Categories: Internet

Το James Webb αποκαλύπτει το χαοτικό κέντρο του Γαλαξία μας


Η τελευταία εικόνα που έδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb των NASA/ESA/CSA δείχνει ένα τμήμα του πυκνού κέντρου του Γαλαξία μας με πρωτοφανή λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών που δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν οι αστρονόμοι και δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξηγήσουν. Η περιοχή σχηματισμού των αστέρων, που ονομάζεται Sagittarius C (Sgr C), απέχει περίπου 300 έτη φωτός από την κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας, τον Τοξότη Α*.

Ανάμεσα στα περίπου 500.000 αστέρια της εικόνας υπάρχει ένα σμήνος πρωτοαστέρων (αστέρια που ακόμη σχηματίζονται και συσσωρεύουν μάζα), τα οποία παράγουν εκροές που λάμπουν σαν φωτιά μέσα σε ένα υπέρυθρο σκοτεινό νέφος. Στην καρδιά αυτού του νεαρού σμήνους βρίσκεται ένας ήδη γνωστός, μαζικός πρωτοαστέρας με μάζα πάνω από 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου μας. Το νέφος από το οποίο αναδύονται οι πρωτοαστέρες είναι τόσο πυκνό που το φως από τα αστέρια που βρίσκονται πίσω του δεν μπορεί να φτάσει στο James Webb, με αποτέλεσμα να φαίνεται λιγότερο πυκνό, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια από τις πιο πυκνές περιοχές της εικόνας. Μικρότερα υπέρυθρα σκοτεινά νέφη βρίσκονται διάσπαρτα στην εικόνα, μοιάζοντας με τρύπες στο αστρικό πεδίο. Εκεί σχηματίζονται τα μελλοντικά αστέρια.

Το όργανο NIRCam (Near-Infrared Camera) του James Webb κατέγραψε επίσης εκπομπή μεγάλης κλίμακας από ιονισμένο υδρογόνο που περιβάλλει την κάτω πλευρά του σκοτεινού νέφους, η οποία εμφανίζεται με κυανό χρώμα στην εικόνα. Συνήθως, αυτό είναι το αποτέλεσμα των φωτονίων ενέργειας που εκπέμπονται από νεαρά αστέρια μεγάλης μάζας, αλλά η τεράστια έκταση της περιοχής που δείχνει το James Webb προκαλεί έκπληξη και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής που ο Crowe σχεδιάζει να εξετάσει περαιτέρω είναι οι δομές που μοιάζουν με βελόνες στο ιονισμένο υδρογόνο, οι οποίες εμφανίζονται προσανατολισμένες χαοτικά προς πολλές κατευθύνσεις.

Σε απόσταση περίπου 25.000 ετών φωτός από τη Γη, το γαλαξιακό κέντρο είναι αρκετά κοντά για να μελετηθούν μεμονωμένα αστέρια με το τηλεσκόπιο James Webb, επιτρέποντας στους αστρονόμους να συλλέξουν πρωτοφανείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σχηματισμού των άστρων και τον τρόπο με τον οποίο η διαδικασία αυτή μπορεί να εξαρτάται από το κοσμικό περιβάλλον, ιδίως σε σύγκριση με άλλες περιοχές του γαλαξία. Για παράδειγμα, σχηματίζονται πιο ογκώδη αστέρια στο κέντρο του Γαλαξία μας, σε αντίθεση με τις άκρες των σπειροειδών βραχιόνων του;

[ESA]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Επίσημα με Snapdragon 8 Gen3 και μπαταρία 6000mAh!

Ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγη ώρα το νέο OnePlus 13R και φέρνει μαζί του έναν…

3 ώρες ago

Το μέλλον της μέτρησης αρτηριακής πίεσης από wearables!

Στον κόσμο των wearables, η ανίχνευση της αρτηριακής πίεσης θεωρείται το επόμενο ιερό δισκοπότηρο για…

3 ώρες ago

Νέα σειρά gaming laptops με Intel Core Ultra και γραφικά RTX 50 Series

Η Acer ανακοίνωσε στο CES 2025 σημαντικές αναβαθμίσεις στις επιδόσεις και στα χαρακτηριστικά των νέων…

4 ώρες ago

Μια διαφορετική και πρωτοποριακή προσέγγιση για την υλοποίηση κβαντικών υπολογιστών!

Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν μια μέρα να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός…

4 ώρες ago

Επιστρέφει το πολιτικό περιεχόμενο στα Facebook, Instagram και Threads

Στο πλαίσιο μιας σημαντικής αναθεώρησης των πολιτικών της για τον έλεγχο του περιεχομένου που ανακοινώθηκε…

5 ώρες ago

Διαθέσιμη η υπηρεσία και στις LG Smart TVs από φέτος

Το σχέδιο της Microsoft να μετατρέψει τα πάντα σε συστήματα με δυνατότητα να παίζουν παιχνίδια…

5 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.