Αρκετοί άνθρωποι που έχουν βρεθεί σε δυσάρεστες καταστάσεις ατυχημάτων (π.χ. κάποιο σοβαρό τροχαίο) αναφέρουν συχνά πως ένιωσαν ότι ο χρόνος κυλούσε πιο αργά εκείνες τις στιγμές που βρέθηκαν πολύ κοντά στον θάνατο. Το συγκεκριμένο συναίσθημα αποτέλεσε θέμα μελέτης για μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι εκτιμούν πως πρόκειται για μια λειτουργία «έκτακτης ανάγκης» του εγκεφάλου προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ο εγκέφαλος μπαίνει σε…mode υπερ-συγκέντρωσης ούτως ώστε ο άνθρωπος να έχει καλύτερες αντιδράσεις σε αυτές τις καταστάσεις.
Η καθηγήτρια Ruth Ogden, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ στην Αγγλία, έγραψε πρόσφατα ένα άρθρο για την ιστοσελίδα The Conversation, όπου αποκαλύπτει πώς ο χρόνος μπορεί να επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, μιας καρδιακής προσβολής ή άλλων γεγονότων που μας φέρνουν ελάχιστα μακριά από το θάνατο.
Η Ogden εξήγησε ότι «ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τον χρόνο συνδέεται στενά με τον τρόπο επεξεργασίας των συναισθημάτων». Αυτό συμβαίνει επειδή οι περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα συνδέονται επίσης και με την επεξεργασία του χρόνου. «Όταν το συναίσθημα είναι έντονο, ο εγκέφαλος προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερότητά του, γεγονός που μεταβάλλει την ικανότητά του να επεξεργάζεται το χρόνο».
Η επιβράδυνση του χρόνου ενδέχεται να αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης μιας κατάστασης, η οποία ενεργοποιείται όταν αισθάνεστε ότι απειλείστε, προετοιμάζοντάς σας να αντιδράσετε ή να υποχωρήσετε. Όταν βρίσκεστε σε μια επικίνδυνη κατάσταση, οι αυθόρμητες αντιδράσεις θα μπορούσαν να χειροτερέψουν τα πράγματα, ωστόσο με την επιβράδυνση του χρόνου από τον εγκέφαλο σας, έχετε την ευκαιρία να πάρετε μια ανάσα και να διαμορφώσετε μια πιο κατάλληλη στρατηγική.
Μια μελέτη του 2012 που διεξήχθη από ερευνητές του University of Turku της Φινλανδίας διαπίστωσε ακόμη ότι η επιβράδυνση του χρόνου μπορεί να γίνει κατανοητή με τη χρήση του εσωτερικού μας ρολογιού. Η ιδέα είναι πως όταν αυξάνεται η ταχύτητα αυτού του εσωτερικού ρολογιού, τότε κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος καταγράφονται περισσότερα τικ. Τα περισσότερα τικ συνεπάγονται μεγαλύτερη διάρκεια, επομένως οι άνθρωποι – υποκείμενα υπερεκτιμούν (εσωτερικά) τον χρόνο. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με κίνδυνο.
Ο Michael Flaherty, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Eckerd College, διαπίστωσε το 2017 ότι ο χρόνος μπορεί να επιβραδυνθεί όταν κάποιος ξεκινά ένα νέο ταξίδι. «Η αντίληψη που έχουμε για το πέρασμα του χρόνου μπορεί να επιβραδυνθεί όταν κάνουμε κάτι καινούργιο, όπως η εκμάθηση μιας απαιτητικής δεξιότητας ή οι διακοπές σε ένα εξωτικό μέρος“, έγραψε ο Flaherty στο The Conversation. «Το παράδοξο είναι ότι ο χρόνος φαίνεται να κυλά αργά σε καταστάσεις όπου δεν συμβαίνει σχεδόν τίποτα ή όταν συμβαίνουν πολλά».
[via]
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
Ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg, πιστεύει ότι η Apple «δεν έχει εφεύρει κάτι σπουδαίο…
Η Meta καταργεί τα προγράμματα που αφορούν την διαφορετικότητα, την ισότητα και την ενσωμάτωση (DEI)…
Το iPhone 17 Air αναμένεται φέτος για να αντικαταστήσει το iPhone 16 Plus, επειδή το…
Χρειάζονται βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα σπάνια μέταλλα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για μπαταρίες. Οι επιστήμονες…
Όταν τα παιδιά λαμβάνουν το δεύτερο εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, περίπου όταν ξεκινούν τον παιδικό σταθμό, αποκτούν…
Το Linux Foundation εξέφρασε την υποστήριξή του στους browsers ανοιχτού κώδικα που βασίζονται στο Chromium…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment