Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Kaspersky, το 24% των εταιρειών που διαθέτουν από 50 έως 999 υπαλλήλους είναι πρόθυμο να χρησιμοποιήσει πειρατικές εναλλακτικές λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού για να μειώσει τις δαπάνες πληροφορικής. Όσον αφορά το δείγμα από μικρές επιχειρήσεις (λιγότεροι από 50 εργαζόμενοι), μόνο το 8% είναι πρόθυμο να προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψηφιακή ασφάλεια της εταιρείας, καθώς ανταγωνίστριες εταιρείες διανέμουν συχνά κακόβουλα αρχεία μέσω απομιμήσεων συχνά χρησιμοποιούμενου λογισμικού.
Σύμφωνα με το Kaspersky Security Network (KSN), μέσα σε μόλις οκτώ μήνες ο συνολικός αριθμός των χρηστών που αντιμετώπισαν κακόβουλο λογισμικό και ανεπιθύμητο λογισμικό υπό τη μορφή των πιο δημοφιλών προϊόντων λογισμικού για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ήταν 9.685. Σε γενικές γραμμές, 4.525 μοναδικά κακόβουλα ή δυνητικά ανεπιθύμητα αρχεία διαδόθηκαν μέσω ανεπίσημα διανεμημένου (συμπεριλαμβανομένου πειρατικού) λογισμικού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στόχος της έρευνας της Kaspersky είναι να διερευνήσει ποιες τακτικές διαχείρισης κρίσεων θεωρούν πιο επιτυχημένες οι ηγέτες επιχειρήσεων και πώς ορισμένες επιλογές μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ψηφιακή ασφάλεια μιας εταιρείας. Ασφαλή μέτρα, όπως η αναζήτηση εξωτερικών συνεργατών χαμηλότερου κόστους και η υιοθέτηση δωρεάν εναλλακτικών λύσεων για κοινό λογισμικό, αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους ερωτηθέντες, με το 41% και το 32% αντίστοιχα να τα αποδέχεται ως πιθανή επιλογή. Την ίδια στιγμή, όμως, το 15% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα θα αντικαθιστούσαν το λογισμικό τους με μια πειρατική έκδοση για να μειώσουν το κόστος.
Όσον αφορά το είδος των προγραμμάτων που οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν με πειρατικά αντίγραφα, η πλειονότητα επέλεξε λογισμικό project management, marketing και πωλήσεων, ενώ το 41% θα επέλεγε ακόμη και να χρησιμοποιήσει πειρατικό λογισμικό κυβερνοασφάλειας.
Σύμφωνα με τον Alexander Shlychkov, Product Marketing Lead στην Kaspersky,
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συχνά έρχονται αντιμέτωπες με έλλειψη διαθέσιμων πόρων, όμως η χρήση πειρατικού λογισμικού θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς σαν λύση εάν ένας οργανισμός θέλει να προστατεύσει την ασφάλεια, τη φήμη και τα έσοδά του. Τα πειρατικά αντίγραφα λογισμικού συνήθως συνοδεύονται από Trojans και miners και δεν περιέχουν τις ενημερώσεις κώδικα ή τα patches που κυκλοφορούν για να κλείσουν τα τρωτά σημεία που ενδέχεται να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Οι επίσημες δωρεάν εναλλακτικές λύσεις είναι πολύ καλύτερες επιλογές για όσους χρειάζονται εξοικονόμηση εξόδων πληροφορικής
Για να αποφύγετε τη διαρροή δεδομένων και τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, εφαρμόστε τις ακόλουθες συστάσεις της Kaspersky:
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
Συνεχίζεται με μία ακόμα αμφιλεγόμενη κίνηση η «καταπληκτική πορεία» της Google υπό την ηγεσία του Sundar…
Η O2, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει αναπτύξει ένα voice-based…
Ακόμα ένα διπλό giveaway μόλις έφτασε στο Epic Games Store, αν και αυτή τη φορά…
Οι έξι συμβάσεις εντάσσονται στο Ελληνικό δορυφορικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία.…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ στη Meta, αφού οι ρυθμιστικές…
Οι αρχέγονες μαύρες τρύπες (PBH), οι οποίες πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν αμέσως μετά το Big Bang,…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment