Το Parker Solar Probe της NASA έδωσε σήμα ζωής, παρέχοντας την πολυαναμενόμενη επιβεβαίωση ότι κατάφερε να επιβιώσει από το κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Μετά την πλησιέστερη προσέγγιση του Ήλιου που αποτελεί ρεκόρ, το Parker Solar Probe της NASA έστειλε ένα σήμα πίσω στη Γη που δείχνει ότι είναι καλά στην υγεία του και λειτουργεί κανονικά», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της σήμερα.
Το διαστημικό σκάφος συλλογής δεδομένων πέρασε την Τρίτη από τον Ήλιο με ταχύτητα 692.017 χλμ/ώρα, την μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει επιτευχθεί ποτέ από ανθρώπινο αντικείμενο, πλησιάζοντας σε απόσταση 6.1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ηλιακή επιφάνεια.
Ωστόσο, η θέση του διαστημικού σκάφους σε σχέση με τη Γη οδήγησε σε μια αναμενόμενη διακοπή των επικοινωνιών, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα επιχειρήσεων της αποστολής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins στο Laurel του Maryland έπρεπε να περιμένει μέχρι τώρα για να ανακαλύψει αν επέζησε από τη στενή συνάντηση με τον Ήλιο.
Προς ανακούφιση της ομάδας, ένα σήμα ήρθε από το Parker Solar Probe αργά το βράδυ της Πέμπτης. Το διαστημικό σκάφος αναμένεται να στείλει λεπτομερή τηλεμετρικά δεδομένα για την κατάστασή του την 1η Ιανουαρίου.
«Αυτή η κοντινή μελέτη του Ήλιου επιτρέπει στο Parker Solar Probe να λάβει μετρήσεις που βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς το υλικό σε αυτή την περιοχή θερμαίνεται σε εκατομμύρια βαθμούς, να εντοπίσουν την προέλευση του ηλιακού ανέμου (μια συνεχής ροή υλικού που διαφεύγει από τον Ήλιο) και να ανακαλύψουν πώς τα ενεργητικά σωματίδια επιταχύνονται σε ταχύτητα σχεδόν αυτή του φωτός», δήλωσε η NASA. «Προηγούμενες κοντινές διελεύσεις έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν την προέλευση των δομών του ηλιακού ανέμου και να χαρτογραφήσουν το εξωτερικό όριο της ατμόσφαιρας του Ήλιου».
Το Parker Solar Probe της NASA εκτοξεύτηκε από το Cape Canaveral της Φλόριντα το 2018. Η πρώτη του σημαντική πτήση από τον Ήλιο πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021, κατά τη διάρκεια της οποίας το όχημα έγινε το πρώτο διαστημικό σκάφος που «άγγιξε» το κοντινότερο άστρο μας, εισερχόμενο στην εξωτερική ατμόσφαιρά του, γνωστή ως κορώνα.
[via]