4.5 εκατομμύρια φορές ταχύτερο Internet σε σημερινό δίκτυο οπτικών ινών!

4


Μια διεθνής ερευνητική ομάδα έστειλε έναν εκπληκτικό όγκο δεδομένων με μια σχεδόν ασύλληπτη ταχύτητα. Πρόκειται για την ταχύτερη μετάδοση δεδομένων που έχει γίνει ποτέ με τη χρήση μίας μόνο οπτικής ίνας και δείχνει πόσο γρήγορη μπορεί να γίνει η διαδικασία με τη χρήση των σημερινών υλικών.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Aston στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με ερευνητές από τα εργαστήρια Nokia Bell Labs στις ΗΠΑ και το Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (NICT) στην Ιαπωνία, κατάφεραν να πετύχουν την εντυπωσιακή ταχύτητα των 301 TB/s μέσω ενός μόνο τυπικού καλωδίου οπτικών ινών.

Πέτυχαν αυτό το κατόρθωμα χρησιμοποιώντας πρόσθετες ζώνες μήκους κύματος που υπάρχουν στα καλώδια οπτικών ινών αλλά δεν χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για τη μετάδοση, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ για δεδομένα που αποστέλλονται με αυτόν τον τρόπο. Αυτή την εποχή, οι μεταδόσεις οπτικών ινών βασίζονται στις ζώνες C και L. Όμως η ερευνητική ομάδα βρήκε έναν τρόπο να στέλνει σταθερά δεδομένα μέσω των συνυπαρχουσών ζωνών E- και S για σημαντική αύξηση της ταχύτητας.

Τέτοιες ζώνες παραδοσιακά δεν απαιτούνταν επειδή οι ζώνες C και L μπορούσαν να παρέχουν την απαιτούμενη χωρητικότητα για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών“, δήλωσε ο ερευνητής Ian Phillips. “Τα τελευταία χρόνια, το Πανεπιστήμιο Aston αναπτύσσει οπτικούς ενισχυτές που λειτουργούν στη ζώνη Ε, η οποία γειτνιάζει με τη ζώνη C στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, αλλά είναι περίπου τρεις φορές ευρύτερη. Πριν από την ανάπτυξη της συσκευής μας, κανείς δεν είχε καταφέρει να μιμηθεί σωστά τα κανάλια της ζώνης Ε με ελεγχόμενο τρόπο“.

Για τη σταθεροποίηση της μετάδοσης μέσω αυτών των πρόσθετων ζωνών, η ομάδα ανέπτυξε νέους τύπους οπτικών ενισχυτών και ισοσταθμιστών, εξαρτήματα που ενισχύουν και ρυθμίζουν τις δέσμες των φωτεινών ροών δεδομένων που μεταφέρουν δεδομένα και ταξιδεύουν μέσω των καλωδίων οπτικών ινών. Επειδή η τεχνική τους χρησιμοποιεί την ήδη διαθέσιμη -αλλά προς το παρόν αχρησιμοποίητη- χωρητικότητα των καλωδίων, οι ερευνητές θεωρούν ότι η λύση θα μπορούσε να αποτελέσει έναν προσιτό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να «ανοίξουν περισσότερες λωρίδες στον αυτοκινητόδρομο της πληροφορίας».

Η αύξηση της χωρητικότητας του συστήματος με τη χρήση μεγαλύτερου μέρους του διαθέσιμου φάσματος – όχι μόνο της συμβατικής ζώνης C, αλλά και άλλων ζωνών, όπως οι ζώνες L, S και τώρα η ζώνη E – μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το κόστος παροχής αυτού του εύρους ζώνης χαμηλό“, δήλωσε ο ερευνητής Wladek Forysiak από το Aston Institute of Photonic Technologies. “Είναι επίσης μια «πιο πράσινη λύση» από την ανάπτυξη περισσότερων, νεότερων ινών και καλωδίων, καθώς αξιοποιεί περισσότερο το υπάρχον αναπτυγμένο δίκτυο ινών, αυξάνοντας την ικανότητά του να μεταφέρει δεδομένα και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του και την εμπορική του αξία“.

Το επίτευγμα θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις ταχύτητες του Διαδικτύου σε όλο το φάσμα των χρηστών. Εάν εφαρμοστεί ευρέως, αυτό το νέο και ταχύτερο Διαδίκτυο θα μπορούσε να κάνει τη λήψη ταινιών και μεγάλων αρχείων σχεδόν άμεση. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ερευνητές τεχνολογίας, θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά τα projects τους.

[via]



Πηγή