Δείχνει τα φωτορεαλιστικά avatars του metaverse και κάποτε ίσως θα συνομιλούμε με τους…νεκρούς [Video]

8


Ο Mark Zuckerberg, δημιουργός του Facebook και CEO της Meta, παραχώρησε συνέντευξη στο podcast του Lex Fridman και μέσα σε όλα όσα συζητήθηκαν ξεχώρισε η αναφορά του σε μια νέα τεχνολογία που δοκιμάζει η εταιρεία, η οποία μελλοντικά ίσως δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να συνομιλούν με τους αγαπημένους τους που έχουν φύγει από τη ζωή!

Το podcast είναι το πρώτο που διεξήχθη στο περίφημο Metaverse, με τους δύο συνομιλητές να «εκπροσωπούνται» από τα ψηφιακά και αρκετά φωτορεαλιστικά (όπως μπορείτε να δείτε στην κεντρική εικόνα) avatars τους για να συζητήσουν σχετικά με την φύση της πραγματικότητας και κατά πόσο η τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της απομακρυσμένης επικοινωνίας.

Ο Fridman τόνισε σε κάποια φάση πως ένα από τα πρώτα πράγματα που περνούν από το μυαλό του είναι η δραστική επιρροή του Metaverse στην ποιότητα της επικοινωνίας με τους αγαπημένους μας και ότι ένα από τα επόμενα βήματα θα μπορούσε να είναι η επικοινωνία με αυτούς που δεν βρίσκονται πια μαζί μας.

Από την πλευρά του, ο Mark Zuckerberg παραδέχτηκε πως αυτή η τεχνολογία σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέτοιες εφαρμογές, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με ψηφιακές εκδόσεις των θανόντων. Παρόλα αυτά, τόνισε πως δεν είναι ειδικός σε θέματα ψυχολογίας και αναγνωρίζει ότι θα προκύψουν πολλά ηθικά ζητήματα, γι’ αυτό αν ποτέ φτάσει η τεχνολογία σε αυτό το σημείο η Meta θα προχωρήσει στις ανάλογες μελέτες προτού υλοποιήσει κάτι τέτοιο.

Πέρα από αυτό το ζήτημα, στη συνέντευξη δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στην εξέλιξη του Metaverse, όπου η Meta έχει επενδύσει ήδη πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να φτάσει στο σημερινό φωτορεαλιστικό επίπεδο των avatars. Είναι γεγονός ότι αυτά που είχαμε δει αρχικά πριν από μερικά χρόνια προκάλεσαν τον χλευασμό της τεχνολογικής (και όχι μόνο) κοινότητας, αλλά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος από τότε.

Ο Zuckerberg εξήγησε πως τόσο αυτός, όσο και ο Fridman χρειάστηκε πρώτα να σαρωθούν από έναν υπολογιστή στο Pittsburgh, ο οποίος χαρτογράφησε τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινήσεις των μυών και την εμφάνιση τους για να δημιουργήσει στη συνέχεια έναν ξεχωριστό κώδικα για τον καθένα. Στη συνέχεια, η σάρωση πέρασε στον εικονικό κόσμο και ο χρήστης διαχειρίζεται το προσωπικό avatar του όταν φορά το Meta Quest Pro. Διευκρίνησε, επίσης, ότι το φωτορεαλιστικό αποτέλεσμα καλύπτει για την ώρα μόνο από το επάνω μέρος του στήθους, τους ώμους και το κεφάλι του χρήστη, ενώ στην παρούσα φάση εξερευνούν τρόπους για να καλύψει και το υπόλοιπο σώμα.

Όπως δήλωσε ο Zuckerberg, η Meta έλαβε υπόψιν της τις αντιδράσεις του κοινού λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι χρήστες δυσκολευόταν επειδή τα avatars ήταν μεν πολύ εκφραστικά, αλλά δεν έμοιαζαν ρεαλιστικά στο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας». Η εξέλιξη, όμως, μας έδωσε ένα πραγματικά πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα αλλάξει την επικοινωνία τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στα επαγγελματικά meetings.

Μελλοντικά ο στόχος είναι να μπορέσουν να δώσουν την δυνατότητα στους χρήστες να σαρώνουν μόνοι τους το πρόσωπο τους με την βοήθεια ενός smartphone για να δημιουργούν το προσωπικό φωτορεαλιστικό avatar τους.

Αν μη τι άλλο, το Metaverse αρχίζει να σοβαρεύει μετά το περίεργο ξεκίνημα του. Τώρα, το αν θα φτάσουμε κάποτε να συνομιλούμε με…νεκρούς είναι μια άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση με πολλές προεκτάσεις.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή