Μια ομάδα επιστημόνων συνέδεσε ένα ρομπότ με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα και προσάρμοσε μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, επιτρέποντας στο ρομπότ να ολοκληρώσει τις εργασίες που του ανατέθηκαν.
Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι, όπως και οι υπολογιστές, λειτουργούν με ηλεκτρικά σήματα που εκπέμπονται από τους νευρώνες μας. Κάθε κίνηση, σκέψη και πτυχή του ανθρώπινου σώματος λειτουργεί με ηλεκτρικά σήματα που εκτοξεύονται από τον εγκέφαλο. Λόγω των ομοιοτήτων με τους υπολογιστές, οι μηχανικοί έχουν σχεδιάσει διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που μπορούν να παρακολουθούν και να ανταποκρίνονται στα ηλεκτρικά σήματα που εκπέμπονται από τους νευρώνες. Η εταιρεία Neuralink του Elon Musk το πέτυχε αυτό με τον Nolan Arbaugh, ένα παραπληγικό άτομο που μπορεί πλέον να ελέγχει τον κέρσορα ενός ποντικιού υπολογιστή με τις σκέψεις του.
Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tianjin και το Southern University of Science and Technology συνέδεσε εγκεφαλικό ιστό με μια νευρωνική διεπαφή, η οποία επιτρέπει στο ρομπότ να εκπαιδεύεται θεωρητικά μόνο του αναλύοντας τα ηλεκτρικά σήματα που του παρέχονται. Αυτό θα έδινε στο ρομπότ μια εκδοχή “όρασης”, καθώς θα ήταν σε θέση να ερμηνεύει τον κόσμο μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Η ομάδα υποστηρίζει ότι το BCI θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκπαίδευση των ρομπότ στην αποφυγή εμποδίων, στη χρήση των χεριών και των βραχιόνων και σε άλλα.
“Πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί έναν in-vitro καλλιεργημένο «εγκέφαλο», όπως τα εγκεφαλικά οργανοειδή, σε συνδυασμό με ένα τσιπ ηλεκτροδίων για να σχηματίσει έναν εγκέφαλο σε τσιπ“, το οποίο κωδικοποιεί και αποκωδικοποιεί την ανατροφοδότηση της διέγερσης, δήλωσε ο Ming Dong, αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Tianjin, στην κρατική εφημερίδα Science and Technology Daily, σύμφωνα με το SCMP.
Δεν πρέπει να υποτιμηθεί το πόσο εντυπωσιακό είναι αυτό το biocomputing ή “wetware“. Η ανθρωπότητα παίρνει πραγματικά τα δικά της οργανικά υλικά και τώρα τα καλλιεργεί σε τσιπ υπολογιστή, δημιουργώντας αυτό που θα αποτελέσει τη βάση του πρώτου cyborg εγκεφάλου, ένας εγκέφαλος που αναπτύσσεται με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά μέσα σε αυτόν.
“Οι μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών οργανοειδών θεωρούνται μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την αποκατάσταση της λειτουργίας του εγκεφάλου με την αντικατάσταση των χαμένων νευρώνων και την ανακατασκευή των νευρωνικών κυκλωμάτων“, έγραψε η ομάδα.
[via]