10 χρόνια Android, το δημοφιλέστερο mobile λειτουργικό σύστημα της εποχής μας

11


Σαν σήμερα, πριν από 10 χρόνια, το δημοφιλέστερεο mobile λειτουργικό σύστημα της εποχής μας, το Android OS της Google, έκανε την εμφάνιση του με το T-Mobile G1 (aka HTC Dream), το οποίο διέθετε συρόμενο πληκτρολόγιο QWERTY και trackball με την έκδοση Android 1.1 που προφανώς δεν είχε καμία απολύτως σχέση με όσα παίζουμε στα χέρια μας τα τελευταία χρόνια (σκεφτείτε ότι δεν διέθετε native video player και εικονικό πληκτρολόγιο QWERTY).

Η αναβάθμιση στην έκδοση Android 1.5 Cupcake έφερε τα προαναφερθέντα και σύστησε στο κοινό το Android Market, το οποίο αποτελούσε το κατάστημα εφαρμογών, αλλά και τη δυνατότητα ο χρήστης να διαμορφώνει αρκετά πράγματα ανάλογα με τα γούστα του, ως μια σοβαρή διαφοροποίηση σε σύγκριση με το αυστηρά κλειδωμένο iOS της Apple.

Τα πρώτα σοβαρά βήματα, ωστόσο, έγιναν όταν μπήκε και η Verizon στο παιχνίδι με το Motorola DROID στις 5 Νοεμβρίου 2009 και την έκδοση Android 2.0. Η Verizon με τη Motorola επένδυσαν στη διαφημιστική καμπάνια “DROID Does” με σκοπό να χτυπήσουν την Apple σε όλα όσα δεν έκανε τότε το iOS, αλλά και πάλι ήταν νωρίς για να μπορέσει να προκαλέσει “ρήγματα”. Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ακόμη πιο σοβαρά με το Android 2.2 Froyo, το οποίο υποστήριζε Adobe Flash σε αντίθεση με το iOS, άσχετα βέβαια αν αποδείχτηκε τροχοπέδη στην ταχύτητα και την ασφάλεια των Android smartphones (άλλωστε μετά από λίγους μήνες άρχισε η κατηφόρα μέχρι την κατάργηση του).

Η επιτυχία, πάντως, του DROID ώθησε τη Google στην κυκλοφορία του Nexus One, το ισχυρότερο μέχρι τότε Android smartphone από πλευράς hardware και το πρώτο που δεχόταν άμεσα τςι αναβαθμίσεις του συστήματος στην ώρα τους από τη Google, και φυσικά το smartphone που εκκίνησε το πρόγραμμα Nexus για συσκευές με stock έκδοση του Android OS. Αυτό αποδείχτηκε και το ισχυρότερο δέλεαρ για την αγορά του που οδήγησε στην κυκλοφορία και άλλων Nexus συσκευών μέχρι το 2015, όταν και έδωσαν τη θέση τους στα Pixel smartphones. Σε αντίθεση, επίσης, με το δυσκίνητο iPhone που τότε διέθετε οθόνη μεγέθους 3.5”, οι κατασκευαστές συσκευών Android άρχισαν να πειραματίζονται με μεγαλύτερες οθόνες, όπως για παράδειγμα το Motorola DROID X με 4.3”.

Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2010, το Android OS είχε καταλάβει ήδη το 25.5% της πίτας των mobile λειτουργικών συστημάτων και ανέβηκε στη δεύτερη θέση μένοντας πίσω μόνο από το Symbian που χρησιμοποιούσαν το 36.6% των συσκευών, ενώ το iOS της Apple κατείχε ποσοστό 16.7%. Μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, το Android OS είχε φτάσει μόνο στο 3.5% των συσκευών της αγοράς. Η πρωτιά ήρθε το αμέσως επόμενο τρίμηνο του 2010, όταν έφτασε σχεδόν στο 50% και έκαναν την εμφάνιση τους το Samsung Galaxy S II, αλλά και το Motorola Atrix 4G με αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Το 2011, η Google λάνσαρε το Android 3.1 Honeycomb για tablets και το Android 4.0 Ice Cream Sandwich για smartphones, με το Motorola XOOM να είναι το πρώτο που χρησιμοποιούσε το Honeycomb και διέθετε διπλή οθόνη. Παρόλα αυτά, η Google αποφάσισε να παρατήσει τα πειράματα με τα δύο λειτουργικά συστήματα και να προχωρήσει με ένα ενιαίο για όλες τις Android συσκευές. Στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν κατά σειρά τα KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat, Oreo και εσχάτως το Pie.

Σήμερα, το Android OS κατέχει το 88% της αγοράς και το iOS το 11.9%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Statista για το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

[via]



Πηγή