Η ΕΕ θέτει σε εφαρμογή το νομοσχέδιο Net-Zero Industry Act από τον Ιούνιο

0


Σε ισχύ αναμένεται να τεθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου η νομοθεσία της ΕΕ με την ονομασία Net-Zero Industry Act (NZIA), μετά τη σημερινή οριστική υιοθέτησή της. Ο βασικός κανονισμός αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι η εγχώρια καθαρή τεχνολογία θα μπορεί να καλύψει τουλάχιστον το 40% των αναγκών του μπλοκ μέχρι το 2030.

«Η ζήτηση αυξάνεται στην Ευρώπη και παγκοσμίως και είμαστε πλέον εξοπλισμένοι για να καλύψουμε μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζήτησης με την ευρωπαϊκή προσφορά», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ Ursula von der Leyen.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγική της ικανότητα, θα μπορέσει να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες για τεχνολογίες net-zero. Αυτό περιλαμβάνει την εξάρτηση του μπλοκ από την Κίνα για την εισαγωγή ηλιακών συλλεκτών.

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται στην παραγωγή ορισμένων τεχνολογιών που έχουν στρατηγική σημασία για τα σχέδια της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Αυτές περιλαμβάνουν την ηλιακή ενέργεια, τις μπαταρίες και την αποθήκευση ενέργειας, την αιολική ενέργεια και το ανανεώσιμο υδρογόνο. Επιδιώκει επίσης να κινητοποιήσει τις επενδύσεις με τη δημιουργία ευνοϊκότερων διαδικασιών, όπως η ταχεία χορήγηση αδειών. Επιπλέον, το NZIA θα επικεντρωθεί στην παροχή κατάρτισης δεξιοτήτων και θα εισάγει net-zero τεχνολογικά πάρκα με στόχο τη δημιουργία ομάδων (clusters) που θα μπορούν να δώσουν ώθηση στη μεταποιητική δραστηριότητα.

Το NZIA αποτελεί μέρος του Βιομηχανικού Σχεδίου της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία, το οποίο έχει ως στόχο να καταστήσει την Ευρώπη «το σπίτι της καθαρής τεχνολογίας». Ωστόσο, ο ανταγωνισμός για την ηγετική θέση στις πράσινες τεχνολογίες αυξάνεται, με το μπλοκ να κινδυνεύει να μείνει πίσω από τους διεθνείς ανταγωνιστές.

Ένας από αυτούς είναι οι ΗΠΑ. Το 2022, η κυβέρνηση Biden εισήγαγε την Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA), ένα πακέτο επιδοτήσεων καθαρής τεχνολογίας ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απευθύνεται σε προϊόντα βορειοαμερικανικής κατασκευής. Από την ανακοίνωση του, οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο το IRA να δημιουργήσει διακρίσεις εις βάρος των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ένωση ή να τις προσελκύσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ένας άλλος αντίπαλος είναι η Κίνα. Η ασιατική χώρα κυριαρχεί στην παραγωγή ηλιακής τεχνολογίας, αντιπροσωπεύοντας το 80% της παγκόσμιας αγοράς. Βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από την ΕΕ για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που σχετίζονται με την παραγωγή και την προμήθεια ανεμογεννητριών.

Μένει να αποδειχθεί αν το NZIA, μαζί με τις άλλες πρωτοβουλίες της Πράσινης Συμφωνίας, θα προσελκύσει με επιτυχία τις ετήσιες επενδύσεις ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ που οι Βρυξέλλες θεωρούν απαραίτητες για την επίτευξη του τελευταίου κλιματικού στόχου της ΕΕ. Δηλαδή, τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 90% έως το 2040.

[via]



Πηγή