Το φιλόδοξο πείραμα με στόχο «το ακατόρθωτο», να φτιάξει ύλη από φως

45


Ένα φιλόδοξο πείραμα που έχει ως στόχο να «πετύχει το ακατόρθωτο» πραγματοποιεί μια ερευνητική ομάδα. Ο στόχος αυτός είναι η μετατροπή του φωτός σε ύλη!

Η επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου με επικεφαλής τον καθηγητή Steven Rose έχει θέσει ως στόχο να αντιστρέψει την περίφημη εξίσωση του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το «E=mc2» (η ενέργεια ισούται με τη μάζα επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο). Μια θεωρία που έχει βρει την επιβεβαίωσή της σε αυτά που συμβαίνουν στο Σύμπαν, δηλαδή η ύλη να μετατρέπεται σε ενέργεια.

Τώρα οι επιστήμονες, για πρώτη φορά, θέλουν να εξετάσουν τη διάσημη εξίσωση από την… ανάποδη, δηλαδή να δημιουργήσουν ύλη από την ενέργεια. Πρόκειται για μια θεωρία 84 ετών, για την οποία υπήρχε κάποτε η πεποίθηση ότι ήταν αδύνατο να αποδειχθεί, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Η ερευνητική ομάδα υπό τον Rose διαθέτει δυο πολύ ισχυρά λέιζερ, το ένα με ισχύ 1.000 φορές την ενέργεια του ορατού φωτός και το άλλο με 1.000.000 φορές. Τα δυο αυτά λέιζερ θα «πυροβολήσουν» στο ίδιο σημείο ταυτόχρονα. Το φιλόδοξο αυτό πείραμα, που μπορεί και να αλλάξει την ιστορία της επιστήμης αν πετύχει, βασίζεται στη διαδικασία Breit-Wheeler, δηλαδή την παραγωγή ενός ηλεκτρονίου και ενός ποζιτρονίου (το αντι-σωματίδιο του ηλεκτρονίου) από τη σύγκρουση δυο φωτονίων. Οι δυο επιστήμονες πέτυχαν στο πείραμά τους αυτό το 1934! Έκτοτε κανένας δεν μπόρεσε να το αναπαράξει.

dgfuisdgf1

Ο Rose πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει. «Θα είναι μια καθαρή απόδειξη της διάσημης εξίσωσης του Αϊνστάιν που σχετίζει την ενέργεια και τη μάζα, το E=mc2, που μας λέει πόση ενέργεια παράγεται όταν μετατρέπουμε τη μάζα σε ενέργεια» αναφέρει η ανακοίνωση του καθηγητή για το φιλόδοξο πείραμά του.

dgfuisdgf3

Γατί θα μπορούσε να ενδιαφέρει την ανθρωπότητα κάτι τέτοιος; Ο στενός συνεργάτης και δεύτερος επικεφαλής του πρότζεκτ, Δρ Stuart Mangles εξηγεί πως αν το πείραμα πετύχει, μπορεί να προσφέρει μια άνευ προηγουμένου κατανόηση και γνώση των αστροφυσικών διαδικασιών και – εν τέλει- της γέννησης του Σύμπαντος.

Με το πείραμα «θα αναπαράξουμε μια διαδικασία που υπήρξε σημαντική τα πρώτα 100 δευτερόλεπτα της ζωής του Σύμπαντος» αλλά και θα λύσει ένα από τα – μέχρι σήμερα- άλυτα μυστήρια του Κόσμου, τις εκρήξεις της ακτινοβολίας Γ’, δηλαδή των ισχυρότερων εκρήξεων που συμβαίνουν στο Σύμπαν.

dgfuisdgf4





Πηγή