Υπέκυψε στις πιέσεις της Νότιας Κορέας, επιτρέπει third-party συστήματα πληρωμών!

7


Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google και Apple προφανέστατα επιθυμούν οι χρήστες να χρησιμοποιούν κατά αποκλειστικότητα τα δικά τους συστήματα χρέωσης για αγορές εντός εφαρμογής (Play Store και App Store) σε κινητά και tablet.

Εξ ου και βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο, αφού αναγκάζουν τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα συστήματα πληρωμών και τους χρεώνουν με 30% προμήθεια. Κάθε κυβέρνηση σε παγκόσμια κλίμακα επιχειρεί τον περιορισμό του ελέγχου τους, δίχως να προκύπτει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η Νότια Κορέα όμως κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Πρόσφατα ψήφισε ένα νέο νομοσχέδιο, τον “Αντί-Google νόμο”, που θα αναγκάζει την Apple και την Google να επιτρέπουν στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής από third-party καταστήματα εφαρμογών και όχι εξ ολοκλήρου από τα δικά τους.

Ο συγκεκριμένος νόμος τέθηκε σε ισχύ εντός Σεπτεμβρίου και εάν κάποια εταιρεία δεν συμμορφώνεται με τους νέους κανονισμούς τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 3% των εγχώριων εσόδων της στη Νότια Κορέα.

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε από την Google να αντισταθεί στον νέο νόμο – αλλά συνέβη το απροσδόκητο. Μόλις χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της Νότιας Κορέας και θα επιτρέπει εφεξής επιλογές πληρωμής από τρίτους για αγορές εντός εφαρμογής.

Η ανακοίνωση της εταιρείας σημειώνεται στα πρακτικά σχεδόν ως κοσμοϊστορικό γεγονός, αφού πρόκειται για την πρώτη φορά στα χρονικά που η Google τροποποιεί την πολιτική απορρήτου της για μια συγκεκριμένη χώρα.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της επεσήμανε ότι θα μειώσει την προμήθεια του 15% που χρέωνε τους προγραμματιστές για τη διανομή εφαρμογών στο ποσοστό του 11%, όταν οι χρήστες επιλέγουν ένα εναλλακτικό σύστημα χρέωσης.

Βέβαια, δεν παρέλειψε να παινέψει το «σπίτι» της, λέγοντας ότι τα εναλλακτικά συστήματα χρέωσης «μπορεί να μην προσφέρουν την ίδια προστασία ή επιλογές πληρωμής και λειτουργίες του συστήματος χρέωσης με το Google Play — όπως γονικοί έλεγχοι, οικογενειακοί τρόποι πληρωμής, διαχείριση συνδρομής, δωροκάρτες Google Play και Play Points».

Άγνωστες παραμένουν προς το παρόν οι κινήσεις της Apple σχετικά με τη νομοθεσία της Νέας Κορέας, καθώς ακόμη δεν έχει προβεί σε κάποια αλλαγή. Το γεγονός όμως ότι η Google άλλαξε την πολιτική της και συμμορφώθηκε με τους κανονισμούς μιας χώρας δεν παύει να είναι εξαιρετικά αξιοσημείωτο…

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[Google]





Πηγή