Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας οφείλουμε να παραδεχθούμε δύο πράγματα – το πρώτο είναι πως η κρίση του κορωνοϊού μας βρήκε απροετοίμαστους.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως όπως προκύπτει από έρευνα της Endeavor, 6 στις 10 επιχειρήσεις στη χώρας μας δεν είχαν κάποιο σχέδιο επιχειρηματικής συνέχειας, ώστε να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη κατάσταση όπως η πανδημία.
Για πάρα πολλά χρόνια, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν ένα ωραίο θέμα για συζήτηση, στο τέλος της οποίας κάποιος θα κατέληγε στη διαπίστωση πως «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα» και οι υπόλοιποι ή θα συμφωνούσαν επικαλούμενοι αφηρημένες έννοιες όπως ο συναισθηματικός κόσμος του Έλληνα και η ιδιοσυγκρασία του ή θα σώπαιναν μην μπορώντας να αντικρούσουν το… ατράνταχτο επιχείρημα. Οι αριθμοί έδειχναν πως η τηλεργασία αποτελούσε περιορισμένη δραστηριότητα στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Eurostat το ποσοστό των συχνά τηλεργαζόμενων στην Ελλάδα το 2018 ήταν 2% έναντι 5,8% στην ευρωζώνη και 5,2% στην Ε.Ε. των 27. Στην πρωταθλήτρια στον συγκεκριμένο τομέα Ολλανδία το ποσοστό ήταν 13,4%, ενώ στην Πορτογαλία, μια χώρα με την οποία μπορούμε να συγκριθούμε πολύ εύκολα σε όρους πληθυσμού και -κάποιων- συνηθειών, το ποσοστό ήταν 6,1%.
Το δεύτερο πράγμα που μας έδειξε η πανδημία του κορωνοϊού είναι πως όλοι -λίγο πολύ- επιδείξαμε αξιοσημείωτα αντανακλαστικά και πρωτοφανή προσαρμοστικότητα υιοθετώντας σύγχρονα εργαλεία και εφαρμογές για την ομαδική εργασία από απόσταση κα την επικοινωνία.
Ο συνάδελφος πλέον δεν είναι ο άνθρωπος που απέχει από εμάς όσο μια πόρτα ή ένα χώρισμα αλλά βρίσκεται ίσως και στην άλλη άκρη της πόλης και η επικοινωνία μαζί του δεν γίνεται στον διάδρομο της εταιρείας αλλά μέσω της οθόνης. Η οθόνη είναι επίσης το βασικό μέσο επικοινωνίας με συνεργάτες, προμηθευτές, πελάτες, τράπεζες, δηλαδή με όλο το πλέγμα των σχέσεων που έχει αναπτύξει μία επιχείρηση. Είναι όμως επίσης γεγονός πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι πιο ευάλωτες σε σοκ, με δεδομένο ότι κυρίως η μικρή επιχειρηματικότητα συνδέεται με δυσκολία στην πρόσβαση σε κεφάλαια, που εντείνουν την τεχνολογική υστέρηση.
Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στην πατρίδα μας αντιστοιχούν -με στοιχεία του 2017- στο 97% του συνόλου των επιχειρήσεων και απασχολούν το 57% των εργαζομένων, όταν στην Ε.Ε αντιστοιχούν στο 93% της συνολικής επιχειρηματικότητας και στο 29% της απασχόλησης. Είναι σαφές πως στην περίοδο των έκτακτων μέτρων για πολλές επιχειρήσεις αυτής της μεγάλης και εξαιρετικά σημαντικής για την ελληνική οικονομία ομάδας, κάθε επιπλέον δαπάνη μπορεί να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο και κάθε ενέργεια στήριξης και αλληλεγγύης είναι, φυσικά, καλοδεχούμενη. Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις η COSMOTE ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προσφέρει δωρεάν και για διάστημα τριών μηνών την υπηρεσία Microsoft Office 365 Business Premium για έως και 15 άδειες χρήσης και με συνολικό όφελος που μπορεί να φτάσει ως και τα 600 ευρώ ανά επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την προσφορά, μπορούν να την αποκτήσουν, ανεξάρτητα από το αν είναι πελάτες COSMOTE, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα, έως και τις 10 Μαΐου.
Η υπηρεσία Office 365 βασίζεται στην τεχνολογία cloud, που επιτρέπει την αυτόματη ενημέρωση των εφαρμογών, εφόσον οι χρήστες είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, ώστε να έχουν πρόσβαση πάντα στις τελευταίες εκδόσεις των Word, Excel, PowerPoint κ.ά. Παράλληλα, προσφέρει πρόσβαση σε μια από τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, την Microsoft Teams, που προσφέρει ποιότητα video HD, δυνατότητα για chat και πολλά ακόμα σύγχρονα εργαλεία εξ αποστάσεως εργασίας.
Είναι γεγονός πως ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση και είναι επίσης γεγονός πως αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει. Ωστόσο, στο διάστημα που θα έχει μεσολαβήσει μέχρι τότε πολλές επιχειρήσεις θα έχουν γνωρίσει από κοντά τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και θα την κάνουν μέρος της νέας κανονικότητας. Όσο για το επιχείρημα του «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα», όλα δείχνουν πως τελικά δεν είναι και τόσο ακλόνητο όσο έμοιαζε…
Το «Εxperience AI» της Google έρχεται να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης -…
Τι κοινό έχουν οι OpenAI, Anthropic και Meta; Είναι τεχνολογικοί γίγαντες που πρόσφατα δάνεισαν την…
«Θέλω να βγάλω (νέα) ταυτότητα» – «Τσίπουρο πίνεις;»: Γενέθλια για το mAigov, οι 10 πιο…
Μαζί με το νέο Gemini 2.0, η Google ανακοίνωσε σήμερα μια νέα λειτουργία που ονομάζεται…
Μια δυσχερής διακοπή υπηρεσιών έπληξε αρκετές από τις εφαρμογές της Meta, με χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως…
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του Gemini 1.5, το τμήμα DeepMind της Google…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment