50 χρόνια από τον πρώτο μικροεπεξεργαστή της εταιρείας

8


Ιστορική επέτειος η σημερινή για την Intel, καθώς πριν από 50 χρόνια είχε κυκλοφορήσει τον πρώτο εμπορικά διαθέσιμο μικροεπεξεργαστή της με ονομασία Intel 4004. Με αυτό το βήμα άνοιξε ο δρόμος για να βιώσουμε όλη αυτήν την τρομακτική εξέλιξη των υπολογιστών που οδήγησε με τη σειρά της σε ριζική αλλαγή της καθημερινότητας μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Όπως δήλωσε ο Pat Gelsinger, CEO της Intel,

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κυκλοφορία του επεξεργαστή Intel 4004. Σκεφτείτε πόσα καταφέραμε μέσα σε αυτόν τον μισό αιώνα. Είναι μια ιερή στιγμή για την Τεχνολογία. Είναι ο λόγος για τον οποίο εκτοξεύθηκε ο Προγραμματισμός.

Ο Intel 4004 είναι ο μικροεπεξεργαστής που έδειξε τον δρόμο και η επιτυχία του απέδειξε πως ήταν εφικτό να δημιουργήσουμε πολύπλοκα ολοκληρωμένα κυκλώματα και να τα χωρέσουμε σε ένα chip με μέγεθος όσο το νύχι μας. Η εφέρευση του καθιέρωσε, επίσης, μια νέα μεθοδολογία στον σχεδιασμό λογικών πυλών που αποτέλεσε τη βάση για πολλές από τις επόμενες γενιές μικροεπεξεργαστών, προτού εξελιχθούν για να φτάσουμε στα chips των σύγχρονων συσκευών.

Ο Federico Faggin, πρώην μηχανικός της Intel που συμμετείχε στον σχεδιασμό και την παραγωγή του Intel 4004 μαζί με τους Tedd Hoff και Stan Mazor, δήλωσε:

Κοιτώντας πίσω στα ‘70s, ήταν ξεκάθαρο πως οι μικροεπεξεργαστές θα αλλάζαν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε τα συστήματα, μεταφέροντας το βάρος από το hardware στο software. Παρόλα αυτά, η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν οι μικροεπεξεργαστές μέσα στα επόμενα χρόνια, και συνάμα υιοθετήθηκαν από τη βιομηχανία, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το 1969, η Nippon Calculating Machine Corp. προσέγγισε την Intel προκειμένου η τελευταία να σχεδιάσει ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα που θα χρησιμοποιούσε η πρώτη στην πρωτότυπη (για την εποχή) ηλεκτρονική αριθμομηχανή της (Busicom 141-PF). Ο Faggin και η ομάδα του παρουσίασαν 4 προτάσεις, μία εκ των οποίων ήταν το Intel 4004, το οποίο είχε μεν το μέγεθος ενός νυχιού, αλλά η υπολογιστική ισχύς του ήταν ίδια με τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή που κατασκευάστηκε το 1946 και καταλάμβανε ένα ολόκληρο δωμάτιο.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

[Intel]





Πηγή