Categories: Technology

Το σχέδιο της NASA για την κλιματική αλλαγή: Θα «ελευθερώσει» εκατομμύρια τόνους πάγου στην ατμόσφαιρα


Ομάδα επιστημόνων της NASA ισχυρίζεται ότι βρήκε διέξοδο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς, όπως τονίζουν, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διασπορά πάγου στην ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για μία μέθοδο που θα περιλαμβάνει την αποστολή αεροπλάνων σε μεγάλο υψόμετρο (58.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια), τα οποία θα ψεκάζουν σωματίδια πάγου στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτή την ενέργεια θα παγώσει το νερό, απομακρύνοντας έτσι τους υδρατμούς προτού μετατραπούν σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που παγιδεύουν τη θερμότητα από τη διαφυγή στο Διάστημα, αυξάνοντας τελικά τις θερμοκρασίες στη Γη.

Τα σωματίδια του πάγου θα παγώσουν το νερό, το οποίο στη συνέχεια θα έπεφτε πίσω στη Γη, αφαιρώντας το περίσσευμα υδρατμών και αφυδατώνοντας τη στρατόσφαιρα, όπου το νερό μετατρέπεται σε αέριο που παγιδεύει τη θερμότητα.

Άγνωστο πώς και πότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί το σχέδιο της NASA

Το σχέδιο αποτελεί «προϊόν» συνεργασίας της NASA και της National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), όμως είναι άγνωστο πώς και πότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

Ο Τζόσουα Σβαρτς, φυσικός του NOAA, είπε: «Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να εφαρμόσουμε ακόμη. Πρόκειται για τη διερεύνηση του τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, αλλά και το πού μπορούμε να κατευθύνουμε την έρευνα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε ότι οι προσπάθειες δεν θα εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και θα ψύξουν μόνο την ατμόσφαιρα κατά το 1/70, που είναι ίσο με την ποσότητα της θερμότητας που έχουμε από το CO2.

Το «James Webb» της NASA ανακάλυψε αρχαίο γαλαξία που δεν έπρεπε να υπάρχει -Ανατροπή στα κοσμολογικά δεδομένα;

NASA: Ο «Οδυσσέας»… σκόνταψε σε έναν βράχο κατά την προσελήνωση αλλά λειτουργεί κανονικά [εικόνες]

Σύμφωνα με τη NASA, οι υδρατμοί που συσσωρεύονται στη στρατόσφαιρα προκαλούν το αέριο του θερμοκηπίου της Γης και είναι κατά το ήμισυ υπεύθυνοι για το φαινόμενο.

«Οι υδρατμοί στη συνέχεια απορροφούν τη θερμότητα που ακτινοβολείται από τη Γη και την εμποδίζουν να διαφύγει στο Διάστημα. Αυτό θερμαίνει περαιτέρω την ατμόσφαιρα, με συνέπεια να εκλύονται ακόμη περισσότεροι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα» αναφέρει η NASA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομάδα πιστεύει ότι η περιοχή για την εφαρμογή του σχεδίου θα είναι το Ψυχρό Σημείο του Δυτικού Ειρηνικού (WCP), μια περιοχή της ατμόσφαιρας περίπου στο μέγεθος της Αυστραλίας.

Η περιοχή επιλέχθηκε επειδή οι υδρατμοί εισέρχονται συνήθως στη στρατόσφαιρα μέσω της ανοδικής μεταφοράς κατά μήκος της τροπόπαυσης -το όριο που χωρίζει την τροπόσφαιρα από τη στρατόσφαιρα-, στους Τροπικούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή

iTech News

Leave a Comment

Recent Posts

OpenAI, Meta και Anthropic υπέκυψαν…

Τι κοινό έχουν οι OpenAI, Anthropic και Meta; Είναι τεχνολογικοί γίγαντες που πρόσφατα δάνεισαν την…

6 ώρες ago

«Θέλω να βγάλω (νέα) ταυτότητα» – «Τσίπουρο πίνεις;»: Γενέθλια για το mAigov, οι 10 πιο συχνές και οι 5 πιο περίεργες ερωτήσεις

«Θέλω να βγάλω (νέα) ταυτότητα» – «Τσίπουρο πίνεις;»: Γενέθλια για το mAigov, οι 10 πιο…

6 ώρες ago

Η αναζήτηση στο Διαδίκτυο σε άλλο επίπεδο με την AI της Google

Μαζί με το νέο Gemini 2.0, η Google ανακοίνωσε σήμερα μια νέα λειτουργία που ονομάζεται…

15 ώρες ago

Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram, WhatsApp και Threads

Μια δυσχερής διακοπή υπηρεσιών έπληξε αρκετές από τις εφαρμογές της Meta, με χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως…

15 ώρες ago

Επίσημα το νέο AI μοντέλο της Google

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του Gemini 1.5, το τμήμα DeepMind της Google…

15 ώρες ago

Αυτή είναι η νέα λειτουργία του Instagram

Η Meta ανακοίνωσε μια νέα λειτουργία του Instagram που ονομάζεται Trial Reels και σας επιτρέπει…

16 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.