Ένας μικρός χαμός γίνεται τις τελευταίες ημέρες με το FaceApp, μια νέα εφαρμογή που μπορεί να σε δείξει πώς θα είσαι σε μερικά ή και πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν για θέματα ασφαλείας.
Η εφαρμογή αυτή που έχει γίνει viral και που χρησιμοποιούν για να δουν είτε πώς είναι οι ίδιοι σε μεγάλη ηλικία είτε πώς είναι διάφορες διασημότητες, Έλληνες και μη, δημιουργήθηκε από μια ομάδα Ρώσων προγραμματιστών το 2017. Η δωρεάν αυτή υπηρεσία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να επεξεργαστεί μια φωτογραφία από την γκάλερι του τηλεφώνου σας και να σας δείξει πώς θα είστε σε 20 ή και 30 χρόνια. Μπορεί επίσης, να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών σας, να δείτε πως θα είστε με μούσι, αλλά και νεότεροι.
Ανησυχούν οι ειδικοί για μια αμφισβητήσιμη ρήτρα
Αλλά οι ειδικοί ανησυχούν για μια αμφισβητήσιμη ρήτρα στην εφαρμογή, χάρη στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση να αποθηκεύει και να χρησιμοποιεί της εικόνες σας, χωρίς την άδειά σας.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις της εφαρμογής προσφέρουν ουσιαστικά στο FaceApp πρόσβαση στην χρήση, την τροποποίηση, προσαρμογή και δημοσίευση των εικόνων σας με αντάλλαγμα για την υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης.
Ουσιαστικά, επιτρέπεται η απεριόριστη χρήση των φωτογραφιών
Ο Τζέιμς Γουάτλι, ερευνητής στρατηγικής στην βρετανική εταιρεία Digitas, δημοσίευσε ένα απόσπασμα στο Twitter του, όπου αναφέρει: «Επιτρέπετε στο FaceApp μια αέναη, αμετάκλητη άδεια χρήσης, προσαρμογής, δημοσίευσης, διανομής του περιεχομένου του χρήστη… σε όλες τις μορφές μέσων… όταν δημοσιεύετε ή μοιράζεστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».
Το FaceApp δηλαδή, επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το όνομά σας, το όνομα χρήστη σας ή οποιαδήποτε άλλη παρεμφερή μορφή σε οποιαδήποτε μορφή μέσων χωρίς την έγκρισή σας και χωρίς να έχετε την δυνατότητα να το παραβιάσετε ή να διαμαρτυρηθείτε γι’ αυτό. Επίσης, δεν θα σας αποζημιώσει για το υλικό αυτό και θα διατηρήσει την εικόνα πολύ μετά την διαγραφή της εφαρμογής.
Ρωσικής προέλευσης η εφαρμογή
Οι χρήστες του Twitter, εντόπισαν την ρωσική προέλευση της εφαρμογής και συγκεκριμένα πως το FaceApp ανήκει σε μια εταιρεία με το όνομα Wireless Lab, με έδρα την Αγία Πετρούπολη.
Σύμφωνα με το Tech Crunch, η εφαρμογή έχει πρόσβαση σε φωτογραφίες στην πλατφόρμα iOS της Apple ακόμη και αν ένας χρήστης έχει ορίσει τα δικαιώματα φωτογραφίας σε «ποτέ».