Categories: Gaming

Τσιμέντο χωρίς νερό για ανθεκτικές δομές στη Σελήνη, αλλά και στη Γη


Αναζητούμε εδώ και πολύ καιρό εναλλακτικές λύσεις για το μπετόν που θα αντέχει για πάντα, Ενώ είναι ένα σπουδαίο υλικό που χρησιμεύει για τη διαμόρφωση κτιρίων, δρόμων και γεφυρών, είναι επίσης υπεύθυνο για ορισμένα προβλήματα. Η παραγωγή τσιμέντου, του συσσωματώματος που χρησιμοποιείται στο μείγμα σκυροδέματος, είναι υπεύθυνη για ένα κολοσσιαίο αποτύπωμα άνθρακα. Σαν να μην έφτανε αυτό, καταναλώνονται επίσης μεγάλες ποσότητες νερού.

Η φιλοδοξία της Ανθρωπότητας να επιστρέψει στη Σελήνη οδηγεί σε νέες λύσεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς αυτού του υλικού. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σκυρόδεμα για την κατασκευή δομών στον δορυφόρο της Γης, θα πρέπει να το κάνουμε χωρίς νερό ή με ελάχιστη ποσότητα αυτού του υγρού. Και αν πετύχουμε μια πρόοδο αυτών των χαρακτηριστικών θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε και στις κατασκευές στον πλανήτη μας.

Η δημιουργία ενός τσιμέντου χωρίς νερό δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά οι ερευνητές έχουν αρκετές προτάσεις στο τραπέζι. Μια ομάδα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (LSU) εργάζεται πάνω σε έναν νέο τύπο τσιμέντου με βάση το θείο. Η ιδέα είναι να το θερμάνουμε μέχρι τη χύτευσή του για να παρασκευάσουμε το υλικό χωρίς την ανάγκη νερού. Μάλιστα, η ομάδα ανακάτεψε πρόσφατα το τσιμέντο της με μια ένωση που προσομοιάζει το σεληνιακό έδαφος.

Αυτή η δοκιμή αποδείχθηκε επιτυχής. Χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή κατάφεραν να δημιουργήσουν τοίχους από σκυρόδεμα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι αυτός ο νέος τρόπος δόμησης συνοδεύεται από πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Οι τοίχοι μπορούν να αντέξουν ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Αυτό φαίνεται να είναι ένα καλό πλεονέκτημα για τις σεληνιακές αποστολές όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 121 ° C κατά τη διάρκεια της ημέρας και να πέσει στους -133 ° C τη νύχτα.

Μένει να αναλυθεί πώς αυτές οι κατασκευές θα συμπεριφέρονταν σε ένα περιβάλλον λιγότερο αυστηρό από αυτό που έχουμε στον πλανήτη μας. Τα καλά νέα είναι ότι το πρόγραμμα LSU υποστηρίζεται από τη NASA. Η τεχνολογία θα αξιολογηθεί στα εργαστήρια του Marshall Space Flight Center στο Huntsville της Αλαμπάμα. Ωστόσο, ο αριθμός των δοκιμών που μπορούν να πραγματοποιηθούν στη Γη είναι περιορισμένος.

Αυτό αναγνωρίζει ο Philip Metzger, πλανητικός φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, σε δηλώσεις του στο MIT Technology Review.

Όταν στείλουμε αποστολές σε αυτά τα πλανητικά σώματα για να δοκιμάσουμε την τεχνολογία χρησιμοποιώντας το πραγματικό έδαφος, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την τεχνολογία για να την κάνουμε να λειτουργήσει σε αυτό το περιβάλλον

Σε κάθε περίπτωση, αν η τεχνολογία αυτή συνεχίσει να εξελίσσεται και τελικά επιτύχει στο Διάστημα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση για τις κατασκευές στη Γη.

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Η TCL φέρνει την επανάσταση στο έξυπνο σπίτι [CES 2025]

Στην CES 2025, η TCL κάνει την τεχνολογία πιο ανθρώπινη, προσφέροντας στους καταναλωτές μια καθηλωτική…

10 λεπτά ago

Ανακοίνωσε επένδυση $20 δισ. για κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ

Ο επερχόμενος πρόεδρος Donald Trump άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου στο Mar-a-Lago στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώνοντας…

29 λεπτά ago

Απίστευτα υψηλό το κόστος ανάπτυξης των παιχνδιών

Η Activision κυκλοφορεί κάθε χρόνο παιχνίδια Call of Duty εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και…

40 λεπτά ago

Τέλος τα φίλτρα ομορφιάς σε Instagram, WhatsApp και Facebook – Τι αλλάζει και γιατί αποφασίστηκε

Τέλος τα φίλτρα ομορφιάς σε Instagram, WhatsApp και Facebook – Τι αλλάζει και γιατί αποφασίστηκε…

43 λεπτά ago

Αγωγή κατά της Meta διότι εκπαιδεύει τα AI μοντέλα της με προστατευμένο περιεχόμενο

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κατακτήσει τον κόσμο και φαίνεται να είναι το θέμα της μόδας…

48 λεπτά ago

Η εταιρεία δεν δίνει δεκάρα για τους πειρατές του Windows

Ένας πρώην υπάλληλος της Microsoft δημοσιεύει στο X ότι η Microsoft δεν ενδιαφέρεται για την…

58 λεπτά ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.