Πίδακες κόκκινου αερίου που εκρήγνυνται στο σύμπαν και μια λαμπερή σπηλιά σκόνης: Η NASA σηματοδοτεί έναν χρόνο ανακαλύψεων από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb με μια νέα εντυπωσιακή εικόνα γέννησης άστρων.
Η εικόνα είναι από το σύμπλεγμα νεφών Rho Ophiuchi, το πλησιέστερο μοριακό νέφος στη Γη, του οποίου η εγγύτητα στα 390 έτη φωτός επιτρέπει ένα ευκρινές κοντινό πλάνο από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο σε τροχιά που έχει κατασκευαστεί ποτέ.
Η εικόνα του Webb δείχνει περίπου 50 νεαρά αστέρια, με μάζα παρόμοια με του Ήλιου μας ή μικρότερη. Ορισμένα έχουν τις χαρακτηριστικές σκιές των περιφερειακών αστεροειδών δίσκων, ένα σημάδι ότι γύρω τους μπορεί τελικά να σχηματιστούν πλανήτες.
Τεράστιοι πίδακες υδρογόνου εμφανίζονται οριζόντια στο πάνω τρίτο της εικόνας και κάθετα στα δεξιά.
«Αυτά συμβαίνουν όταν ένα αστέρι σκάει για πρώτη φορά μέσα από το γενέθλιο περίβλημά του από κοσμική σκόνη, εκτοξεύοντας ένα ζευγάρι αντίθετων πιδάκων στο Διάστημα, όπως ένα νεογέννητο που απλώνει για πρώτη φορά τα χέρια του στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
«Η εικόνα του Rho Ophiuchi μάς επιτρέπει να παρακολουθήσουμε με νέα σαφήνεια μια πολύ σύντομη περίοδο στον κύκλο ζωής των άστρων. Ο δικός μας Ήλιος βίωσε μια τέτοια φάση, πολύ καιρό πριν, και τώρα έχουμε την τεχνολογία για να δούμε την αρχή της ιστορίας ενός άλλου άστρου» δήλωσε στο AFP ο επιστήμονας του προγράμματος Webb, Klaus Pontoppidan.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι ένα κοινό έργο της Nasa και των ευρωπαϊκών (Esa) και καναδικών (CSA) διαστημικών οργανισμών.
Εκτοξεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021, αλλά οι μηχανικοί χρειάστηκαν έξι μήνες για να στήσουν το παρατηρητήριο και να δοκιμάσουν όλα τα συστήματά του.
Ήταν στις 12 Ιουλίου 2022 όταν είδαμε τις πρώτες έγχρωμες εικόνες.
Ο στόχος του James Webb
Ο βασικός στόχος του Webb είναι να ανιχνεύσει τα πρώτα αστέρια που έλαμψαν στο Σύμπαν πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια και ήδη έχει αποδείξει ότι οι γαλαξίες των άστρων συγκεντρώθηκαν πολύ νωρίτερα και ωρίμασαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πίστευε κανείς προηγουμένως.
Το τηλεσκόπιο έχει και άλλους στόχους, ένας από τους οποίους είναι να μας δείξει τις λεπτομέρειες για το πώς δημιουργούνται τα αστέρια και πώς γεννούν πλανήτες. Και γι’ αυτόν το λόγο το Rho Ophiuchi είναι ένας συναρπαστικός στόχος για το ισχυρότερο παρατηρητήριο του Διαστήματος.
«Το τηλεσκόπιο James Webb δεν πρόκειται μόνο να φέρει επανάσταση στην άποψή μας για το πώς γεννήθηκαν οι γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν, αλλά και για το πώς δημιουργούνται τα αστέρια και οι πλανήτες σήμερα, πολύ πιο κοντά στο σπίτι μας, στο δικό μας Γαλαξία» δήλωσε ο καθηγητής Mark McCaughrean, ανώτερος σύμβουλος της Esa για την επιστήμη και την εξερεύνηση στο BBC News.
Με πληροφορίες από AFP, BBC
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ