά βασίζονται σε χειροκίνητες μεθόδους για να εκτιμήσουν τις αποδόσεις τους, οι οποίες μπορεί να έχουν σημαντικό περιθώριο λάθους“, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Fernando Auat Cheein, αναπληρωτής καθηγητής στο National Robotarium.

Η γεωργία χρησιμοποιεί περίπου το 70% του γλυκού νερού στον κόσμο και σπαταλά σχεδόν το μισό από αυτό. Επίσης, χάνεται περίπου το 50% των φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται για ανθρώπινη κατανάλωση. Η τεχνητή νοημοσύνη που μετράει τα λουλούδια θα μπορούσε να μειώσει αυτή τη σπατάλη. Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τις αποδόσεις των αγροτών βελτιώνοντας την κατανομή του νερού και των λιπασμάτων.

Επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στις περιοχές του αγροκτήματος που αναμένεται να αποδώσουν τους περισσότερους καρπούς, οι αγρότες μπορούν να βελτιστοποιήσουν τους πόρους, να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να μεγιστοποιήσουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της συγκομιδής τους“, δήλωσε ο Cheenin.

Η ομάδα έχει ήδη δοκιμάσει την τεχνητή νοημοσύνη σε έναν οπωρώνα στην Ισπανία. Εκεί προέβλεψε τον αριθμό των λουλουδιών με ακρίβεια 90%. Οι χειροκίνητες μετρήσεις κυμαίνονται συνήθως από 50% έως 70%, για λόγους σύγκρισης. Το σύστημα αναγνωρίζει τα μοναδικά μοτίβα, σχήματα και χρώματα των λουλουδιών, ακόμη και όταν αυτά επικαλύπτονται ή είναι μερικώς καλυμμένα.

Τον Σεπτέμβριο, οι ερευνητές θα επικυρώσουν τις προβλέψεις της AI σε σχέση με την πραγματική συγκομιδή ροδάκινων. Αν η προσέγγιση αποδειχθεί αποτελεσματική, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προσαρμοστεί και για άλλες σημαντικές καλλιέργειες, όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα κεράσια.

Οι αρχές πίσω από αυτή την τεχνολογία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα οπωροφόρων καλλιεργειών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καλλιεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο“, δήλωσε ο Cheein. Το σύστημα καταφθάνει σε μια εποχή που αλλάζει ραγδαία για τη γεωργία.

Η γεωργία είναι μια από τις παλαιότερες βιομηχανίες του κόσμου, αλλά και μια από τις λιγότερο αποδοτικές. Όλο και περισσότερο, ωστόσο, οι αγρότες υιοθετούν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα drones και τα ρομπότ σε μια προσπάθεια να κάνουν τη δουλειά τους ευκολότερη, πιο οικολογική και πιο κερδοφόρα.

Για παράδειγμα, η γερμανική startup Constellr έχει αναπτύξει ένα δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης καλλιεργειών που βοηθά τους αγρότες να εντοπίζουν τις ζημιές στις καλλιέργειες ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες νωρίτερα. Μια άλλη startup, η βελγική Robovision, δημιούργησε μια πλατφόρμα για τη διαχείριση των AI-based συστημάτων όρασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

[via]



Πηγή