Categories: Gaming

Το τελευταίο των compact smartphones, αλλά όχι σε αυτήν την τιμή


Ό,τι και να συμβαίνει γύρω της, όσο και αν προχωρά ο ανταγωνισμός, η Sony αδιαφορεί πλήρως και ακολουθεί πιστά τη δική της ξεχωριστή φιλοσοφία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κατηγορία των smartphones. Κάπως έτσι, λοιπόν, υποδεχθήκαμε μέσα στο καλοκαίρι και το Sony Xperia 10 VI, το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως ένα μάλλον ασυνήθιστο mid-range smartphone για τα δεδομένα της σημερινής εποχής.

Η Sony μοιάζει να δίνει περισσότερη έμφαση σε χαρακτηριστικά που απουσιάζουν ολοένα και περισσότερο από τις σύγχρονες συσκευές, όπως η δυνατότητα επέκτασης αποθηκευτικού χώρου, η υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, αλλά και ο compact σχεδιασμός. Ας το γνωρίσουμε, όμως, λίγο καλύτερα σε αυτό το review.

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι το Sony Xperia 10 VI έρχεται μέσα σε ένα τρομερά απλοϊκό πακέτο που δεν περιλαμβάνει τίποτα. Απλά η συσκευή και το manual! Ούτε καλώδια, ούτε θήκη, ούτε φορτιστής, ούτε καν καρφίτσα για την υποδοχή των καρτών SIM (αν και υπάρχει λόγος για αυτό).

Πάμε στην πρώτη επαφή μαζί του. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, είναι από τις λίγες compact συσκευές της αγοράς, με τον χαρακτηριστικό μακρόστενο σχεδιασμό της εταιρείας και ιδιαίτερα χαμηλό βάρος (μόλις 164gr) που σε κάνει να το νιώθεις πούπουλο στο χέρι σου. Η κατασκευή του είναι από ειδικά επεξεργασμένο πλαστικό υλικό που σου αφήνει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση στο χέρι, δεν γλιστρά επάνω στις επιφάνειες και παρά το μικρό βάρος αντιλαμβάνεσαι πως είναι πολύ ανθεκτικό. Επίσης, η κατασκευή του είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη, στη δεξιά πλευρά έχουν τοποθετηθεί τα volume και power buttons, με το τελευταίο να ενσωματώνει τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και να βρίσκεται στο σωστό σημείο για φυσιολογική πρόσβαση όπως το κρατάς. Στο πίσω μέρος έχουμε μια διπλή κάμερα στην επάνω αριστερή γωνία η οποία δεν προεξέχει σχεδόν καθόλου από το υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα η συσκευή να παραμένει σταθερή επάνω σε ένα γραφείο ή τραπέζι. Στο επάνω μέρος υπάρχει υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, ενώ στο κάτω μέρος η υποδοχή USB-C. Η ιδιαιτερότητα έρχεται στην αριστερή πλευρά όπου βρίσκεται η υποδοχή για κάρτες SIM και microSDXC. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες μας, δεν χρειάζεται πλέον ειδική καρφίτσα, μιας και μπορείς να τραβήξεις το συρτάρι απλά με το νύχι σου.

Συνοψίζοντας, η κατασκευή είναι απλοϊκή και με πλαστικό υλικό, αλλά σίγουρα μας άρεσε το μικρό βάρος και η γενικότερη αίσθηση που αφήνει στο χέρι. Απλά αν το χρησιμοποιήσεις για λίγο και έπειτα μετάβεις σε ένα συνηθισμένο smartphone της εποχής μας, σου δημιουργείται η εντύπωση ότι πιάνεις ένα tablet…

Οθόνη

Η εταιρεία έχει επιλέξει ένα 6.1’’ OLED panel με αναλογία εικόνας 21:9 και ανάλυση 2520 x 1080 (FHD+). Παρά το γεγονός ότι προσφέρει μια όμορφη εμπειρία θέασης με ζωντανά χρώματα, βαθιά μαύρα και γενικότερα μια κινηματογραφικά φυσική εικόνα για παρακολούθηση περιεχομένου, είναι απογοητευτικό ότι εν έτει 2024 ο ρυθμός ανανέωσης περιορίζεται στα 60Hz και η μέση φωτεινότητα μόλις στα 1000nits. 

Θα θέλαμε, λοιπόν, να δούμε υψηλότερη φωτεινότητα για μια πιο ευκρινή εμπειρία θέασης στο έντονο φως της ημέρας, αλλά και μια πιο ομαλή εμπειρία σκρολαρίσματος που μας έχει γίνει συνήθειο από όλα τα υπόλοιπα Android smartphones εδώ και αρκετά χρόνια.

Hardware – Απόδοση

Η Sony επέλεξε να χρησιμοποιήσει έναν άκρως mid-range επεξεργαστή Snapdragon 6 Gen1, ο οποίος είναι κατασκευασμένος σε κλίμακα 4nm, και να τον συνδυάσει με 8GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο. Κακά τα ψέμματα, το Sony Xperia 10 VI δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας στον τομέα της απόδοσης, καθώς ναι μεν μπορείς να κάνεις τα πάντα, από την άλλη δε, θα πρέπει να συμβιβαστεί με μερικά miliseconds καθυστέρησης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα mid-range smartphones.

Στη δική μας χρήση δεν παρατηρήσαμε κολλήματα ή φαινόμενα υπερθέρμανσης, ωστόσο, είναι γεγονός πως μας την «έσπασε» σε ορισμένες μεταβάσεις από μία ανοικτή εφαρμογή σε άλλη, ή στην ταχύτητα του κλείστρου της κάμερας. Για τα games δεν είχαμε ούτως ή άλλως υψηλές απαιτήσεις από έναν mid-range επεξεργαστή, αν και παίξαμε χωρίς προβλήματα Genshin Impact σε medium ρυθμίσεις.

Εκεί που παίρνει πολύ καλό βαθμό είναι ο ήχος, με τα δύο front facing ηχεία stereo να προσφέρουν καθαρότητα και αρκετά υψηλή ένταση, ενώ υπάρχει και υποδοχή 3.5mm για τους μερακλήδες που διαθέτουν (και προτιμούν) τα ενσύρματα ακουστικά.

Στο κομμάτι του λογισμικού, η Sony πορεύεται με μια σχεδόν stock έκδοση του Android 14, αν και υπάρχουν ορισμένες παραμετροποιήσεις από μέρους της (π.χ. η Side Sense bar για άμεση πρόσβαση σε επιλεγμένες εφαρμογές ή ρυθμίσεις). Είναι μια πολύ ελαφριά έκδοση που σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται αρκετά γρήγορα, απλά υπάρχουν οι περιορισμοί του hardware που πηγαίνουν την εμπειρία χρήσης ένα κλικ πιο πίσω από τον ανταγωνισμό.

Τέλος, η αυτονομία είναι από τα πολύ δυνατά χαρακτηριστικά του Sony Xperia 10 VI, γεγονός που οφείλεται ΚΑΙ στο μετρίων δυνατοτήτων hardware. Η μπαταρία έχει τυπική χωρητικότητα 5000mAh, αλλά ακόμα και σε βαρύ σενάριο χρήσης θα σου βγάλει σχεδόν 2 ημέρες με μία φόρτιση! Για πιο μετριοπαθείς χρήστες δεν αποκλείεται να φτάσει και τις 3 ημέρες, επιδόσεις που δεν συναντάμε σε smartphones την τελευταία δεκαετία (και βάλε). Αρνητικό, ωστόσο, το ζήτημα της φόρτισης, μιας και χρειάζεται κάτι παραπάνω από 90 λεπτά για να φτάσει στο 100%. Τέτοιοι χρόνοι φόρτισης είναι βγαλμένοι από την προηγούμενη δεκαετία…

Κάμερες

Μια απλή διπλή κάμερα στο πίσω μέρος του Sony Xperia 10 VI όπου όλο το βάρος πέφτει στον κύριο αισθητήρα 48MP Sony IMX582, ο οποίος συνοδεύεται από δεύτερο αισθητήρα 8MP f/2.2 ultrawide.

Σε συνθήκες καλού φωτισμού μπορούμε να πάρουμε πολύ καλές λήψεις, με φυσική απόδοση των χρωμάτων και μια βαθμονόμηση που θυμίζει αυτήν των καμερών της εταιρείας. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου τα χρώματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, η έκθεση είναι ασυνεπής και σε ανακολουθία με τον περιβαλλοντικό φωτισμό (π.χ. πιο σκοτεινές εικόνες ενώ υπάρχει ικανός φωτισμός, ο ουρανός υπερεκτεθειμένος) και το δυναμικό εύρος σχετικά στενό. Πιθανότατα αυτά οφείλονται στις περιορισμένες δυνατότητες του Snapdragon 6 Gen1 και ενδεχομένως κάποιο software update να διορθώσει την κατάσταση ως έναν βαθμό. Σε μειωμένο φωτισμό, η ποιότητα μειώνεται εκθετικά, ενώ δεν υπάρχει ξεχωριστή λειτουργία Night Mode.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει τηλεφακός, το Sony Xperia 10 VI επιτρέπει τη λήψη με 2x zoom σε παρόμοια ποιότητα με την original, αν και για κάποιο ανεξήγητο λόγο τα χρώματα φαίνονται ελαφρώς διαφορετικά. Τα πορτραίτα βγαίνουν με τίμια απόδοση για τα δεδομένα της συσκευής, ενώ ο υπερευρυγώνιος φακός προσφέρει μια τυπική υποδεέστερη απόδοση από τον κύριο αισθητήρα με πιο περιορισμένο δυναμικό εύρος.

Είναι κρίμα για μια εταιρεία όπως η Sony, η οποία τροφοδοτεί με αισθητήρες κάμερας όλους τους κατασκευαστές συσκευών Android, να μην επενδύει σε λίγο καλύτερο hardware για τα δικά της smartphones. Από την άλλη, ίσως με αυτόν τον τρόπο να θέλει να διαφοροποιήσει τις δυνατότητες του Xperia 10 VI με αυτές του Xperia 1 VI, μιας και το τελευταίο κινείται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο.

Επίλογος

Το πραγματικό θέμα με το Sony Xperia 10 VI δεν είναι ούτε η μέτρια απόδοση, ούτε η μέτρια κάμερα του. Για να είμαστε ειλικρινείς, είναι μια χαρά επιλογή smartphone για αυτούς που επιθυμούν compact συσκευές και πλέον δεν κατασκευάζει κανείς από τους υπόλοιπους σε αυτό το μέγεθος. Απλά δεν γίνεται αγαπητή μας Sony, να ζητάς €400 σε μια κατηγορία όπου πέφτει «ξύλο» από τον ανταγωνισμό. 

Sony Xperia 10 VI 

  • Οθόνη 6.1’’ OLED FHD+ (2520 x 1080, 21:9 αναλογία εικόνας) με επικάλυψη Gorilla Glass Victus
  • Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 6 Gen1 (4nm)
  • Μνήμη RAM 8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB (επέκταση με microSDXC)
  • Dual κάμερα 48MP f/1.8 OIS + 8MP f/2.2 ultrawide 120º
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0
  • Ηχεία stereo
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • dualSIM, WiFi 5, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 14 (έως 3 μεγάλες αναβαθμίσεις)
  • Μπαταρία 5000mAh
  • Υποδοχές USB-C, 3.5mm
  • Διαστάσεις 155 x 68 x 8.3mm
  • Βάρος 164gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP65/IP68 για προστασία από νερό και σκόνη (βάθος 1.5m για 30 λεπτά)



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Τι είναι, γιατί είναι σημαντικά και πως τα διαχειριζόμαστε

Όλοι έχουμε ακούσει τον όρο «πυρηνικά απόβλητα», και ειδικά τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση…

15 ώρες ago

AI ρομπότ έπεισε αυτόνομα άλλα 12 μεγαλύτερα ρομπότ να το ακολουθήσουν έξω από εκθεσιακό χώρο!

Σε ένα σχέδιο απόδρασης που μπορεί να συναγωνιστεί την πλοκή ταινίας της Disney ή της…

15 ώρες ago

Υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα; Γιατί η Google ισχυρίζεται ότι βρήκε το κλειδί για να γίνουμε… «Interstellar»

Το παράλληλο σύμπαν που πραγματεύεται η ταινία «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν αλλά και τη σύγχρονη…

16 ώρες ago

Η γήρανση επηρεάζει περισσότερο ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα

Η λεπτομερής χαρτογράφηση 1,2 εκατομμυρίων εγκεφαλικών κυττάρων αποκάλυψε ότι δεν γερνούν όλοι οι τύποι κυττάρων…

16 ώρες ago

Μια ανάρτηση στο X αναπτερώνει τις ελπίδες των απανταχού fans!

Το Half-Life 3 είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα παιχνίδια όλων των εποχών, μόνο…

16 ώρες ago

Κάθε τσιγάρο μειώνει κατά 20 λεπτά τη ζωή σου…

Σε περίπτωση που έχετε πάρει τη μεγάλη απόφαση να κόψετε οριστικά το κάπνισμα και θέλετε…

16 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.