Καμιά φορά είναι καλό να θυμόμαστε (ή καλύτερα να μαθαίνουμε) σε ποιους οφείλουμε ορισμένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά στους υπολογιστές μας από τότε που μπήκαν στην καθημερινότητα μας, αλλά δυστυχώς στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η γνώση έρχεται με αφορμή κάποιο δυσάρεστο γεγονός.
Η νέα απώλεια για τον χώρο της Πληροφορικής δεν είναι άλλη από τον Dennis Austin, έναν εκ των δημιουργών του PowerPoint, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών όπως αναφέρει η The Washington Post. Ο ίδιος, μάλιστα, έχει συντάξει ένα ενδιαφέρον κείμενο όπου αναφέρεται στον ρόλο που έπαιξε στην ανάπτυξη του PowerPoint, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο στην ιστοσελίδα ComputerHistory.org σε μορφή PDF.
Ο Dennis Austin προσελήφθη από την Forethought τον Οκτώβριο του 1984 από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Robert Gaskins. Εκείνη την περίοδο, η Forethought ανέπτυσσε λογισμικό για το Macintosh PC της Apple, αλλά τα οικονομικά της εταιρείας ήταν κάκιστα. Ο Austin αναφέρει πως προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα λογισμικό για παρουσιάσεις, ένα project που ήταν ιδέα του Gaskins, και τελικά κατέληξαν να το φτιάξουν οι δυο τους.
Ο σχεδιασμός του προϊόντος απαιτούσε αρκετές καινοτομίες και ο Bob (Gaskins) είχε την ευχέρεια να ξοδεύει αρκετές ώρες μαζί μου για να σκεφτούμε ιδέες. Ήταν μια παραγωγική διαδικασία και η ποιότητα των σχεδιασμών μου ενισχύθηκε από την υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του Bob. Συγκρίνω την συνεργασία μας με αυτήν του χτισίματος ενός σπιτιού: ο Bob ήθελε μια ονειρεμένη βίλα και εγώ ήμουν ο αρχιτέκτονας του.
Η αρχική ονομασία ήταν Presenter και εξαρχής ο στόχος ήταν όχι μόνο να βλέπεις slides, αλλά να μπορείς να τα δημιουργήσεις από την αρχή. Όσο προχωρούσε η ανάπτυξη του λογισμικού, οι δύο δημιουργοί σκέφτηκαν πως θα χρειαζόταν ένα νέο και καλύτερο όνομα από αυτό που έδωσαν. Τελικά, κατέληξαν στο PowerPoint που κυκλοφόρησε στην πρώτη έκδοση του στις 20 Απριλίου 1987 για το Macintosh της Apple!
Λίγους μήνες αργότερα, όμως, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του ίδιου έτους, η Microsoft προχώρησε στην εξαγορά της Forethought πληρώνοντας $14 εκατομμύρια και όπως έδειξε η ιστορία, ήταν μία από τις καλύτερες κινήσεις στην ιστορία της. Ο Dennis Austin συνέχισε να εργάζεται επάνω στο PowerPoint μέχρι να συνταξιοδοτηθεί το 1996.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το PowerPoint εξακολουθεί να χρησιμοποιείται έντονα ακόμα και μετά από σχεδόν 40 χρόνια, με τη Washington Post να κάνει λόγο για δημιουργία 30 εκατομμυρίων παρουσιάσεων παγκοσμίως καθημερινά!
[via]
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!